Etlan tutkimuksen mukaan viisi kuudesosaa suomalaisyritysten vuosina 2019–2022 kohtaamista kaupan esteistä kohdistui EU:n ulkopuolelle.
Kansainvälistä kauppaa käyvistä suomalaisyrityksistä 41 prosenttia kohtasi kaupan esteitä vuosina 2019–2022, kertoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan valtioneuvostolle tekemä tutkimus. Tutkimus julkaistiin 13.3.2023.
Kaupan esteillä viitataan viranomaisten sääntöihin ja käytäntöihin, jotka vaikeuttavat markkinoillepääsyä. Perinteisin esimerkki kaupan esteestä on tullimaksu.
Tutkimuksen mukaan suomalaisyritysten kohtaamista kaupan esteistä viisi kuudesosaa kohdistui EU:n ulkopuolelle. Yleisimmin kaupan esteisiin oli törmätty Venäjällä, Yhdysvalloissa ja Kiinassa.
– Kun mietitään, miten paljon Kiinasta ja yritysten siellä kohtaamista esteistä puhutaan, Yhdysvaltain luku suhteessa siihen pomppasi silmiin. Yhdysvallat on paikka, missä yritykset ovat varsin usein kohdanneet esteitä, Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö kertoi tutkimuksen julkistamistilaisuudessa 13.3.2023.
Yleisimpiä kaupan esteitä olivat vienti- ja tuontikiellot
Yleisimmiksi kaupan esteiksi nousivat vienti- ja tuontikiellot, tekniset kaupan esteet ja korkeat tullit. Teknisillä kaupan esteillä tarkoitetaan muun muassa standardeja, teknisiä määräyksiä ja erilaisia tarkastus-, testaus- ja sertifiointivaatimuksia.
– Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että kaupan esteiden määrä on kasvussa. Tällaista on ollut esillä jo pidemmän aikaa, ulkoministeriön kansainvälisen kaupan osastopäällikkö Tuomas Tapio totesi tutkimuksen julkistamistilaisuudessa.
Tapion mukaan globaalitaloudessa on käynnissä kolme trendiä, jotka kasvattavat valtioiden painetta puuttua yritystoimintaan. Nämä ovat geopoliittinen murros, talouden digitalisoituminen vihreän siirtymän kautta ja shokit, erityisesti tarjontashokit, jotka ovat aiheuttaneet häiriöitä tuotantoketjuihin.
EU:n sisällä esiin nousivat valtiontuet
EU:n sisällä eniten mainintoja kaupan esteistä keräsivät Ruotsi ja Saksa. Yleisimmiksi kaupan esteiksi EU:n sisämarkkinoilla nousivat tekniset esteet ja kilpailua vääristävät valtiontuet.
– Päätellen meidän keskusteluistamme yritysten kanssa, yritysten on usein vaikea tunnistaa kilpailua vääristävät valtiontuet kaupan esteeksi, koska ne voivat olla myös yritystä hyödyttäviä. Yritys voi esimerkiksi saada markkinoilta tukea johonkin investointiin tai verohelpotuksia, ulkoministeriön Tapio kommentoi.
Hän kertoi ulkoministeriön seuraavan asiaa tällä hetkellä tiiviisti. Hänen mukaansa tutkimus osoittaa sen, että valtiontukien vaikutus yritystoimintaan on noussut tärkeäksi tarkasteltavaksi kysymykseksi.