Bisnesenkelitoiminta eli alku- tai kasvuvaiheen yritysten rahoittaminen on Suomessa luultua yleisempää, selviää EK:n kyselystä.
Bisnesenkeli-ilmiötä on vauhdittanut niin startup-yritysten luoma kysyntä kuin onnistuneet omistajanvaihdokset, joiden seurauksena senioriyrittäjät ovat päässeet panostamaan uuteen liiketoimintaan.
EK:n yrityskyselyn perusteella aktiivisia bisnesenkeleitä on yli 4000 eli viisi prosenttia työnantajayrittäjistä ja yritysjohtajista. Kaikista työnantajayrittäjistä ja yritysjohtajista kymmenellä prosentilla on kokemusta alku- tai kasvuvaiheen yritysten rahoittamisesta. Karkean arvion mukaan se merkitsisi lähes 9 000 henkilöä.
Eniten bisnesenkelikokemusta esiintyy Helsinki-Uudenmaan suuralueella, jossa 15 prosenttia vastaajista oli sijoittanut rahaa ja osaamistaan yhteen tai useampaan alku- tai kasvuvaiheen yritykseen. Sen sijaan Itä- ja Pohjois-Suomessa osuus oli prosentin luokkaa.
– Yksi keskeinen ajuri on startup-yrittäjyyden luoma kysyntä alkuvaiheen rahoittajille. Tämä näkyy erityisen voimakkaasti Helsinki-Uudenmaan alueella, jossa kasvuhakuisia yrityksiä esiintyy suuralueista eniten ja jossa startup-kulttuuri on jo syvään juurtunutta, EK:n Yrittäjyys-ryhmän vetäjä Jari Huovinen kertoo.
Vauhtia omistajanvaihdoksista
Yleisintä bisnesenkelikokemus on yrityksen elinkaaren kummassakin ääripäässä. Alku- ja kasvuvaiheen yritysten omistaja-johtajista 18 prosenttia oli toiminut tai toimii parhaillaan bisnesenkelinä. Omistajanvaihdosvaiheessa prosenttiosuus oli 19 prosenttia.
Omistajanvaihdokset ovat tuottaneet maahan huomattavan määrän bisnesenkeleitä, jotka panostavat rahan ohella osaamista ja kontakteja.
– Yrittäjät eivät jää laakereille lepäämään senkään jälkeen, kun oma elämäntyö on saatu uuden sukupolven käsiin. Päinvastoin – pitkän uransa aikana vaurastuneet yrittäjät ovat kiinnostuneita sijoittamaan aikaansa, rahaansa ja osaamistaan alkuvaiheen kasvuyrityksiin. Tätä mahdollisuutta ja aktiivista osaamisreserviä ei Suomessa ole varaa hukata. Tarpeeseen tulevat esimerkiksi kaikki verotusta koskevat uudistukset, joilla vauhditetaan omistajanvaihdoksia, Huovinen patistaa.
Hän korostaa kuntien ja seutujen roolia bisnesenkelitoiminnan kannustamisessa.
– Kuntien elinkeinotoimistot ja seudulliset kehitysyhtiöt ovat avainasemassa, koska niillä on erinomaiset edellytykset tunnistaa ja tuoda yhteen niin potentiaalisia bisnesenkeleitä, kohdeyrityksiä kuin yritysten jatkajiakin.
EK:n yrityskyselyyn vastasi touko-kesäkuussa yhteensä 562 työnantajayrittäjää ja johtajaa.
Katso lisää bisnesenkelikyselyn vastauksista tästä.