Finanssivalvonta paaluttaa sijoittamisesta käytävän some-keskustelun pelisääntöjä. Keskustelu ja sijoittamisen edistäminen on hyvästä, mutta esimerkiksi sijoitussuositusten pelisääntöjä on jokaisen keskusteluun osallistuvan noudatettava.
Someen ei sovi kirjoitella sijoittamisesta mitä hyvänsä. Finanssivalvonnalle on viime aikoina tullut johtaja Anneli Tuomisen mukaan aiempaa enemmän yhteydenottoja sijoituskeskusteluista ja -kirjoittamisesta sosiaalisessa mediassa. Fiva valvoo some-kirjoittelua kurssimanipulaatio- ja sijoitussuositussääntelyn noudattamisen näkökulmasta.
Fivan saamat yhteydenotot ja kyselyt ovat Tuomisen mukaan liittyneet muun muassa siihen, milloin somekeskustelussa voi olla kyse kurssimanipulaatiosta, milloin somekeskustelu voidaan katsoa sijoitussuosituksen antamiseksi ja mihin sijoittajien pitäisi kiinnittää huomiota somekeskusteluissa.
Tuominen korostaa, ettei Fiva halua sinänsä estää sijoittamisesta käytävää keskustelua sosiaalisessa mediassa, päinvastoin.
– Keskustelu osakkeista ja sijoittamisesta on luonnollisesti sallittua ja tärkeää, mutta mielipiteitä ja näkemyksiä esitettäessä tulee ottaa huomioon manipuloinnin kielto.
Esimerkki markkinoiden manipulaatiosta voi olla harhaanjohtavan tai kokonaan väärän tiedon levittäminen, kun tavoitteena on vaikuttaa osakkeen kurssiin.
– Esimerkiksi sijoitusalan ammattilaisena esiintyvä tai asiantuntijana profiloitunut henkilö esittää harhaanjohtavia ostosuosituksia tai varmana tietona yhtiön tulevan positiivisen tuloksen pyrkiäkseen nostamaan osakkeen kurssia.
Anneli Tuominen muistuttaa, että markkinoiden manipulointikielto koskee kaikkia henkilöitä ja kiellon rikkomisesta on säädetty rikosseuraamus.
Sijoitussuosituksiin liittyvät säännökset koskevat pääasiassa ammattianalyytikkoja, mutta säännöksiä sovelletaan Fivan mukaan myös muihin henkilöihin, jotka sosiaalisessa mediassa tai muutoin toistuvasti ehdottavat sijoituspäätöksiä ja esiintyvät rahoitusalan asiantuntijoina.
Tuominen ottaa esimerkiksi asiantuntijoiden esittämät osta-, myy- ja pidä-suositukset.
– Suositukset tulee esittää puolueettomasti. Omat mielipiteet ja näkemykset on erotettava faktoista ja suosituksen puolueettomuutta mahdollisesti heikentävät seikat, kuten sen laatijan omistukset ja mahdolliset eturistiriidat, jotka liittyvät kohteena olevaan osakkeeseen pitää julkistaa suosituksen yhteydessä.
Sosiaalisen median sijoituskeskusteluissa on Finanssivalvonnan mukaan tärkeätä huomioida, että sijoituspäätösten tulisi perustua luotettavaan ja faktapohjaiseen informaatioon. Sijoituspäätöksiä tehdessä tulisi pitää mielessä omat sijoitustavoitteet, sijoituskohteiden hajauttamisen hyödyt ja kyky kantaa tappioita.
Anneli Tuominen muistuttaa myös, että sijoittajan tappioriski kasvaa volatiliteetin noustessa, erityisesti niin sanotuissa viputuotteissa, ja että kurssimanipulaation kiusauksista on pysyttävä erossa.
– Sijoittajien yhdessä organisoimat, osakkeen hintaan vaikuttavat toimet voivat olla manipulaatiota, Tuominen varoittaa.