Nasdaq Helsingissä kurssireaktiot Trumpin tviitteihin ja keskuspankkien korkopuheisiin ovat pääsääntöisesti jyrkempiä kuin maailman isoissa pörsseissä. S-Pankin päästrategi Lippo Suominen pitää loogisena, että markkinareaktiot Helsingissä ovat voimakkaita.
Suominen selittää Helsingin heiluria kahdella syyllä.– Helsingissä on vähän yhtiöitä, eli se on huonosti hajautettu pörssi. Lisäksi muutama yhtiö on niin iso, että niiden liikkeet näkyvät indeksitasolla, hän sanoo.Suhteessa muun maailman pörsseihin syklisen sektorin osuus Helsingissä on suuri, eli metsäyhtiöillä ja konepajoilla on kova painoarvo.– Paperikonetta ei tarvitse ostaa juuri tietyllä hetkellä, jos siltä tuntuu, Suominen muistuttaa.Toinen painottuva sektori on rahoitus, varsinkin Nordean muuton jälkeen.– Rahoitusalalle ikuiselta näyttävä nollakorkojen kausi on myrkkyä, ja Helsinki on saanut siitä osansa. Kauppasodista seuraa pahimmillaan, että korot pysyvät alhaalla vieläkin pidempään.
Suomeen sijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä
Kovemmasta kurssiheilunnasta huolimatta Nasdaq Helsingissä listattuihin yhtiöihin sijoittava pääsee yleensä pitkällä aikavälillä samaan tuottoon kuin isoissakin pörsseissä. Silti viimeisten 12 kuukauden cap-indeksit ovat Helsingissä 7,5 prosenttia miinuksella, maailmalla keskimäärin 3,5 prosenttia ja Yhdysvalloissa yli kuusikin prosenttia plussalla.– Moni on tällä vuosikymmenellä opetellut kantapään kautta, miksi USA kannattaa ottaa salkkuun mukaan. Ruotsalaiset osakkeetkin tarjoavat paremman salkun kuin suomalaiset, mutta nyt talous on sulanut sielläkin. Kun sijoittaa Suomeen, vaaditaan kärsivällisyyttä enemmän, vaikka lopputulema on sama, Suominen kiteyttää.