Koronaviruksen leviäminen ja viruksen negatiivisiin talousvaikutuksiin vastaavat elvytystoimet tulevat olemaan otsikoissa tälläkin viikolla. Todennäköisesti tilanne vielä heikkenee ennen kuin nähdään parempia lukuja etenkin Yhdysvalloista, joka on vielä epidemian aikaisessa vaiheessa – siksi suurta heiluntaa on todennäköisesti yhäkin luvassa.
Merkittävät elvytystoimet antavat viimeinkin tukea osakkeille
Koronavirus jatkaa leviämistään Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Päivittäinen uusien tartuntojen määrä on kuitenkin hidastunut Italiassa osoittaen, että saatamme olla lähellä käännettä parempaan Italian osalta. Koska Yhdysvallat on vielä epidemian aikaisemmassa vaiheessa, voimme odottaa, että tilanne heikentyy siellä vielä merkittävästi ennen kuin helpotusta tartunnoissa tullaan näkemään. Viime viikon ostopäällikköindeksit ja Yhdysvaltojen työttömyysluvut vahvistivat sen, että taloudellinen aktiviteetti on merkittävästi seisahtunut koronaviruksen rajoitustoimien vuoksi. Tämä oli kuitenkin jo markkinoiden odotuksissa. Olemme todennäköisesti nyt keskellä taantumaa yhteiskuntien sulkemistoimien vuoksi ja odotamme, että lähiviikkojen aikana lyhyen aikavälin talouskasvua heijastavat luvut ja työttömyyshakemukset heijastavat tätä heikkoa taloustilannetta. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun viruksen leviäminen on saatu aisoihin, ovat laajat elvytystoimet kriittisiä sen osalta, miten pitkä ja syvä talouden taantumasta tulee.
Elvytykseen liittyen on viime päivinä saatu paljon hyviä uutisia. Yhdysvalloissa keskuspankki Fed kertoi rajattomasta osto-ohjelmasta, ja valtionjohto päätti kahden triljoonan dollarin hätäelvytyspaketista. Elvytyspaketti sisältää työttömyysetuja, suoran käteismaksun kansalaisille ja kohdistettua tukea eniten kärsiville toimialoille.
Euroopassa on myös lisätty finanssipoliittista elvytystä – Saksa nosti kriisipaketin kokoa 750 miljardiin euroon (noin 22 % BKT:sta) ja Ranska lisäsi finanssipoliittista elvytystään 14 %:n BKT:sta. Kaiken peliin laittaminen yrityksenä vähentää viruksen negatiivista vaikutusta talouteen rauhoitti markkinoita, ja viikon päätteeksi osakkeet pääsivät hyvään nousuun ja korkoerot supistuivat aiemmasta. Niin kauan kuin virus leviää, on epävarmuus talouden kehityksestä kuitenkin suurta ja markkinoiden heilunta jatkuu. Tulemme näkemään todennäköisesti vielä myös laskupäiviä, vaikka valoa näkyykin jo hieman tunnelin päässä. Tässäkin tilanteessa on tärkeää pysyä omassa sijoitussuunnitelmassa, koska usein huonot tuottopäivät ja hyvät tuottopäivät esiintyvät hyvin lähellä toisiaan, kuten viime viikolla nähtiin.
Tälläkin viikolla seuraamme viruksen leviämistä ja elvytystoimia
Koronavirus ja mahdolliset uudet elvytystoimet ovat tämänkin viikon tärkeimmät markkinan ajurit. Jos saamme lisää todistusaineistoa sen puolesta, että tilanne Italiassa alkaa helpottamaan, on se hyvä asia myös markkinoille. Muissakin Euroopan maissa sulkutoimet ovat jo kestäneet vähintään pari viikkoa, ja sosiaalinen eristäytyminen alkaa hitaasti vaikuttamaan uusien tartuntojen määrään muuallakin. Yhdysvalloista odotamme kuitenkin uusia tartuntoja kiihtyvällä vauhdilla, eli markkinoiden hermostuneisuus voi jatkua.
Tällä viikolla saamme tietoa vähittäismyynnistä ja työttömyysasteesta Euroalueella ja Japanissa. Yhdysvaltojen työttömyysluvut tulevat todennäköisesti olemaan suhteellisen korkeita aiempaan verrattuna, mutta ottaen huomioon viime viikon merkittävä nousun työttömyyshakemuksissa, sen ei pitäisi olla yllätys. Työttömyyslukujen lisäksi saamme Yhdysvalloista palkkaluvut ja sen lisäksi vuorossa ovat esivaalit Alaskassa, Wyomingissa ja Havaijilla. Vaikka markkinat eivät juuri nyt kiinnitäkään huomiota Yhdysvaltojen vaaleihin, saattaa Biden kasvattaa omaa kannatustaan huomattavasti verrattuna Sandersiin viikonlopun aikana. Tämä olisi positiivinen asia markkinoilla, kunhan koronahuolet väistyvät.
Danske Bank: Suomen Osakesäästäjien edut
Danske Bank: Jokaiselle löytyy sopiva tapa sijoittaa