Sähköfutuurien hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan. Futuurin hinta on se, missä sähkön tuottajan ja kuluttajan tarjoukset kohtaavat.
Käytännössä sähkön tuottajat suojaavat kassavirtaa myymällä tuotantoaan tiettyyn ajankohtaan tulevaisuudessa. Sähkön kuluttajat, muun muassa teollisuus ja sähkön vähittäismyyjät, suojautuvat hankintakustannuksilta ostamalla sitä.
Asiantuntija Janne Kauppi Energiateollisuudesta sanoo sähkön hinnan ennustamisen olevan epävarmaa.
– Sähkön hinnan ennustaminen on usein epävarmaa. Energian tarjonnan tai kysynnän ennusteet voivat muuttua esimerkiksi odottamattomien tapahtumien vuoksi. Viimeisimmin näin tapahtui, kun Venäjän hyökkäyssodasta aiheutui ongelmia Norjan kaasun ja vesivoiman tilanteeseen. Futuurien hinnat antavat kuitenkin ehkä parhaan käsityksen sen hetken markkinoiden odotuksista tulevaisuuden hinnoista, mutta se ei ole tae, että niin tulee toteutumaan, Kauppi sanoo.
Se, miten futuurit näkyvät kuluttajien laskussa, riippuu kuluttajan sähkösopimuksen tyypistä. Esimerkiksi pörssisähköön perustuviin sopimuksiin futuurien hinnat eivät vaikuta. Sen sijaan kiinteähintaisten määräaikaisten sopimusten tarjoukset perustuvat pitkälti futuurien hintatasoihin eli siihen, millä hinnalla myyjä pystyy suojaamaan tehdyt myyntisopimukset.
Kriisistä ulos antamalla markkinoiden toimia ja investoimalla vähäpäästöiseen tuotantoon
Toimiiko sähkömarkkina markkinatalouden sääntöjen mukaan tämän hetkisessä energiakriisissä?
– Sähkömarkkinat toimivat markkinatalouden merkityksessä. On tärkeää, että sähkön markkinaehtoiseen hinnoitteluun ei puututtaisi, sillä niin voidaan aiheuttaa arvaamattomia seurauksia markkinoiden toimintaan.
Kaupin mukaan nopein ja kestävin tie ulos nykyisestä kriisistä on antaa markkinoiden toimia ja edistää investointeja vähäpäästöiseen energiantuotantoon. Sähkön korkeita hintoja täytyisi kompensoida niille, jotka eivät kykene maksamaan omia energialaskujaan esimerkiksi laskemalla arvonlisäveroa tai kohdistetuilla tuilla, kuten budjettiriihessä parhaillaan suunnitellaan.
Pörssisähköön perustuviin sopimuksiin futuurien hinnat eivät vaikuta.
– Tulevan talven varalta helpoin tapa vaikuttaa omaan sähkölaskuun on oman kulutuksen vähentäminen tai siirtäminen kalliilta tunnilta halvemmille tunneille. Sähkömarkkinat hinnoittelevat Venäjän sodan aiheuttamaa poikkeustilaa tuomalla näkyväksi sähkön toimitusvarmuuden tilannetta ja antavat tietoa siitä, milloin on tarve vähentää kysyntää, Kauppi sanoo.
Futuureihin voi sijoittaa Pohjoismaissa Nasdaq Commodities markkinapaikan kautta. Futuureihin sijoittaminen vaatii markkinapaikan jäsenyyden. Tyypillisiä jäseniä ovat energian tuottajat, suuret sähkön kuluttajat, välittäjät, pankit ja rahoituslaitokset.
– Energiayhtiöt käyttävät futuureita lähinnä oman tuotantonsa suojaamiseen suurilta hintavaihteluilta. Useammin esillä olleessa pörssisähkössä hinta vaihtelee välillä rajustikin päivien välillä ja jopa päivän sisällä, joten futuureilla oman tuotannon suojaaminen takaa vakaamman sekä ennustettavamman tuoton, Kauppi sanoo.
Mahdollisten korkeiden, sähkön pörssihinnoista johtuvien tuottojen vastineeksi sähkön tuottajat saavat vakaan tuoton, jos sähkön hinta on alhainen. Sähkön kuluttajat taas suojautuvat korkeita hintoja vastaan eivätkä tavoittele edullisimpia sähkön pörssihintoja.