Koronavirus jatkaa leviämistään ja sijoitusmarkkinat ovat sen vuoksi erittäin hermostuneita. Viruksen negatiivisen vaikutuksen talouteen odotetaan olevan erittäin suuri ja epävarmuus on korkealla kautta maapallon. Odotamme, että näemme aikanaan talouden elpymistä – silloin, kun viruksen leviäminen on saatu aisoihin ja raha- sekä finanssipoliittinen elvytys, joka nyt voidaan nähdä investointina kansalaisten terveyteen, alkaa vaikuttamaan. Ennen kuin elpymistä voidaan nähdä, voivat markkinat vielä jatkaa epävarmoissa olosuhteissa.
Päivittäiset uudet tartunnat ovat yhä nousussa, ja tämä aiheuttaa leikkauksia kasvuennusteissa. Ennen kuin sijoittajat näkevät todistusaineistoa viruksen leviämisvauhdin hidastumisesta rajoitustoimien myötä, hallitsee markkinoita epävarmuus siitä, kuinka syvä ja pitkä talouden pysähdys on. Siksi voimakas heilunta markkinoilla jatkuu, kunnes näemme merkkejä uusien tartuntojen määrien vähenemisestä Yhdysvalloissa ja Euroopassa.
Toinen asia, johon sijoittajat keskittyvät on se, miten valtionjohdot reagoivat rajoitus- ja elvytystoimien osalta. Euroopassa ollaan lisäämässä ulkonaliikkumiskieltoja ja alamme näkemään samoja toimia myös Yhdysvalloissa. Kestää kuitenkin vielä, ennen kuin sosiaalisen eristäytymisen hyödyt voidaan nähdä tartuntatilastoissa. Finanssi- ja rahapolitiikkatoimet talouden tukena ovat tietenkin tärkeitä. Viime viikon aikana EKP ilmoitti 750 miljardin euron osto-ohjelmasta, ja EKP sekä myös Fed tekevät toimia markkinoilla likviditeetin tukemiseksi, kun pankit ja yritykset kärsivät koronaviruksen vaikutuksista. Uusia finanssipoliittisia elvytystoimia julkaistaan Euroopassa; Saksan valtio suunnittelee 150 miljardin euron elvytystä ja Espanjassa luku on 117 miljardia euroa. Yhdysvalloissa tilanne on hieman erilainen. Viikonlopun aikana ei päästy yksimielisyyteen 2 triljoonaan dollarin paketista, ja tämä on tietenkin negatiivinen uutinen markkinoille.
Historiallisen mittava elvytys saattaa vaikuttaa perusteettomalta, mutta tämän hetkinen tilanne ei ole tyypillinen laskusuhdanne. Talouden jyrkkä syöksy ei johdu siitä, että taloudessa olisi epätasapaino, joka olisi johtanut talouskasvun romahtamiseen, vaan syynä on poikkeuksellinen, ulkoinen shokki talouteen. Siksi paras lääke tähän vaivaan on mielestämme poikkeuksellinen voimakas elvytys. Kuten Fedin James Bullard kommentoi, meidän pitää nähdä nämä elvytystoimet investointina väestön terveyteen. Tässä tapauksessa on kyseessä paljon suuremmasta asiasta kuin normaalista talouden suhdanteesta, ja siksi tulemme näkemään yhä lisää elvytystoimia. Näkemyksemme talouden kehityksestä on ennallaan: syvä talouden pysähdys lähiaikoina, mutta aikanaan talous elpyy, kun viruksen leviäminen saadaan rajoitettua ja elvytys pääsee vaikuttamaan talouden kehitykseen.
Päivittäiset uudet tartunnat ja elvytystoimet tärkeitä tekijöitä markkinoille tällä viikolla
Lähiaikoina markkinoiden heilunta säilyy ennallaan talouden näkymien ollessa yhä epävarmoja ja viruksen yhä levitessä voimakkaasti. Sijoittajat seuraavat tälläkin viikolla tarkkaan uusien tartuntojen lukumääriä. Merkki siitä, että ulkonaliikkumiskiellot tehoavat, voi olla hyvä uutinen, kun taas uusien tartuntojen aiempaa voimakas kasvu voi herättää huolia. Yhdysvaltojen elvytyspaketin kehittyminen on toinen tärkeä ajuri tällä viikolla, kun sijoittajat seuraavat sitä, miten maailman tärkein talous kestää viruksen leviämisen ja miten viruksen haittoihin pystytään vastaamaan. Tällä viikolla julkaistaan myös ostopäällikköindeksilukemat Yhdysvalloista ja Euroopasta, sekä Ifo-indeksi Saksassa kestokulutushyödykemyynnin ja BKT-luvun lisäksi. Yhdysvalloista saadaan kuluttajaluottamusindeksi. Kaikki odottavat näiden lukujen olevan järkyttävän huonoja. Siksi markkinoilla keskitytään enemmän tällä viikolla viruksen rajoittamiseen ja tuleviin elvytystoimiin.
Danske Bank: Suomen Osakesäästäjien edut
Danske Bank: Jokaiselle löytyy sopiva tapa sijoittaa