Synergiahyötyjä Fortumille kaupasta on luvassa vasta parin vuoden kuluttua, arvioi Inderesin Juha Kinnunen. Sitä ennen yhtiö saattaa kuitenkin joutua leikkaamaan osinkoaan.
Fortum ilmoitti tiistaina sopineensa ostavansa yli 20,5 prosentin potin saksalaisen energiayhtiö Uniperin osakkeita Elliott Management Corporationilta ja Knight Vinkeltä. Fortum maksaa reilun viidenneksen viipaleesta noin 2,3 miljardia euroa eli 29,93 euroa per osake.
Kauppa nostaa Fortumin omistuksen Uniperistä yli 70,5 prosenttiin. Kaikkiaan suomalaisyhtiö on investoinut Uniperin osakkeisiin 6,2 miljardia euroa eli keskimäärin 23,97 euroa per ostettu osake.
Energiasektoria Inderesillä seuraavan analyytikon Juha Kinnusen mukaan Fortum maksoi noin viidenneksen suuruisesta Uniper-lisäsiivustaan yli 40 prosenttia enemmän kuin alun perin hankkimistaan osakkeista.
– Jos Fortum olisi tehnyt koko ostoksen tuolla hinnalla, niin väittäisin, että ei. Mutta nyt se on jossain määrin pakollista, koska pitää lähteä hakemaan määräysvaltaa Uniperissa, jotta voidaan tehdä järkeviä operaatioita, yhteistyötä ja hakea synergioita.
Ostolla Fortum pääsi Uniperissa vallan kahvaan ja Kinnunen uumoilee, että yhteistyö alkanee kiinnostaa nyt Saksan päässäkin, parin vuoden vastaan haraamisen jälkeen.
– Ostohinta ei ole enää edullinen, mitä mielestäni alkuperäinen hankintahinta oli ja se loi omistaja-arvoa. Nyt puhutaan 40 prosenttia korkeammasta hinnasta, mutta arvo ei ole tässä välissä noussut 40 prosenttia, Kinnunen huomauttaa.
Hänen mukaansa Fortumin järjestelyn ”hyvät ja huonot puolet pitkälti kumoavat toisensa”, joten Inderes toisti ”vähennä”-suosituksensa Fortumin osakkeelle21,00 euron tavoitehinnalla.
Kahden vuoden ylimenoaika
Vaikka Fortum on nyt siirtymässä Uniperissa kuskin paikalle, suomalaisyhtiö ilmoitti omistuksen nousun yhteydessä, ettei se tee Saksan lainsäädännön mukaista määräysvaltasopimusta (domination and/or profit and loss transfer agreement, DPLTA) Uniperin kanssa tai lunasta vähemmistöosakkeita ainakaan seuraavaan kahteen vuoteen.
– Sanoisin, että kaksi vuotta on yhteistyön aikaa enkä odota mitään suuria liikkeitä sen kuluessa. Suurempia synergioita kannattaa odotella sieltä parin vuoden päästä. Tanssi siis tulee jatkumaan, mutta nyt ainakin tiedetään, mitä tanssia vedetään, Kinnunen sanoo.
Kauppa vaatii vielä Yhdysvaltain ja Venäjän viranomaisten hyväksyntää. Kinnusen mukaan Yhdysvalloista hyväksyntä irtoaa kyllä, mutta Venäjä on ollut isompi kanto kaskessa. Hän kuitenkin uskoo, että Fortumilla on jo aavistus hyväksynnän saannista, koska muuten suomalaisyhtiö tuskin olisi näin suureen liikkeeseen ryhtynyt.
– Olen tyytyväinen, että olemme tänään edenneet merkittävästi tavoitteessamme luoda johtava toimija Euroopan energiamuutokseen. Olen vakuuttunut, että yhdessä voimme tarjota houkuttelevia mahdollisuuksia molemmille yhtiöille ja niiden työntekijöille. Fortumin osakkeenomistajille järjestely tarkoittaa osakekohtaisen tuloksen kasvua. Tässäkin järjestelyssä noudatamme investointiperiaatteitamme, jotka tähtäävät omistaja-arvon kasvattamiseen hallittavalla riskitasolla, Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark kommentoi hankintaa.
Omistajille jatkossa vähemmän?
Fortum on lukeutunut sijoittajien suosikkeihin hyvänä osingonmaksajana. Kinnusen mukaan on kuitenkin mahdollista, että jatkossa energiayhtiö joutuu leikkaamaan osingonmaksuaan.
– Tällä (ostolla) ei ole suoraan vaikutusta osinkoon, mutta Fortumilla on velkaa niin paljon, että yhtiöllä ei ole enää niin paljoa liikkumavaraa. Luottoluokittajat tulevat käytännössä määrittelemään sen, tuleeko osinkoon mahdollisesti leikkausta, koska jos ne katsovat, että investment grade -luokka, jossa Fortum ehdottomasti haluaa pysyä, edellyttää osingon leikkausta, silloin näin todennäköisesti käy.
– Tällä hetkellä kuitenkin näyttäisi, että osinko on turvattu, Kinnunen ennakoi.
Fortumin mukaan osakejärjestely rahoitetaan olemassa olevilla kassavaroilla ja Barclays Bankin myöntämällä rahoituksella.
– Fortumille on ensiarvoisen tärkeää säilyttää investment grade -tason luottoluokitus myös järjestelyn jälkeen ja vahvistaa rahoitusprofiiliaan pitkällä aikavälillä. Näin taataan kasvaneelle konsernille riittävä taloudellinen vakaus ja tuki. Fortum yhdistelee Uniperin tilinpäätökseensä tytäryhtiönä, kun järjestely on saatettu päätökseen, yhtiö kertoi.
Ristiriitainen vastaanotto
Uutinen Fortumin omistuksen noususta Uniperissa sai tuoreeltaan ristiriitaisen vastaanoton sijoittajilta. Avauksesta kurssi kohosi reippaasti, mutta kääntyi päivän mittaan jälleen laskuun.
Fortumin osake päätti lopulta päivän 0,1 prosentin nousulla 21,00 euroon. Päivän mittaan kurssi kävi alimmillaan 20,53 eurossa ja korkeimmillaan 21,73 eurossa. Osake oli tiistaina Helsingin pörssin vaihdetuin.
Helsingin yleisindeksi päätyi 0,6 prosenttia miinukselle muiden eurooppalaisten pörssien tavoin, kun Brexit ja kauppasotahuolet tuiversivat jälleen osakemarkkinoita.
Katso koko Inderesin analyytikon Juha Kinnusen Fortum-kommentti (video 4 min 12 s).
Lue Fortumin koko tiedote täältä.