Englannin keskuspankki piti ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan, mutta laski arviotaan maan talouskasvusta.
Englannin keskuspankin rahapoliittinen komitea piti ohjauskoron odotetusti ennallaan 0,75 prosentissa. Päätös oli yksimielinen.
BoE ennakoi kuitenkin talouskasvun hiipuvan sekä tänä että ensi vuonna – näin käy, vaikka Britannia onnistuisi lokakuussa irtautumaan EU:sta hallitusti ja sopimuksen kanssa.
Keskuspankki odottaa bkt-kasvun jäävän 1,3 prosenttiin sekä tänä että ensi vuonna. Vielä toukokuussa ennuste oli 1,5 prosentin kasvulle kuluvana vuonna ja 1,6 prosenttia ensi vuodelle. Ennusteessa oletetaan, että Britannia välttyy Brexitin shokkivaikutuksilta – eli toisin sanoen lähtö tapahtuisi hallitusti, eikä kovan Brexitin kautta.
– Talouden kasvuvauhti on hidastunut potentiaalisen tasonsa alapuolelle, mikä johtuu sekä Brexitiin liittyvien kasvavien epävarmuuksien heijastumista yritysten investointeihin että globaalin kasvun hiipumiseen viennin vähentyessä, keskuspankki kuvaili.
Huomionarvoista kasvuennusteessa on, että nykyiset ennusteet ovat linjassa euromaiden kasvuodotusten kanssa. Ennen Brexit-kansanäänestystä ja siitä kummunnutta epävarmuutta Britannian talouskasvu oli tyypillisesti euromaita parempaa.
Puntaa moukaroidaan
BoE:n mukaan Britannian uuden hallituksen into kovaan Brexitiin on ”heikentänyt puntaa huomattavasti”. Tänään punnan kurssi on liikkunut lähellä kolmen vuoden pohjiaan päävaluutoista kerättyä koria vastaan. Brittivaluutta menetti arvostaan neljä prosenttia heinäkuussa sijoittajien hermoillessa, mitä Brexitin kanssa lopulta käy.
Lisäksi keskuspankki totesi, että ”yrityksissä Brexitiin liittyvä epävarmuus on vankistunut edelleen heinäkuun puolivälistä lähtien”.
– Pääministeri Boris Johnsonin Brexit-suunnitelmien aiheuttaman poliittisen verilöylyn ja talouskasvun hiipumisen yhtälön takia sijoittajilla ei ole mitään syytä kiinnostua punnasta tällä hetkellä, Societe Generalen valuutta-analyytikko Kit Juckes kommentoi uutistoimisto Reutersille.
Keskuspankin pääjohtajan Mark Carneyn mukaan Englannin finanssiala on varustautunut kovan Brexitin varalta.
– Keskuspankki on varautunut sopimuksettoman lähdön vaihtoehdon mahdollisuuteen aina kansanäänestyksen tuloksen selviämisestä lähtien, ensi tammikuun lopussa toimikautensa päättävä Carney totesi iltapäivän tiedotustilaisuudessa.
BoE ei siistoistaiseksi ole liittymässä muiden maailman keskuspankkien vanaveteen ja aloittamassa elvytystä puhaltaakseen uutta tulta hiipuvaan talouskasvuun. Markkinoilla kuitenkin ennakoidaan Englannin joutuvan hyväksymään tosiasiat ja BoE:lle hinnoitellaan yhtä neljännesprosenttiyksikön koronlaskua vielä ennen kuin Carney jättää tehtävänsä ensi vuoden alussa.