Osakkeet laskivat syyskuussa globaalisti, mutta lokakuu käynnistyi kevyessä nousussa. Korot ovat nousseet viimeisen kahden viikon aikana, mikä on näkynyt myös osakemarkkinoilla. Yksittäiselle sijoittajalle tärkeintä edelleen on pysyä omassa sijoitussuunnitelmassaan, ja muistaa erityisesti riittävä hajautus.
Nousseet korot painoivat osakkeita
Yhdysvaltain valtionlainojen pitkän pään korot ovat nousseet, ja korkokäyrä on jyrkentynyt viimeisen parin viikon aikana. Viime viikon lopussa Yhdysvaltojen 10-vuotinen korko liikkui 1,50%:n tasoilla ja 30-vuotinen yli 2,00%:ssa. Odotamme korkotason nousun jatkuvan lähikuukausina, kun keskuspankit alkavat normalisoida rahapolitiikkaansa ja vähentää massiivisia tukitoimiaan. Odotamme jatkossa kuitenkin korkotason nousun olevan jo nähtyä maltillisempaa, koska monet riskit aiheuttavat markkinoilla huolta ja talouskasvun tahti on hitaampaa kuin alkuvuodesta. Markkinoiden lähiaikojen riskejä ovat muun muassa koronan käyttäytyminen talvella, energian hinnat ja saatavuus, case Evergrande ja keskustelu Yhdysvaltojen velkakattoon liittyen. Korkojen nousu toi liikettä myös osakemarkkinoille. Markkinoiden volatiliteetti kasvoi ja erityisesti IT-sektorin osakkeet laskivat. Olemme hiljattain laskeneet IT:n suosituksen ylipainosta neutraaliin, koska IT:n korkea arvostus tekee siitä haavoittuvaisen korkojen nousulle. Sektoreista sekä viestintäpalvelut että rahoitus menestyivät paremmin kuin markkinat keskimäärin. Rahoitusta tuki nousseet korot, ja sektori oli energian jälkeen viime viikon toiseksi paras sektori. Globaalit osakkeet olivat viime viikonloppuun mennessä laskeneet noin 4% syyskuun alun huipuistaan. Emme suosittele liialliseen riskinottoon. Tärkeintä on pysyä omassa sijoitussuunnitelmassaan ja pitää salkku riittävän hajautettuna.
Viime viikon lopulla Yhdysvalloissa päästiin lyhytaikaiseen sopuun budjetista. Hallinnon sulku vältettiin, mutta rahoitus on turvattu vain joulukuun alkuun saakka. Velkakattoon liittyvät neuvottelut jatkuvat. Energian saatavuuteen liittyvät ongelmat ovat myös nousseet otsikoihin. Maakaasun hinta on noussut rajusti ja monet yritykset ovat sulkeneet jo tuotantolaitoksiaan. Inflaatio nousi euroalueella 13 vuoden huippuihinsa, ja iso tekijä olivat juuri energian hinnat. Yhdysvalloissa Fedin tarkasti seuraama PCE-inflaatio nousi korkeimmille tasoilleen sitten vuoden 1991. Inflaatiota yleisesti nostavat nousseet hyödykehinnat, tarjontaketjujen ongelmat ja tavaroihin kohdistuva voimakas kysyntä. Uskomme edelleen, että nykyinen inflaatiopomppu on väliaikainen, mutta se kestänee pidempään kuin aikaisemmin odotettiin. Evergrandeen liittyvät uutiset jatkuvat. Odotamme, että aikanaan Kiinan keskushallinto hoitaa Evergranden tilanteen tavalla tai toisella, ennen kuin siitä tulee koko systeemiä uhkaava kriisi, mutta lähiaikoina otsikot aiheen ympärillä jatkuvat.
Tärkeä talouslukujen viikko tulossa
Tällä viikolla raportoidaan palveluiden ostopäällikköindeksit. Lisäksi Yhdysvaltojen työmarkkinoilta saadaan sekä viikoittaiset uudet työttömyyshakemukset että perjantaina syyskuun ”nonfarm payrolls (NFP)” -työllisyyslukupaketti, joka lienee yksi tämän kuukauden tärkeimmistä yksittäisistä julkaisuista. Odotamme, että työmarkkinoilla tilanne on kääntynyt parempaan elokuun pettymyksen jälkeen, mutta deltamuunnoksen leviäminen ja amerikkalaisten kuluttajien isot säästöt ovat voineet yhä vähentää halukkuutta ottaa töitä vastaan. Tuleva NFP-työllisyysraportti on joka tapauksessa erittäin tärkeä Fedin virallisen tapering-ilmoituksen kannalta, ja sitä kautta markkinoille kokonaisuudessaan. Tällä viikolla huomiota saavat lisäksi OPEC+:n mahdolliset toimet öljyn tuotannon lisäämiseksi, mikä voisi hillitä energian hintojen nousua ja sitä kautta vähentää stagflaation pelkoja. Lisäksi markkinoiden katseet alkavat hiljalleen siirtyä ensi viikolla alkavaan Q3-tuloskauteen.
Danske Bank: Suomen Osakesäästäjien edut
Danske Bank: Jokaiselle löytyy sopiva tapa sijoittaa