Viime viikolla USA:n osakemarkkinoilla nähtiin kaupankäyntipäivän sisäisesti uusi kaikkien aikojen korkein taso, koronavirustilanne näyttäisi aiheuttavan vähemmän huolia markkinoilla ja valuuttakurssit, inflaatiokehitys ja korot maalaavat kuvaa talouden elpymisestä. Lisää todistusaineistoa elpymisestä odotetaan loppuviikosta, ja Yhdysvaltojen politiikka on myös mielenkiintoinen seurattava aihe.
Markkinan kehitys ennustaa talouskasvua
Koronavirustilanne Yhdysvalloissa ei näytä enää aivan yhtä synkältä, ja markkinoiden mielenkiinto on nyt kääntynyt hyviin enteisiin, jotka kertovat talouden elpymisestä. Kolmen kopla, eli inflaatio, valtionlainojen korkotaso sekä valuuttakurssit tarjoavat mielenkiintoista tietoa markkinoiden nykyisistä tunnelmista sekä tulevaisuuden odotuksista. Inflaatio Yhdysvalloissa oli odotuksia korkeammalla tasolla sekä laajan inflaation että pohjainflaation osalta, heijastellen Yhdysvaltojen paranevaa taloustilannetta. Vaikka näkisimme lisää nousupainetta inflaatiossa, on Fed lausunnoissaan viitannut siihen, että he saattaisivat sallia inflaation nousun tilapäisesti yli 2 % tavoitteen eikä ole syytä huolestua siitä, että rahapolitiikkaa ryhdyttäisiin kiristämään lähiaikoina.
Yhdysvaltojen valtionlainojen korot ovat myös nousseet, osittain nousseen inflaation vuoksi – korkeammat korot kertovat korkeammista kasvu- ja inflaatio-odotuksista, mutta on myös tärkeää huomata, että korkotason nousu tarkoittaa hintojen laskua vaikuttaen negatiivisesti korkosijoitusten tuottoon. Ja koska valtionlainojen korkotaso on yhä hyvin maltillinen, nyt hieman yli 0,70 % 10 vuoden USA:n valtionlainan osalta, ei se myöskään kilpaile osakkeiden tuottopotentiaalin kanssa.
Kolmas tekijä, joka kertoo piristyvästä taloudesta, on USA:n dollarin heikentyminen. Vaikka tämä tarkoittaa vastaavasti vahvempaa euroa, joka on taakka eurooppalaisille vientiyhtiöille, tukee heikompi dollari amerikkalaisia vientiyhtiöitä ja sen lisäksi kehittyviä maita, joilla on dollarimääräisiä lainoja tai jotka ovat raaka-aineiden nettoviejiä. Kaiken kaikkiaan, aiempi dollarin vahvuus, joka on nyt väistymässä, oli merkki sijoittajien paosta turvallisiin omaisuusluokkiin. Nyt kun talouden näkymät ovat paremmat, heijastuu se sijoittajien siirtymisessä dollarista riskipitoisempiin omaisuusluokkiin.
Näin ollen pidämme ylipainon osakkeissa, ja suosimme yhäkin amerikkalaisia osakkeita. Korkosijoitusten osalta suosikkejamme ovat investment grade –yrityslainat sekä kehittyvien markkinoiden lainat, joilla on parempi tuotto-odotus kuin valtionlainoilla. Koronavirustilanne ei tietenkään ole vielä ohi; Euroopassa on nähtävissä paikallisia uusia tartunta-aaltoja ja tilanne Yhdysvalloissa on yhä melko vakava. Kuitenkin osakkeita ja muita riskipitoisempia omaisuusluokkia tukevat talouden elpyminen, vahva tuloskausi ja jatkuva raha- ja finanssipoliittinen elvytys.
Tällä viikolla: PMI:t ja USA:n politiikan tutkimattomat tiet
Viikon tärkein talousluku julkistetaan vasta perjantaina, kun elokuun ostopäällikköindeksit USA:lle ja euroalueelle julkistetaan. Euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksi pomppasi heinäkuussa yli 50 pisteen tason, tarkoittaen, että teollisuuden aktiviteetti on lisääntymässä, ja lukua myös tarkistettiin ylöspäin myöhemmin. Yritysten tunnelmat ovat parantuneet kesän aikana, johtaen siihen, että myös elokuun luvulta odotetaan nousua. Yhdysvalloissa lukemat ovat myös ylittäneet kriittisen 50 pisteen rajan, ja tulee olemaan mielenkiintoista nähdä onko Yhdysvaltojen huono koronavirustilanne etenkin elokuun alussa, kun tilanne oli pahimmillaan, vaikuttanut lukuihin negatiivisesti.
Yhdysvalloissa uusi tukipaketti on yhä jumissa kongressissa demokraattien ja republikaanien riidellessä paketin yksityiskohdista. Odotettua paremmat työttömyyskorvaushakemukset viime viikolla voidaan nähdä osittain johtuvan siitä, että ylimääräiset työttömyyskorvaukset ovat nyt päättyneet. Tilanne Yhdysvaltojen työmarkkinoilla on kuitenkin yhä heikko ja myös yritykset tarvitsevat tukea paikallisten rajoitustoimien ollessa yhä voimassa. Markkinat ovatkin olleet ihmeissään liittovaltion hitaasta toiminnasta kun kriisi ei selvästikään ole vielä ohi, ja jos tilanne kehittyy suuntaan tai toiseen voi se vaikuttaa markkinoihin.
Tämän lisäksi, USA:n ja Kiinan välinen tapaaminen, jossa oli tarkoitus käydä läpi kauppasopimuksen noudattamista, on lykkääntynyt. Trump on kommentoinut, että hänen mielestään kauppasopimuksen osalta kaikki on hyvin, mutta todennäköisesti riittämättömät Kiinan ostot Yhdysvalloista johti kokoontumisen lykkääntymiseen. Teknologiarintamalla maiden välit eivät kuitenkaan ole yhtä ymmärtäväiset, Trumpin äskettäin kommentoitua, että harkitsee toimia uusia kiinalaisyhtiöitä vastaan edellisten lisäksi.
Danske Bank: Suomen Osakesäästäjien edut
Danske Bank: Jokaiselle löytyy sopiva tapa sijoittaa