Teleyhtiö pääsi toisella neljänneksellä availemaan 5G-aikakautta.
Elisan vertailukelpoinen liikevaihto oli laskenut huhti-kesäkuussa kuusi miljoonaa euroa vuodentakaisesta ja oli 452 miljoonaa. Yhtiön mukaan 1,3 prosentin lasku tuli pääasiassa päätelaitemyynnistä sekä yhdysliikenne- ja roaming-liikevaihdon vähenemisestä.
– Liikevaihtoa heikensivät myös liiketoimintojen myynnit sekä perinteisten kiinteän verkon palvelujen käytön ja liittymämäärän väheneminen. Matkaviestintäpalvelujen ja kotimaan digitaalisten palvelujen kasvu sekä Viron liiketoiminta paransivat liikevaihtoa. Myös Polystar-kauppa vahvisti liikevaihtoa, Elisa kertoo.
Mobiilin palveluliikevaihto olikin kasvanut 1,9 prosenttia vuodentakaisesta 205 miljoonaan euroon.
Kuitenkin teleyhtiön kannattavuus oli parantunut, sillä vertailukelpoinen käyttökate oli noussut toisella neljänneksellä 7,0 miljoonaa eli reilut neljä prosenttia viime vuodesta ja oli 164 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen käyttökate ilman Polystar-kaupan transaktiokulua ja henkilöstövähennyksiin liittyviä uudelleenjärjestelykuluja kasvoi 4,4 prosenttia. IFRS 16 -muutos ja tehostamistoimet vahvistivat käyttökatteen kasvua.
Vertailukelpoinen liikevoitto oli sen sijaan laskenut 1,0 miljoona euroa vuosivertailussa pääasiassa poistojen kasvun vuoksi ollen nyt 97 miljoonaa.
Liittymien määrä kasvoi
Elisan mobiilin postpaid-puheliittymien käyttäjäkohtainen liikevaihto (ARPU) oli huhti-kesäkuussa pysynyt likimain ennallaan ja oli 20,2 euroa, kun edellisneljänneksellä se oli 20,4 euroa. Liittymien vaihtuvuus laski ensimmäisen neljänneksen 19,7 prosentista 18,0 prosenttiin, ja mobiililiittymien määrä oli noussut alkuvuodesta 27200:lla.
Prepaid-liittymien määrä kasvoi huhti-kesäkuussa 4 100 liittymällä. Kiinteiden laajakaistaliittymien määrä väheni puolestaan 5 100 liittymällä.
Toimitusjohtaja Veli-Matti Mattilan mukaan toimintaympäristö jatkui haastavana.
– Viestintäpalvelujen merkitys sekä kuluttaja- että yritysasiakkaiden ja organisaatioiden arjessa on kasvanut entisestään. Palvelujen sujuvuutta ja huoletonta käyttöä arvostetaan eniten. Sen johdosta asiakkaiden siirtyminen yhä nopeampiin mobiililaajakaistaliittymiin jatkuu, Mattila toteaa.
Elisa siirtyi toisella neljänneksellä 5G-kauteen tuomalla markkinoille uuden sukupolven liittymät ja yhtiö myös myi Pohjoismaiden ensimmäisen 5G-puhelimen.
– Useiden 5G-puhelinten ennakkomyynti aloitettiin vuoden toisella neljänneksellä ja lisää puhelinmalleja tulee myyntiin kolmannen neljänneksen aikana. Turun 5G-verkko kasvoi Pohjoismaiden laajimmaksi ja siellä avattiin maailman ensimmäiset 5G-kahvilat, Mattila summaa.
Näkymät ennallaan
Elisa odottaa edelleen koko vuoden liikevaihdon olevan viime vuoden tasolla tai hieman korkeampi, vaikka Suomen talousnäkymät ovat heikentyneet ja markkinoiden kilpailutilanteen odotetaan pysyvän haasteellisena. Matkaviestinpalveluiden ja digitaalisten palveluiden odotetaan kasvattavan liikevaihtoa. Vertailukelpoisen käyttökatteen arvioidaan olevan viime vuoden tasolla tai hieman korkeampi. Käyttöomaisuusinvestointien odotetaan olevan enintään 12 prosenttia liikevaihdosta.
– Elisa jatkaa tuottavuutta lisääviä toimenpiteitä, esimerkiksi lisäämällä automaatiota ja data-analytiikkaa eri prosesseissa, kuten asiakaskohtaamisissa, verkonhallinnassa ja jakelussa. Jatkuvat laadun parantamistoimet lisäävät asiakastyytyväisyyttä ja tehokkuutta ja pienentävät kustannuksia, raportissa todetaan.
Elisan mukaan kehitys uusia, elämyksellisiä ja merkityksellisiä palveluja asiakkaille tarjoavana yhtiönä jatkuu. Pitkän ajan kasvu ja kannattavuuden paraneminen perustuvat yhtiön mukaan mobiilidatamarkkinoiden kasvuun ja uusiin digitaalisiin online- ja ICT-palveluihin.
Sijoittajat eivät teleyhtiön pitkälti odotuksien mukaisista luvuista hurmaantuneet, vaan Elisan osake oli Helsingin pörssissä iltapäivällä 1,9 prosentin laskussa 41,81 eurossa. Samaan aikaan yleisindeksi OMXH oli 0,3 prosenttia plussalla.