EU-maat kokoontuvat tänään Brysseliin päättämään ehdokkaastaan Kansainvälisen valuuttarahaston uudeksi pääjohtajaksi. Ehdokaskuvioihin saatiin viime hetkillä yllätyskäänne.
EU pyrkii nimeämään tänään ehdokkaansa Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) uudeksi pääjohtajaksi. Aiemmin viikolla kerrottiin, että jäsenmaiden viime viikolla sopimasta viiden kärkiehdokkaan listalta olisi pudotettu kaksi nimeä pois, mutta viimeisten tietojen mukaan kaikki alkuperäisen listan ehdokkaat olisivat etenemässä tämän päivän äänestyskierroksille.
Viisi ehdokasta ovat
euroryhmän nykyinen johtaja, Portugalin valtiovarainministeri Mário Centeno
komission budjettiosaston entinen pääjohtaja, Espanjan talous- ja yritysministeri Nadia Calviño
Hollannin entinen valtiovarainministeri, entinen euroryhmän johtaja Jeroen Dijsselbloem
Maailmapankin virkaa tekevä pääjohtaja, entinen komission varapuheenjohtaja, bulgarialainen Kristalina Georgieva
Suomen Pankin pääjohtaja, entinen talouskomissaari Olli Rehn
Näiden lisäksi Britannialle annettiin viime hetkillä mahdollisuus asettaa pääjohtajakisaan oma ehdokkaansa.Mahdollisesti uutena listalle mukaan nousevan ehdokkaan nimeä ei kuitenkaan ole toistaiseksi julkistettu. Britannian piti ilmoittaa mahdollisen ehdokkaansa nimi torstai-iltana, mutta määräaikaa pidennettiin tähän aamuun noin kello 10 Suomen aikaa.
Neuvotteluja unionin sisällä tulevasta IMF:n pääjohtajasta johtavan Ranskan mukaan Britannian uudelle hallitukselle haluttiin antaa vielä mahdollisuus nimittää ehdokkaansa kisaan. Kuitenkin jäsenmaat ovat yksimielisiä siitä, että Euroopasta pääjohtajan pallille ehdotetaan vain yhtä nimeä.
Nimi selvillä tämän päivän kuluessa
EU:n valtiovarainministerit kokoontuvat heti aamulla ja äänestävät ehdokkaista oman suosikkinsa. Myöhemmin päivällä 28 jäsenmaan edustajat kokoontuvat äänestämään yhteisestä ehdokkaasta ja nimen pitäisi olla selvillä vielä perjantain aikana.
Äänestyskierroksille mennään, kun EU-maat eivät päässeet viikon neuvottelujen jälkeenkään yhteisymmärrykseen kaikille sopivasta ehdokkaasta.
IMF:n pääjohtaja on koko sen historian ajan tullut Euroopasta. Perinteen takana on länsimaiden keskeinen sopimus, jonka mukaan valuuttarahaston vetäjä on eurooppalainen, kun taas Yhdysvallat nimittää Maailmanpankin pääjohtajan.
Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtajan paikka tuli täytettäväksi, kun sen nykyinen haltija Christine Lagarde nimitettiin heinäkuussa Euroopan keskuspankin seuraavaksi pääjohtajaksi.
Lisää aiheesta:IMF-nimityspeli tiivistyy – Rehn mukana kärkikolmikossa