Ruotsin pienyhtiömarkkinat ovat monella mittarilla poikkeuksellisen elinvoimaiset, ei pelkästään pohjoismaisessa mittakaavassavaan jopa koko Euroopan tasolla, sanoo Taaleri Varainhoidon salkunhoitaja Viktor Lindell.
Pieniin yhtiöihin sijoittaminen tuottaa tutkimusten mukaan paremmin kuin sijoitukset suuriin yhtiöihin, koska keskimäärin pienyhtiön on helpompi ponnistaa keskisuureksi- tai suuryhtiöksi kuin suuryhtiön jättiyhtiöksi.
– Toki pienyhtiöt ovat usein alttiimpia niin markkinaheilahteluille kuin liiketoimintariskeillekin, mutta yli ajan riskit näyttävät kompensoituvan sijoittajalle varsin ruhtinaallisesti, kirjoittaa Taaleri Varainhoidon salkunhoitaja Viktor Lindell blogissaan.
Taaleri on tutkinut Skandinaviassa (Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa) listattujen yhtiöiden historiallisia tuottoja kymmenen vuoden ajalta (6/2010–6/2020). Tutkimuksen mukaan 30:stä parhaiten tuottaneista yhtiöistä 29 luokiteltiin lähtöhetkellä pienyhtiöiksi, eli niiden markkina-arvo oli alle 500 miljoonaa euroa.
Osa yhtiöistä ylsi tarkastelujaksolla huikeisiin tuottoihin, kärjessä ohjelmistoyhtiö Fortnox, jonka tuotto oli 10 055 prosenttia. Sijoitukset terveysteknologiayhtiö Chemometeciin ja valokuituverkkovalmistaja Hexatroniciin tuottivat myös yli 6 000 prosenttia.
Toisessa vertailussa pidennettiin tarkastelujaksoa niin, että aloitus ajoittui hetkeen juuri ennen vuoden 2008 globaalia finanssikriisin alkua, jolloin jakson pituudeksi tuli runsaat 13 vuotta (3/2007–6/2020). Tässä vertailussa 25 yhtiötä 30:stä oli lähtöhetkellä pienyhtiöitä, eli niiden markkina-arvo oli alle 500 miljoonaa euroa. Parhaiten tuottivat peliyhtiö G5 Entertainment 6 340 prosenttia, terveysteknologiayhtiö Ambu 4 604 ja terveysteknologiayhtiö Vitrolife 4 329 prosenttia.
– Hyvä ja kasvava pienyhtiö on pitkässä juoksussa varsin tuottoisa sijoitus, vaikka väliin osuisikin maailmanlaajuinen matalasuhdanne. Skandinavian parhaiten tuottaneista yhtiöistä 70 prosenttia oli ruotsalaisia, 20 prosenttia tanskalaisia ja 10 prosenttia norjalaisia, Lindell kirjoittaa.
Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on listattu pörssilistalle ja vaihtoehtoisille listoille yli tuhat pienyhtiötä, joiden markkina-arvo on alle 500 miljoonaa euroa. Näiden yhtiöiden markkina-arvo on kuitenkin yhteensä vain noin kuusi prosenttia pörssien kumulatiivisesta markkina-arvosta. Samalla noin 180 suurinta pörssiyhtiötä kattaa yhteensä noin 90 prosenttia pörssien kumulatiivisesta markkina-arvosta.
– Monien suursijoittajien ja analyytikoiden huomio keskittyy pääasiassa suuryhtiöihin, joissa iso raha liikkuu, ja pienyhtiöt jäävät vähemmälle huomiolle, toisinaan jopa unohduksiin. Mielestämme tämä on oiva markkinasegmentti aktiivista jalka- ja analyysityötä tekevälle sijoittajalle ja mahdollistaa alianalysoitujen helmien löytämisen, Viktor Lindell sanoo.
Pienille ja keskisuurille yhtiöille tarkoitettu First North -markkinapaikka toimii Ruotsissa, Tanskassa ja Suomessa. Yhteensä näille kolmelle markkinapaikalle oli listattu viime joulukuussa 419 yhtiötä, joista Kööpenhaminaan 33, Helsinkiin 36 ja Tukholmaan 350 yhtiötä. Luvut kuvaavat Lindellin mukaan Ruotsin pienyhtiömarkkinoiden ylivoimaisuutta ja elinvoimaa naapureihin verrattuna.
Taaleri lanseeraa maaliskuun alussa uuden pohjoismaisen pienyhtiörahaston, Mikro Kruunun, joka keskittyy Skandinavian pienyhtiöihin eli Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Taalerin pienyhtiörahastoista esimerkiksi suomalaisiin pk-yrityksiin keskittyvän Mikro Markan tuotto viimeisten kolmen vuoden osalta on yli 23 prosenttia.
Pohjoismaiset pk-yritykset kiinnostavat toki muitakin varainhoitajia. Morningstarin Awards 2021:n kolme palkintoehdokasta pohjoismaisiin osakkeisiin sijoittavien rahastojen sarjassa ovat Aktia Nordic Small Cap, BNP Paribas Nordic Small Cap ja Nordea Nordic Small Cap.
Viktor Lindellin blogi: Ruotsin pienyhtiömarkkinat– Euroopan Kalifornia?