Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan Euroopan unioni on tiivistänyt listaansa Kansainvälisen valuuttarahaston uudesta pääjohtajasta kolmeen nimeen. Lopullinen ehdokas pyritään nimeämään vielä tällä viikolla.
EU-johtajat pääsivät viime perjantaina sopuun viidestä ehdokkaasta, joiden joukosta nimettäisiin Euroopan yhteinen ehdokas uudeksi IMF:n pääjohtajaksi. Käytännössä ehdokkaan valinta olisi selvä, sillä eurooppalainen on johtanut valuuttarahastoa koko sen olemassa olon ajan.
Maanantaina julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan viidestä nimestä kaksi olisi pudonnut pois eli euroryhmän nykyinen johtaja, portugalilainen Mário Centeno sekä Espanjan valtiovarainministeri Nadia Calviño eivät enää ole harkinnassa.
Siten kolme loppusuoralle edennyttä ehdokasta ovat Hollannin entinen valtiovarainministeri ja entinen euroryhmän johtaja, Jeroen Dijsselbloem, Maailmapankin virkaa tekevä pääjohtaja ja entinen komission varapuheenjohtaja, bulgarialainen Kristalina Georgieva sekä Suomen Pankin pääjohtaja ja entinen talouskomissaari Olli Rehn.
Neuvottelulähteiden mukaan nimitysprosessia johtava Ranska olisi ehdottamassa Georgievaa kompromissiehdokkaana IMF:n johtoon. Kuitenkin maan valtiovarainministeriön edustajat kiistivät maanantaina, että ratkaisuja olisi ole tehty.
Georgievan nimitys ei olisi läpihuutojuttu, vaan se edellyttäisi IMF:n sääntöjen muutosta – niiden mukaan kun pääjohtajaehdokkaan tulee olla alle 65-vuotias. Ranska on esittänyt säännön muuttamista, mutta EU-maiden enemmistö ei ole ehdotukselle toistaiseksi lämmennyt.
Kahden muun kandidaatin kanssa vastaavaa ongelmaa ei ole: Dijsselbloem on 53- ja Rehn 57-vuotias. Molemmilla on vankka kannatus Pohjois-Euroopan jäsenmaissa, ja heistä kumpikin kelpaisi luultavimmin eteläisille jäsenmaillekin, jotka ovat vastustaneet ankaramman talouskurin linjoja vaativia ehdokkaita.
Tuolikierto käynnistyi EKP-nimityksestä
IMF:n pääjohtajan paikka avautuu loppuvuonna, kun sen nykyinen johtaja, ranskalainen Christine Lagarde siirtyy Euroopan keskuspankin pääjohtajaksi. Rehn oli mukana myös heinäkuun alussa ratkenneessa EKP:n pääjohtajanimityskisassa.
Valuuttarahasto on asettanut syyskuun 6. takarajaksi ehdokkaiden asettelulle. Lomakaudesta huolimatta Euroopalla on motivaatiota päästä yhteisymmärrykseen ehdokkaasta, sillä kehittyvien maiden edustajat, jotka ovat pitkään kritisoineet keskeisten järjestöjen johtajapaikkojen tontittamista länsimaiden kesken, ovat valmiita ajamaan omia ehdokkaitaan pääjohtajaksi. Perinteisen jaon mukaan Yhdysvallat saa nimetä Maailmanpankin pääjohtajan, kun taas IMF:n päällikkö tulee Euroopasta.
IMF:ssä avautuva pääjohtajan paikka kiinnostaisi varmasti ainakin Intiaa, Brasiliaa ja Kiinaa.
EU-maiden on määrä päästä yhteisymmärrykseen ehdokkaastaan kuluvan viikon aikana, joskin nimitysjumppa voi venyä hyviä europerinteitä kunnioittaen vielä pitkäksi.
Uusi pääjohtaja on joka tapauksessa määrä nimittää 4. lokakuuta. Valuuttarahaston johtokunta on ilmoittanut aikovansa nimittää paikalle henkilön, jolla on ”huomattavaa talouspolitiikan johtokokemusta korkeimmalta tasolta” sekä joka osoittaa ”arvostamista ja sitoutumista monenkeskeiseen yhteistyöhön”.
Ei helpoin rasti
Kansainvälisen valuuttarahaston tulevan pääjohtajan ”tulee olla valmiina sotaan – kauppa- sekä valuuttasotaan”, sanoo Kleinwort Hambrosin sijoitusjohtaja Mouhammed Choukeir.
Hän muistuttaa CNBC-kanavan haastattelussa, että kun Lagarde otti tehtävän vastaan vuonna 2011, hänellä oli edessään kaksi isoa tehtävää: palauttaa skandaaleissa ryvettyneen järjestön maine ja tukea lainakriisin kurimuksessa olleita euromaita.
Seuraava pääjohtaja puolestaan joutuu Choukeirin mukaan selvittelemään eri puolille leimahtaneita kauppasotia, valuuttamanipulaatiota, keskuspankkien jälleen käynnistämän elvytyksen seurauksia sekä selvittämään uusien kryptovaluuttojen elinkelpoisuutta.