Puolet Faronin omistajista on suomalaisia alaa seuraavia sijoittajia. Yhtiö on varteenotettava vaihtoehto salkun hajauttamiseen.
Biolääkeyritys Faron Pharmaceuticalsin osakkeen arvo tuplaantui, kun yhtiö kertoi kehittämästään lääkkeestä, joka saattaisi auttaa koronan aiheuttaman keuhkovamman estämisessä. Sijoittajilla näyttää olevan usko yhtiöön.
Faronin rinnakkaislistautuminen Helsingin pörssin First Northiin viime joulukuussa oli biolääketieteen polunraivaaja Markku Jalkasen neljäs sisäänheitto pörssiin.
Ensimmäinen oli jo amerikkalaisen Acordan omistukseen siirtynyt Biotie Therapies vuonna 2000, toinen Inveni Capitalin sijoituskohde Herantis Pharma vuonna 2014 ja kolmas Faronin listautuminen Lontoon AIM-markkinapaikalle vuonna 2015.Jalkanen oli perustamassa turkulaista Faronia vuonna 2006 ja on siitä lähtien luotsannut sitä toimitusjohtajana. Yhtiöllä on sijoittajille kaksi lupausta arvonnoususta: keuhkojen nopeaa vammautumista estävä Traumakine ja syöpää sairastavan potilaan immuniteetin palauttamiseen kehitetty Clevegen.
Faron teki viime vuonna tappiota 13 miljoonaa euroa, mistä tuotekehityksen osuus oli 10 miljoonaa. Markkina-arvoltaan noin 200 miljoonan yhtiö on First North -listan arvokkaimmasta päästä.
Syksyllä 2019 pohjoismaisilta markkinoilta kerätty 8,6 miljoonan euron potti ja juuri kerätty 14 miljoonaa riittävät yli 12 kuukauden tuotekehitystoiminnan jatkamiseen. Yhteensä anneista on vuosien varrella kerätty noin 100 miljoonaa euroa lääkeaihioiden tuotekehitykseen.
– Tärkein työ on viedä tuotekehitystä eteenpäin, Jalkanen sanoo.
Faron on myös käymässä neuvotteluja mahdollisen pääyhteistyöyrityksen löytämiseksi. Alalla on Jalkasen mukaan viimeisen kolmen vuoden aikana tehty lukuisia lisenssien partnerisopimuksia, mutta Faron pyrkii juuri nyt luomaan arvonnousua edistämällä projekteja. Partnerointi tulee ajankohtaiseksi tuloksien jatkuessa hyvinä.
Hän myöntää, että biolääkeyhtiöihin sijoittaminen sisältää aina riskin mutta myös korkean odotusarvon. Osakkeiden arvostus perustuu lääkeaihioihin ja niitä suojaaviin IPR:n arvoihin.
Kärsivällinen yksityissijoittaja saa hyvityksen, kun yhtiö tekee diilin lääkejätin kanssa tai pystyy viemään lääkeaihion markkinoille. Faronin matkassa on alkumetreiltä lähtien ollut joukko yhtiöön uskovia sijoittajia. Sijoittaja Timo Syrjälä omistaa Faronista noin 15 prosenttia.
Brexitin lisäksi syy listautua myös Helsinkiin olivat suomalaiset omistajat, joita on puolet omistajakunnasta. Sijoittaminen helpottuu, sillä Englannissa kauppaa käydään talletustodistuksilla.
– Ennen kuin biolääkeyhtiö sopii mittavista lisensseistä ja saa tuotteensa markkinoille, pääomat kerätään tuotekehitykseen. Se on alalla tapana, Jalkanen sanoo.
Juttu on julkaistu aiemmin painetun Viisas Raha -aikakauslehden numerossa 3/2020.