Tuorein Global Top 100 -listaus sisältää melko vähän yllätyksiä: markkina-arvolla mitattuna suurimmat yhtiöt löytyvät edelleen Yhdysvalloista, niiden arvokehitys oli viime vuonna lähes kaksinkertaista muihin verrattuna ja Wall Streetin firmat miehittävät yli puolet listasta. Kuitenkin kehittyvien talouksien jätit ovat tekemässä nopeaa nousua, kun taas isoja eurooppalaisia on pudonnut kokonaan listalta pois.
Sadan maailman suurimman pörssilistatun yhtiön markkina-arvo on huikeat 21000 miljardia dollaria. Viime vuodesta arvo on kasvanut viisi prosenttia, selviää konsulttiyhtiö PwC:n vuosittaisesta Global Top 100 -tutkimuksesta.
Markkina-arvon nousu oli kuitenkin jarruttanut selvästi edellisvuodesta, jolloin se oli 15 prosenttia. PwC:n analyysi koskee ajanjaksoa 31.3.2018–31.3.2019.
Global Top 100 -yhtiöistä 54 on Yhdysvalloista ja ne edustavat 63 prosenttia koko markkina-arvosta. Vielä kymmenen vuotta sitten amerikkalaisyhtiöiden osuus markkina-arvosta oli 51 prosenttia. Listan ykkösen ja sadannen yhtiön markkina-arvojen erotus on kasvanut myös kymmenen vuotta putkeen ja oli nyt 806 miljardia dollaria. Samoin markkina-arvo listalle mahtumisessa eli sadannen yhtiön osalta on yli kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa – 40 miljardista nyt 99 miljardiin.
Amerikkalaisyhtiöiden markkina-arvo kasvoi viime vuonna lähes tuplatahtia eli yhdeksän prosenttia keskimääräiseen verrattuna. Kymmenen kärkeen mahtuu vain kaksi yritystä Yhdysvaltain ulkopuolelta.
– Yhdysvallat on edelleen Global Top 100 -listan mahtimaa ja listan neljä suurinta, nekin kaikki amerikkalaisyhtiöitä, ovat muihin verrattuna aivan omaa luokkaansa. Pidemmällä aikavälillä odotamme kuitenkin intialaisten ja muiden kehittyvien maiden yritysten nousua listalla – etenkin kiinalaiset teknoyhtiöt ovat haastamassa amerikkalaisten ylivoimaa. Kiinalaisyhtiöiden esiinmarssi globaalien yksisarvisten joukon eturiviin voi olla ensimmäinen merkki tulevasta muutoksesta, PwC:n IPO-keskuksen johtaja Ross Hunter kommentoi.
Kiina kakkosena, Eurooppa vaipuu
Toiseksi eniten listalle mahtuu kiinalaisyhtiöitä, 15, vaikka niiden markkina-arvo oli laskenut vuodessa neljä prosenttia epävarmuuden kaihertaessa Aasian markkinoita.
Euroopan maista eniten yhtiöitä listalle sai Britannia, nyt kuusi eli yhden viime vuotta enemmän. Myös Ranska sai listalle yhden lisäyhtiön ja gallialaisia oli nyt sadan joukossa viisi kappaletta. Sveitsiläisiä yhtiöitä oli mukana kolme ja irlantilaisia kaksi.
Kaikkiaan Euroopan painoarvo on laskenut kymmenessä vuodessa 27 prosentista 15 prosenttiin, ja 11 yhtiötä on pudonnut listalta kokonaan.
Listalta putosi useita eurooppalaisyhtiötä, niistä kaksi espanjalaisia – Inditex ja Santander – ja kolme saksalaista – lääkeyksikkönsä eriyttänyt Siemens, Volkswagen ja Allianz. Listalle jääneiden markkina-arvo oli kutistunut vuositasolla viisi prosenttia. Parhaiten markkina-arvo oli noussut vuositasolla Ranskassa ja Sveitsissä.
Toisaalta listalle nousi nyt ensimmäistä kertaa myös kaksi yhtiötä Intiasta (Reliance Industries ja Tata Consultancy), kaksi Japanista, yksi Brasiliasta sekä Saudi-Arabiasta (Saudi Basic Industries). Intia oli suhteellisesti eniten arvoaan vuodessa nostanut maa sadan listalla.
Lisäksi kehittyvien maiden yhtiöiden arvo oli PwC:n mukaan noussut vahvasti, peräti 22 prosenttia edellisvuodesta.
Ykköspaikka vaihtui
Teknologiasektorilla on edelleen suurin osuus Global Top 100:n markkina-arvosta. Toimiala on hallinnut sadan listaa nyt neljä vuotta yhteen menoon.
Toisena oli finanssisektori ja kolmantena terveydenhuolto. Terveydenhuoltoalalla sekä kuluttajapalvelu- ja tietoliikennesektoreilla arvon kasvu (15 %) päihitti teknologiasektorin (6 %), joka kärsi pahiten viime vuoden lopun pörssikurssien laskusta.
Toimialoista heikoin oli finanssiala, jonka markkina-arvo laski kolme prosenttia vuodentakaisesta.
Markkina-arvoltaan kallein yhtiö oli jälleen amerikkalainen, joskin teknologiayhtiö Apple joutui seitsemän vuoden jälkeen antamaan kärkipaikalla tilaa nyt Microsoftille. Ykkössija oli ohjelmistoyhtiölle sen ensimmäinen.
Kymmenessä vuodessa listan ykkössijan haltijan markkina-arvo on lähes kolminkertaistunut. Vuonna 2009 ykkösenä ollut Exxon Mobil saavutti sen 337 miljardin arvolla, kun Microsoftin markkina-arvo oli nyt 905 miljardia dollaria.
Muita kymppikärjen yhtiöitä olivat Amazon, Alphabet, Berkshire Hathaway, Facebook kannoillaan kiinalaiset verkkokauppayhtiö Alibaba ja peliyhtiö Tencent, Johnson & Johnson sekä Exxon Mobil.
Eurooppalaisista pörssiyhtiöistä listalla korkeimmalla oli sveitsiläinen Nestle, jonka 292 miljardin dollarin markkina-arvo oikeutti sijalle 13. Pohjoismaisista yhtiöistä sadan suurimman joukkoon pääsi tanskalainen Novo Nordisk – sen 128 miljardin dollarin markkina-arvo riitti sijalle 65.
Suomi kaukana
Myös suomalaisten kymmenen markkina-arvoltaan suurimman yhtiön listalla kärki vaihtui.
– Suomessa viisi markkina-arvoltaan suurinta ovat melko tiiviissä nipussa. Elokuun datan perusteella Kone (markkina-arvo 27 miljardia euroa) näyttää murtautuneen ohuella marginaalilla kärkipaikalle ohi aiemmin kärkipaikkaa pitäneiden Nokian ja Nordean, PwC:n partneriKimmo Vilske toteaa.
Suomen top 10 -listalla on kansainvälisesti verrattuna vähemmän teknologiayhtiötä ja enemmän teollisuus- ja metsäteollisuuteen liittyviä yrityksiä.
Suomalaisyhtiöiden arvo ei riitä lähellekään globaalin sadan listan kärkeä, vaikka kotimaisen kärkikymmenikön arvot laskisi yhteen. Kaikkien kymmenen yhteinen markkina-arvo olisi 174,5 miljardia euroa, kun euroiksi muutettuna globaalin kärkiryhmän viimeisen, Exxon Mobilin, markkina-arvo olisi 308 miljardia.
Se kuitenkin riittäisi pesemään parhaimman pohjoismaalaisen, tanskalaisen lääketeollisuusyhtiö Novo Nordiskin 128 miljardin dollarin arvon.
Lue lisää Global Top 100 -tutkimuksesta.
Maailman suurimmat yritykset 2019, top 10 (markkina-arvo, miljardia dollaria, 03/2019):
Microsoft (905)
Apple (896)
Amazon.com (875)
Alphabet (817)
Berkshire Hathaway (494)
Facebook (476)
Alibaba (472)
Tencent (438)
Johnson & Johnson (372)
Exxon Mobil (342)
Suomen suurimmat yritykset 2019, top 10 (markkina-arvo, miljardia euroa, 08/2019):
Kone (27,2)
Nokia (27,1)
Neste (23,4)
Nordea (22,9)
Sampo (21,0)
Fortum (18,4)
UPM-Kymmene (12,6)
Stora Enso (8,1)
Elisa (7,3)
Wärtsilä (6,5)