Länsimarkkinoiden imu on korvannut Tulikiven menetykset Venäjällä. Energiahintojen nousun lisäksi tulisijojen kysyntä saa vauhtia kiristyneistä päästönormeista.
Tulikiven viime vuodet ovat olleet vaikeita. Yhtiö on velkaantunut, eikä taival pörssissäkään ole ollut häävi. Tulikiven osake on pysynyt senttiarvoissa ja kurssikäyrä näytti masentavalta koronaepidemian synnyttämän kotoilu- ja mökkeilybuumin puhkeamiseen asti. Paradoksaalisesti Tulikivi on hyötynyt välillisesti myös Venäjän aloittamasta sodasta Ukrainassa. Energian hintojen nousu on nostanut varaavien tulisijojen kysyntää sekä kotimaan markkinoilla että Keski-Euroopassa, erityisesti Saksassa.
– Saksan markkina on meille erityisen tärkeä. Siellä lähes koko tulisijakanta on uudistettava EU:n standardien päästörajoitteiden mukaiseksi. Olemme onnistuneet kehittämään tulisijojen polttotehokkuutta ja vähentämään hiukkaspäästöt niin, että Saksan markkinoilla on Tulikivellä nyt iso draivi päällä, toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen sanoo.
Venäjän osuus Tulikiven viennistä on ollut kymmenkunta prosenttia. Sitä ajetaan nyt alas. Vain keskeneräiset toimitukset hoidetaan loppuun. Vauhkosen mukaan länsimarkkinoiden imu on korvannut reilusti menetykset Venäjällä. Saksan lisäksi Tulikiven tuotteet käyvät hyvin kaupaksi muun muassa Benelux-maissa sekä Baltiassa. Tällä hetkellä yhtiöllä on vientiä aktiivisesti noin 20:een maahan.
Velkareppu keventynyt
Tulikivi on perheyhtiö ja pörssissä listatuksi yhtiöksi verrattain pieni. Pörssiyhtiön status tarkoittaa muun muassa viestintä- ja muita velvoitteita, jotka yhtiölle saattavat tuntua raskailta. Onko listautuneen yhtiön asemasta Tulikivelle enemmän haittaa kuin hyötyä?
– Listautuminen oli aikoinaan tärkeätä, koska investoinnit tuotannon kasvattamiseksi olivat suuria. Tiedotus- ja raportointivelvoitteista on tullut rutiinia, eivätkä ne ole käytännössä kovin vaivalloisia. Pörssiyhtiön asema luo myös uskottavuutta ja on helpottanut kansainvälisille markkinoille pääsyä. Myös esimerkiksi ilmastokysymykset ja vastuullisuusraportointi tulevat hoidetuksi asianmukaisesti, mikä nykyaikaiselle tuotannolliselle yritykselle on tärkeää, Vauhkonen pohtii.
Yhtiö on tarponut vuosia verrattain raskaasti velkaantuneena, mutta nyt liikevaihto on lähtenyt rivakkaan kasvuun. Senttiosakkeeksi tuomitun osakkeen kurssikin kolkuttelee euron rajaa. Heikki Vauhkonen näkee yhtiön tulevaisuuden positiivisena.
– Olemme nyt onnistuneet parantamaan tulosta kaksitoista kvartaalia peräkkäin. Emme ole enää ongelmayhtiö ja reppukin on kevyempi.
Vapaat omat pääomat eivät vielä seuraavassa tilinpäätöksessä riittäne osingon jakoon. Ehkä joskus myöhemmin.
Digitaalista lämpöä Eurooppaan
Viime vuosina Tulikivi on satsannut voimakkaasti tuotekehitykseen. Mallistoa on uudistettu esimerkiksi kiven pintakäsittelyä kehittämällä, tulisijojen hyötysuhdetta parantamalla ja
hiukkaspäästöjä pienentämällä. Modernin takan palamisilmaa pystyy myös etäohjaamaan digitaalisesti Tulikiven omalla ”Senso”-applikaatiolla olosuhteiden ja lämmitystarpeen mukaan.
Heikki Vauhkonen korostaa Tulikiven sitoutuneisuutta EU:n ilmastotavoitteisiin.
– EU:n ilmastotavoitteisiin pääseminen edellyttää fossiilisten polttoaineiden korvaamista, ja tulisijoilla on mahdollisuus olla keskeinen osa ilmastoratkaisua. Bioenergiaa käyttävän tulisijan käyttö sähköä, lämmitysöljyä tai kaasua korvaavana lämmitysmuotona vähentää energian tuottamisen hiilidioksidipäästöjä. Tulikivi-uunit alittavat tiukat Ecodesignin vaatimat päästönormit, ja tutkimusta puhtaamman palamisen puolesta jatketaan.
Vauhkosen mukaan tulisijan valmistuksen aikainen hiilijalanjälki nollautuu varsin pian käyttöönoton jälkeen.
– Tulisijassa voidaan polttaa tehokkaasti puuaineista, kuten risuja ja oksia, joilla ei juuri ole muuta käyttöä, Vauhkonen sanoo.