Eurooppa on suurin kaakaon ja suklaatuotteiden kuluttajamarkkina. Eniten suklaata syödään Sveitsissä, Saksassa, Irlannissa ja Iso-Britanniassa.
Raakojen kaakaopapujen valmistusvolyymit nousivat vuoden aluksi Euroopassa korkeimmilleen ainakin 17 vuoteen, kertoo Euroopan kaakaonjalostajien yhdistyksen (ECA) tuoreet tilastot.
Kaakaopapujen jauhatukset – eli prosessi, jossa raa’at kaakaopavut jalostetaan kaakaovoiksi ja -jauheeksi suklaa- ja makeisteollisuuden käyttöön – kasvoivat 3,3 prosenttia tammi-maaliskuussa vuodentakaiseen verrattuna. Tahti oli kiihtynyt alkuvuonna, sillä viimeisellä neljänneksellä jauhatukset olivat nousseet 1,6 prosenttia edellisvuoden vastaavalta jaksolta.
Jauhatusten määrä kertoo markkinoiden kysyntätilanteesta.
Koko viime vuonna jauhatukset kasvoivat 4,2 prosenttia edelliskauden vastaavasta. Viime vuosi olikin paras kasvuvuosi sitten 2010-2011.
Kaakaoraaka-aineen kysynnän kasvu näyttäisi myös jatkuvan vahvana, sillä ensimmäisellä neljänneksellä jauhetut 370359 tonnia raakapapuja oli suurin määrä sitten vuoden 2002.
Sääolot ovat suosineet kaakaontuottajia Länsi-Afrikassa, missä tuotetaan noin 70 prosenttia maailman kaakaosta. Mennyt satokausi on ollut hyvä ja raaka-aineen toimitukset tuottajilta jalostajille tehokkaita, mikä on heijastunut jauhatusten vahvaan alkuvuoden kasvuun. Analyytikot olivat odottaneet kasvun vauhdittuvan kohtalaisen vaisun vuoden lopun jälkeen.
ECA edustaa EU:n ja Sveitsin kaakaonvalmistajia, joihin lukeutuvat muiden muassa Barry Callebaut, Ferrero, Nestle ja Mondelez.
Kaakaopapujen heinäkuun toimitusten futuurien hinta oli tänään New Yorkissa laskussa. Kaupankäynnin päättyessä hinta noteerattiin 2351 dollariin tonnilta, missä oli laskua edellispäivään verrattuna 1,9 prosenttia.