Tällä viikolla terveysalan yrityksistä saadut tulosvaroitukset ja ilmoitukset yt-neuvottelujen aloittamisesta eivät kerro sektorin isommasta käänteestä, sanoo Inderesin analyytikko Olli Vilppo.
Vilppo näkee, että tulosvaroituksissa ja yt-kutsuissa on enemmän kyse yrityskohtaisista seikoista.
– Hoivakohun runtelemilta firmoilta on varmaan kohtuullista odottaa laskevaa kannattavuutta, kun ne joutuvat panostamaan enemmän hoidon laatuun, eivätkä ne vielä ole ehtineet vyöryttää kustannuksia tilaajille sopimusten kiinteistä hinnoista johtuen.
– En odota, että saataisiin normaalia enempää vastaavia uutisia. Esimerkiksi Terveystalolla ja Mehiläisellä kannattavuus on pysynyt hyvänä voimakkaasta kasvusta huolimatta ja en odota isoja yt:itä, Vilppo jatkaa.
Siten terveysalalla ei ole meneillään isompaa käännettä.
– Attendolta tulosvaroitus oli jo toinen tänä vuonna ja niiden taustalta löytyy hoivakohu, jonka seurauksena hoidon laatuun on edellytetty lisää resursseja, Vilppo muistuttaa.
Nyt Attendo kertoo joutuvansa höllentämään aiempaa aggressiivista kasvuvauhtiaan: nykyisiin hoivakoteihin on jäänyt tyhjiä paikkoja, sillä hoitajien rekrytointi on ollut odotuksia hitaampaa ja siksi asiakkaitakaan ei ole saatu odotusten mukaan.
Attendon tiistaina pörssin sulkeuduttua antama tulosvaroitus on heijastunut tänään yhtiön osakekurssiin. Kello 14 Suomen aikaa osake oli Tukholmassa 22,4 prosentin laskussa 39,54 kruunussa.
Laajentuminen närästää muitakin
Myös Pihlajalinna on kasvanut viime vuosina voimakkaasti.
– Pihlajalinnan yt:t liittyvät sen yksityisen puolen lääkärikeskusverkoston nopeaan kasvuun ja niiden kannattavuushaasteisiin. Yhtiön fokus on voimakkaan kasvun jälkeen siirtymässä toimipistekohtaisten kannattavuuksien parantamiseen, ja tässä avainasemassa on käyttöasteiden nosto ja resurssien tehokkaampi hyödyntäminen, Vilppo sanoo.
Kuntaulkoistukset, joissa Pihlajalinnalla on myös hoivakoteja, on rajattu yt:iden ulkopuolelle.
– Julkisen puolen kuntaulkoistukset ovat tehneet hyvää tulosta. Pihlajalinnan yksityisen puolen kannattavuuden liikevoittomarginaali on selvästi Terveystaloa perässä, joten tehostamispotentiaalia pitäisi olla runsaasti.
Oriolassa taas kyse on Vilppon mukaan enemmän sisäisistä haasteista.
– Tämä liittyy Ruotsin apteekkimarkkinan avautumiseen ja verkkokaupan kasvun kautta lisääntyneeseen kilpailuun. Tätä ennen Oriolan toiminnanohjausjärjestelmän päivitys meni pahasti pieleen, kun myös Keskon kanssa perustettu Hehku-ketju epäonnistui. Yhtiön heikentynyttä tuloskuntoa yritetään parantaa ja sillä on menossa 20By20 Excellence -ohjelma, johon yt:t enemmän liittyvät, Inderesin Olli Vilppo arvioi.
Oriolan vaihdetumpi B-osake oli iltapäivällä Helsingissä 5,1 prosentin laskussa 1,93 eurossa. Kurssi on kuitenkin vielä pysytellyt vuoden pohjien 1,88 euron yläpuolella.
Pihlajalinnan osake oli 0,2 prosenttia plussalla 10,96 eurossa.
Kuuntele Inderesin podcast terveyssektorista sijoituskohteena (1 h 2 min)