Suomen Vuokranantajat haluaa, että lyhytaikainen vuokraus määritellään laissa tarkemmin. Sen jälkeen säännöistä voi keskustella.
Suomen Vuokranantajat on selvittänyt suomalaisten suhtautumista lyhytaikaisiin vuokralaisiin. Kyselyssä 55 prosenttia vastaajista kertoi hyväksyvänsä, että omassa taloyhtiössä tai naapurissa on asuntoja lyhytaikaisessa vuokrauksessa. Vastaajista 33 prosenttia vastustaa sitä.
Suomen Vuokranantajat ry:n lakiasianjohtaja Tarik Ahsanullah sanoo, että keskusteltaessa esimerkiksi Airbnb-vuokrauksesta pitäisi lähteä liikkeelle asumisen monimuotoisista tarpeista.
− Keikkatyöt, putkiremontit, opiskelijoiden työharjoittelut ja avioerot ovat kaikki lisääntyneet. Nämä ovat vain joitain esimerkkejä tilanteista, jolloin ihminen tarvitsee joustavaa lyhytaikaista asumista. Hotelli ei useinkaan ole tällaisiin tilanteisiin realistinen korvaava vaihtoehto. Yksipuolinen keskustelu salahotelleista polttariporukoiden bilekämppänä on kaukana lyhytvuokrauksen todellisesta arjesta ja tarpeista.
Ahsanullah uskoo, että lyhytaikaista vuokrausta omassa taloyhtiössä tai naapurustossa vastustavista moni pelkää esimerkiksi meteliä tai roskaamista.
− On täysin selvää, ettei lyhytvuokrauksesta saa aiheutua muille asukkaille sen enempää häiriötä kuin mitä normaalista kerrostaloasumisestakin aiheutuu. Olemmekin esittäneet myös taloyhtiöille nykyistä parempaa mahdollisuutta puuttua toiminnasta mahdollisesti aiheutuviin häiriöihin, Ahsanullah sanoo.
Vuokranantajat ehdottaa, että yli 28 vuorokautta kestävä asuminen määriteltäisiin aina automaattisesti sallituksi ja tavanomaiseksi asuinkäytöksi.
− Tällä hetkellä laista tai oikeuskäytännöstä ei ole muodostunut selkää rajanvetoa asumisen ja majoittumisen välille, joten rajanvetoa tehdään useissa käynnissä olevissa oikeusprosesseissa ympäri maan. Nykyisin vuokralaisen ja vuokranantajan uhkana on, että mikä tahansa alle kolmen kuukauden asuminen saatetaan tulkita kielletyksi salahotelliksi. Tilanne on absurdi, Ahsanullah sanoo.