<b>Metsäyhtiö ruuvasi ohjaustaan ja kiristää kulukuuriaan.</b>
Stora Enson liikevaihto laski ja tulos heikkeni odotettua enemmän huhti-kesäkuussa vuodentakaiseen verrattuna. Liikevaihto painui 2,61 miljardiin euroon eli kaksi prosenttia vuodentakaisesta.
Myyntiä olivat syöneet sekä hintapaineet että volyymien lasku.
Operatiivinen liiketulos sukelsi 12,3 prosenttia ja jäi nyt 287 miljoonaan euroon. Viime vuonna vastaavana aikana tulos oli kuitenkin erittäin vahva, 327 miljoonaa euroa. Myynnin vähenemisen lisäksi kasvaneet kulut nakersivat tulosta, vaikka yhtiö kirjasi toisella neljänneksellä nyt vähemmän kustannuksia vuosihuolloista kuin viime vuonna.
Kuitenkin 11,0 prosentin liiketulosprosentti kelpasi metsäyhtiölle.
– Operatiivinen liiketulosprosenttimme oli kaksinumeroisissa luvuissa kahdeksantena peräkkäisenä vuosineljänneksenä huolimatta siitä, että edelleen jatkuvalla geopoliittisella epävarmuudella on ollut vaikutus Stora Enson kaupankäynnin olosuhteisiin, toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström kommentoi tulosta.
Osakekohtainen tulos supistui huhti-kesäkuussa 0,08 euroon vertailukauden 0,28 eurosta.
– Divisioonista positiivisin yllätys oli Biomaterials, joka selvisi sellun hinnan laskusta puhtaan operatiivisen suorituksen (ml. ei vuosihuoltoja) myötä vain lievällä tulospudotuksella suhteessa vahvaan vertailukauteen. Consumer Board paransi odotetusti tulostaan hintojen nousun ja kulupaineiden helpottamisen ansiosta. Tuloksen painoivat pettymyksen puolelle Packaging Solutions, Paper ja Wood Products, joiden tulokset heikkenivät arvioitamme enemmän. Packaging Solutionsia rokottivat etenkin laskeneet hinnat, Paper kärsi heikosta kysynnästä ja alhaisista volyymeistä ja Wood Productsia rokottivat hinta- ja volyymipaineet. Myös Muun toiminnan tappio oli selvästi ennusteitamme suurempi, Inderesin analyytikko Antti Viljakainen summaa tuoreessa katsauksessaan.
Epävarmuus kalvaa näkymiä
Stora Enso ennakoi operatiivisen liiketuloksensa olevan 200-280 miljoonaa euroa kuluvalla kolmannella neljänneksellä. Loppukesällä huoltoseisokkeja on yhtiön mukaan Beihain, Imatran, Heinolan, Ostrołękan, Enocellin ja Veitsiluodon tehtailla. Kunnossapidon kustannusten arvioidaan olevan samaa tasoa kuin viime vuoden heinä-syyskuussa, mutta nousevan 30 miljoonalla eurolla huhti-kesäkuun tasolta.
Ohjeistus oli markkinoille pettymys, sillä analyytikot olivat ennakoineet metsäyhtiön operatiivisen liiketuloksen yltävän kolmannella neljänneksellä kakkoskvartaalin tasolle.
Koko vuoden osalta näkymät ovat synkentyneet.
– Kauppasotiin ja mahdolliseen kovaan brexitiin liittyvät geopoliittiset epävarmuustekijät heikentävät liiketoimintaolosuhteita entisestään, minkä odotetaan vaikuttavan negatiivisesti Stora Ensoon. Kysynnän kasvun ennakoidaan hidastuvan yleisesti yhtiön liiketoiminta-alueilla. Kysynnän lasku kiihtyy paperin osalta Euroopassa. Kustannusten odotetaan kasvavan tänä vuonna viime vuodesta. Stora Enso toteuttaa lisätoimenpiteitä kannattavuuden turvaamisohjelmansa puitteissa vähentääkseen kustannusten kasvun sekä geopoliittisen epävarmuuden vaikutusta. Liiketoimintaympäristön nykyisten epävarmuustekijöiden vuoksi Stora Enso ei kommentoi liikevaihdon kehitystä näkymissään, raportissa todetaan.
Vielä ensimmäisen neljänneksen raportissaan Stora Enso odotti parantavansa liikevaihtoaan viime vuodesta.
Yhtenä kannattavuutta turvaavana toimenpiteenä Stora Enso kiristi säästöohjelmaansa 200 miljoonaan euroon aiemmasta 120 miljoonan tavoitteesta. Sundströmin mukaan ohjelma on edennyt suunniteltua nopeammin ja yhtiö on jo saavuttanut säästöjä 60 miljoonan euron edestä.
Lähivuosina vaisumpaa, tavoitehinta alas
Inderes laski maanantaina Stora Enson loppuvuoden ja lähivuosien tulosennusteita maltillisesti. Samalla yhtiön osakkeen tavoitehintaa leikattiin 10,50 euroon aiemmasta 11,00 eurosta, mutta suositus pysyi yhä ”lisää”-tasolla
– Laskimme ennusteitamme heikomman raportin ja viime aikojen heikon uutisvirran jälkeen Stora Enson lähiaikojen oikaistun liikevoiton ennusteitamme 3-6 prosenttia. Odotamme nyt yhtiön oikaistun liikevoiton laskevan tänä vuonna noin 1,1 miljardiin euroon ja pysyvän lähivuosina vakaana.
– Stora Enson arvostus on alhainen ja osinko hyvä, joten osakkeen lyhyen ajan tuotto-odotus on yhä riittävä, metsäanalyytikko Viljakainen perusteli näkemystään.
Markkinoilla taidettiin olla samaa mieltä, sillä Stora Enson kurssi toipui maanantaina perjantain pudotuksestaan. R-osake päätti Helsingin pörssissä 3,6 prosentin nousulla 9,84 euroon, vaikka hinta kävi päiväkaupassa jo yli kymmenessä eurossa.