Mutta Fed voi pysäyttää tämän hetkessä.
Yhdysvalloissa osakemarkkinat ovat nousseet kesäkuun aikana eniten 80 vuoteen tulkiten näin odotuksia keskuspankkien keventävästä rahapolitiikasta lähiaikoina. Dow Jones -teollisuusindeksi on kohonnut seitsemän prosenttia, mikä tekee noususta parhaan kesäkuun sitten vuoden 1938, jolloin tämä indeksi nousi kuukaudessa 24,3 prosenttia. Näin hyvää kesäkuuta Dow Jones ei ole Market Datan mukaan sen jälkeen nähnyt kuin vasta nyt.
Laajempi S&P 500 -indeksi on matkalla kohti tuottoisinta kesäkuuta kuuden prosentin nousulla, joka on paras sitten vuoden 1955, jolloin tämä indeksi kohosi 8,2 prosenttia. Nasdaq Composite -indeksi on samoilla linjoilla 6,8 prosentin nousullaan, mikä sille on paras sitten vuoden 2000 kesäkuun, jolloin nousua kirjattiin 16,6 prosenttia.
S&P 500 on enää prosentin huhtikuun huippunsa alapuolella ja Dow 1,4 prosenttia alle kaikkien aikojen huippunsa.
Osakemarkkinoiden ralli johtuu osittain markkinoiden odotuksista, että Fed laskisi tänä vuonna korkoaan. Tätä keskuspankin viime viikon korkokokouksen lausunnosta on tulkittu. Seuraava korkokokous on heinäkuun lopussa.
Wall Street hinnoittelee tällä hetkellä kolmea koronlaskua vuodelle 2019. Kuitenkin jotkut strategit ovat huolissaan siitä, että markkinat olisivat ottaneet varaslähdön ennakoimalla Fedin koronlaskua, vaikka Yhdysvaltain talous ei olisi hidastumassa riittävästi loppuvuoden aikana – kauppasodan kanssa tai ilman.
Palataan takaisin vuoteen 1938, jolloin toipuminen vuoden 1929 suuresta lamasta oli pysähdyksissä vuoden 1937 puolivälistä vuoden 1938 huhtikuuhun (niin sanottu Roosevelt Recession), kunnes silloinen presidentti Franklin D. Roosevelt sai toisella kaudellaan kongressilta hyväksynnän lisätä valtion menoja 3,75 miljardilla dollarilla vauhdittamaan vaimeaa talouskasvua. Tämä liike auttoi antamaan kasvua teollisuudelle ja pienentämään työttömyyttä, joka teollisuustuotannon vähentyessä oli vuoden 1938 kesäkuussa kohonnut 19 prosenttiin.
Vastaavasti nyt Yhdysvaltain työttömyysaste pysyi ennallaan 3,6 prosentissa toukokuun 2019 työllisyysraportista huolimatta. Sen mukaan uusia työpaikkoja syntyi kuukaudessa ainoastaan 75000, mikä jäi kauas odotusten 185 000:sta.
Onko tämä Fedille ”riittävän huono uutinen” yhdessä talouskasvun hidastumisen kanssa, mikä edellyttäisi koronlaskujen aloittamista kuluvan vuoden aikana?