OP-ryhmän pääanalyytikko <b>Antti Saari </b>odottaa vahvaa Q3-tulosta muun muassa metalliteollisuussektorilta, josta muun muassa Outokummun positiivinen tulosvaroitus antaa vihiä.
– Kysyntätilanne näyttää vahvalta ja metallin hinta on korkealla. Metalliyhtiöiden kurssit eivät ole kuitenkaan päässeet kovaan lentoon, vaikka tuloskasvu tällä hetkellä on mahdottoman kovaa, Saari sanoo.
Syy löytyy Kiinasta.Q3 aikana Kiinan kasvu on hidastunut odotettua enemmän ja maan kiinteistömarkkinoiden kuplinta herättää huolta. Kiina on myös metallien ylivoimaisesti suurin kuluttaja, jolloin raaka-aineiden kysynnän hiipumisella voi olla mittavia vaikutuksia globaalisti katsoen niille maille ja yhtiöille, jotka tuottavat raaka-aineita.
– Tämä on varmasti yksi syy, miksi metalliyhtiöiden kurssit eivät ole pysyneet tulosten tahdissa, Saari analysoi.
– Myös finanssisektori pärjää todennäköisesti hyvin. Luotot menevät kaupaksi ja pääomamarkkinat vetävät, eivätkä markkinoilla esillä olevat huolet juuri osu sektoriin, hän sanoo.
Haasteita Saari ennakoi näkyvän valmistavalla teollisuudella, jolla on kapeat marginaalit ja rajallinen kyky reagoida hinnankorotuksilla nouseviin kustannuksiin. Tällaisia ovat muun muassa elintarvike ja rakennusteollisuus, sekä osa teollisista välituotevalmistajista.
– Onko Evergrande vain jäävuoren huippu ja lähtevätkö Kiinan kiinteistösektorin haasteet leviämään? Saari pohtii, ja toteaa, että maassa on käytetty liikaa velkavipua ja rakennettu liikaa.
Hän ei kuitenkaan usko laaja-alaisen kriisin syntyyn, vaikka joitakin kiinalaisia kiinteistökehittäjiä voikin kaatua.
– Vaikuttaa siltä, että Kiinan keskushallinto on hyvin tilanteen tasalla ja tekee kulisseissa tarvittavia toimenpiteitä, jottei ongelma leviä. Kiinan talouden kannalta on kuitenkin ongelmallista, jos kiinteistösektori viilenee, koska kiinteistökehittäminen on keskeinen tukijalka kiinan talouskasvussa, Saari kertoo.
Viisas Raha -lehden haastattelemien analyytikoiden tärpit Q3 tulosjulkistuksiin:
Nokia on aina mielenkiintoinen ja ennusteet vaihtelevat. Nokian alkuvuosi oli vahva, ja yhtiö viitoitti itse, että loppuvuodesta tulee heikompi. Odotuksissa on hajontaa siitä, kuinka paljon heikompi tulos nyt esitetään.
Metsäteollisuus on hinnoiteltu varsin edullisesti. Vaikka monet tämän hetken ongelmista iskee metsäteollisuuteen, lopputuotekysyntä on kuitenkin vahva. Erisuuntaiset ajurit tekevät . mielenkiintoiseksi nähdä, mille puolelle tulokset kallistuvat.
Kotoiluyhtiöt ovat mielenkiintoisessa tilanteessa. USA:ssa on nähty siirtymää kulutuksessa eli kotona viihtymistä edistäviä tuotteita, urheilutarvikkeita ja puutarhavälineitä on ostettu vähemmän ja palveluita kulutettu enemmän nyt, kun korona on hellittänyt. samaa on jossain kohtaa odotettavissa suomessa, joten on kiinnostavaa seurata, miten esimerkiksi Harvia, verkkokauppa ja elintarvikeyhtiöt kommentoivat tulevia kvartaaleita.