EU:n tavoitteena toimiva pääomamarkkinaunioni. Pääneuvottelija Eero Heinäluoma peräänkuuluttaa sijoittajansuojaa erityisesti kryptovaluuttojen osalta.
Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma on valittu S&D-ryhmän pääneuvottelijaksi rahoitusmarkkinadirektiivin uudistusneuvotteluihin. Sosialidemokraattisessa S&D-ryhmässä on 145 jäsentä 26:sta EU-maasta. Se on parlamentin toiseksi suurin ryhmä.
Euroopan parlamentin rahoitusmarkkinoiden sääntelykokonaisuuteen kuuluvat MiFID II -direktiivi ja MiFIR-asetus. Ehdotus on osa EU:n tavoitetta luoda toimiva pääomamarkkinaunioni (CMU).
Rahoitusvälineiden markkinoiden sääntelykokonaisuuden uudistamisen tärkein tavoite on lisätä kaupankäyntitietojen läpinäkyvyyttä.
Ehdotuksessa halutaan, että kaikki sijoittajat pääsisivät helpommin käsiksi pääomamarkkinoilla eri kaupankäyntitietoihin. Tämä tapahtuisi esimerkiksi yhdistämällä tiedot muun muassa osakkeista ja joukkovelkakirjoista EU:n pörsseistä ja kauppapaikoista kootusti yhteen.
Sijoittajasuoja heikointa kryptovaluutoissa
Heinäluoman mukaan ei lisää tehokkuutta eikä tuota parempaa tuottoa tavalliselle sijoittajalle, jos erilaisia sääntöjä ja kansallisia esteitä on liikaa.
– Pitää rakentaa järjestelmä, joka on piensijoittajalle hyväksyttävä ja edullinen. Keskeinen tavoitteeni on varmistaa, että meillä on oikeat säännökset sijoittajasuojan toteuttamiseksi. Yksittäisen sijoittajan ja säästäjän tulee saada paras hyöty ja mahdollisuus tukea kehittyvää kansantalouttamme sijoittamalla, Heinäluoma sanoo.
Sijoittajasuojalla Heinäluoma tarkoittaa, että kaikki alan toimijat sitoutuvat siihen, että uusista sijoitustuotteista on saatavilla riittävä tieto, vieläpä oikealla tavalla jaettuna.
– Huutavin ongelma on tällä hetkellä kryptovaluuttojen puolella. Niitä saattavat markkinoida somesta tutut influensserit, joilla on aika paljon seuraajia, mutta ei välttämättä mitään tietoa siitä, mitä hän on suositellut. Eikä edes tietoa, ketkä näissä kryptovaluutoissa tai niiden kaupankäyntipaikoissa ovat omistajina tai päättäjinä. Ja jälkikäteen saattaa osoittautua, että influensseri on saanut suosituksestaan kohtuullisen huomattavat rahat, Heinäluoma lataa.
Hän muistuttaa, että esimerkiksi tällä viikolla Espanjan ja Italian hallitukset ja Ruotsin keskuspankki ovat vaatineet joko kryptovaluuttojen tiukempaa sääntelyä tai peräti kieltämistä.
Heinäluoma on europarlamenttiryhmässään vetovastuussa myös kryptovaluuttojen sääntelyä koskevan direktiivin laatimisesta.
Neuvottelut komission ehdotuksesta rahoitusmarkkinoiden sääntelykokonaisuudeksi alkavat helmikuussa. Heinäluoma arvioi sen tulevan voimassa olevaksi lainsäädännöksi ensi vuoden alkupuolella.