Danske Bankin sijoituspäällikkö Timo Turtiainen: "Helsingin pörssi ja sää tuntuvat olevan saman paksun harmauden peitossa. Näinä hetkinä ihminen miettii helposti Suomessa asumisen ja sijoittamisen mielekkyyttä. Jos nyt ei kuitenkaan ihan heti muuteta Espanjaan tai Kaliforniaan, niin osakesalkusta voi aloitella valon etsinnän." <a title="" href="https://danskebank.fi/sinulle/webinaarit/2023/11/annatko-maailman-sijoitusmahdollisuuksien-lipua-ohi" target="_blank" rel="noopener">Suomen Osakesäästäjät ja Danske Bank järjestivät webinaarin aiheesta 29.11. Katso tallenne</a>
Home bias eli kotimarkkinavinouma on sijoittajien käyttäytymistä kuvaava termi, kun kotimaan osakkeet ja muut arvopaperit vievät (liialliseen) suuren osuuden omasta salkusta. Ilmiö ei ole pelkästään suomalainen. Samankaltaisia havaintoja on nähtävissä ympäri maailman. Kotimarkkinan osakkeiden suosimista perustellaan muun muassa yritysten tuttuudella, äidinkielisten raporttien saatavuudella sekä kaupankäyntikustannuksilla. On myös väitetty, että Helsingin pörssiyritykset ovat niin kansainvälisiä, ettei maantieteellinen sijoitusten hajauttaminen ole erityisen tärkeää.
Erittäin pitkällä historialla Helsingin pörssi onkin ollut menestyksekäs tarina. Eri aikakausia on toisaalta vaikea verrata keskenään ja etenkään ennustaa tulevaa menneiden tuottojen pohjalta. Suomessa on sadan vuoden aikana nähty itsenäisen valtion alkutaipaleet, sotavuodet, vaihtelevat korot ja eri valuutat sekä poikkeuksellisten nousujen ja romahdusten (Nokia, IT-huuma) vaikutus pitkäaikaisessa tuotossa. Viime aikoina suomalaisen osakemarkkinan yleinen tuotto on kärsinyt ja jäänyt muista jälkeen johtuen muun muassa pörssiyritystemme syklisyydestä eli alttiudesta globaalin kysynnän vaihteluille. Toisaalta laskeneet arvostustasot saavat monen ostosormet syyhyämään…
Tässäpä dilemma! Ehkä toivosta luopumisen sijaan voi olla järkevä asettaa panokset pöydälle laajemmin…
America – land of hope and glory
Viimeiset vuodet ovat olleet yhdysvaltalaisten osakkeiden jopa murskaavaa ylivoimaa. Maailman osakkeiden markkina-arvoa kuvaavassa osakeindeksissä (MSCI ACWI) USA:n paino on tällä hetkellä miltei 63 %. Suomen osuus luonnollisesti on häviävän pieni tästä kokonaiskakusta. Erityisesti “Magnificent Seven” osakkeet, muun muassa Alphabet, Amazon, Apple, Meta,
Microsoft, Nvidia ja Tesla, ovat johtaneet yhdysvaltalaisosakkeiden viimeaikaista nousukärkeä. Välillä kuulee perusteltavan, että kyllä muutkin pörssit ovat hyviä ja ilman näitä seitsemää ei USA:n pörssituotto olisi erityisen hääppöinen. Osittain totta, osittain ehkä kevyen hapanta selittelyn makua, kun muualla ei pärjätä yhtä hyvin tai tuoteta samanlaisia menestystarinoita. Ei ole myöskään historiallisesti ennenkuulumatonta, että pieni joukko parhaita vastaa isosta osasta kokonaistuottoa.
Tulevaa tuottoa tai pörssituottoja dominoivia osakkeita emme kuitenkaan varmuudella tiedä. Moni ehkä miettii myös parhaiten nousseiden osakkeiden arvostustason houkuttelevuutta…Yleisesti voitaneen sanoa, että maailman suurimman pörssimarkkinan mahdollisuuksien väliin jättäminen kokonaan on osakesijoittajalta hyvin vahva poikkeaminen nykymaailman pörssiyritysten, -talouden ja toimialojen kattauksesta.
Ruotsalaisia, tanskalaisia tai norjalaisia emme ole, olkaamme siis pohjoismaalaisia
Palataan lopuksi Suomeen. Jos emme ole luopumassa kotipörssistämme sijoituskohteena, voisiko kotimarkkinan käsittää laajempana alueena?
Jos Suomi yksin onkin pieni pieni, niin yhdessä Pohjoismaiden sisartemme kanssa olemmekin jo monta kertaluokkaa isompi.
Yhteenlaskettu väestömme on 27 miljoonaa ja koko alueen talous maailman 12. suurin. Laajan kotimarkkinamme ihmiset ovat myös verrattain korkeasti koulutettuja kestomenestyjiä onnellisuusmittauksissa. Pohjoismaissa on myös koti monella toimialansa johtavalla yrityksellä. Ruotsista tiedämme monia kuluttajabrändejä, Norjasta energiantuotannon ja meren antimet. Tanska taas on ollut viime vuosina esillä erityisesti terveydenhuoltosektorin menestyksensä myötä. Unohtamatta omia vahvuuksiamme vaikkapa metsäteollisuudessa ja konepajasektorilla. Hajauttamisen kannalta Pohjoismaat ovatkin toisiinsa nähden ilahduttavan erilaisia rakenteeltaan ja toimialakeskittymiltään, mutta maina olemme monella tavalla samanlaisia. Olisiko sijoittajan järkevää katsoa kotimarkkinaa uusin silmin, ja nähdä Suomi osana yhtä pohjoismaista monipuolisempien mahdollisuuksien aluetta?
Elämää ja sijoitusmahdollisuuksia tietenkin on myös Yhdysvaltojen ja Pohjoismaiden ulkopuolella, mutta tällä kertaa keskityimme näihin kahteen alueeseen osakesijoittajan silmin Suomen Osakesäästäjien ja Danske Bankin yhteisessä webinaarissa keskiviikkona 29.11. Katso tallenne tästä!
Danske Bankin pohjoismaisen osaketiimin salkunhoitaja Matias Arolan, senioristrategi Kaisa Kivipellon ja Suomen osakesäästäjien toimitusjohtajan Victor Snellmanin kanssa kävimme läpi USA:n ja Pohjoismaiden mahdollisuuksia suomalaisen osakesijoittajan näkökulmasta.
Timo Turtiainen, Danske Bankin sijoituspäällikkö
Katso webinaari-tallenne: