Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Reagointi kaupankäyntijärjestelmän ongelmiin on monien välittäjien heikko kohta. Kuva: iStock

Välittäjä 2021 -tutkimus: Jokaisella välittäjällä on vahvuutensa ja heikkoutensa

Välittäjävertailu tarjoaa yksityissijoittajalle tietoa välittäjien palvelutasosta ja valikoimasta. Myös palveluntarjoajien olisi syytä ottaa selvää, mitä sijoittajat kaipaavat.

Tuoreen välittäjävertailun mukaan yli puolet useimpien välittäjien asiakkaista on tyytyväisiä oman välittäjänsä hinta-laatusuhteeseen. Toisaalta välittäjien palveluissa on niin suuria eroja, että lähes puolet sijoittajista käyttää kahta tai useampaa välittäjää.

Tiedot käyvät ilmi Viisas Raha -lehden Välittäjä 2021 -tutkimuksesta, johon vastasi huhtikuussa 1 423 Osakesäästäjien jäsentä. Tutkimuksen teetti Suomen Osakesäästäjien ja Viisaan Rahan toimeksiannosta Sanamanteri.

Suomen Osakesäästäjien tavoite on auttaa suomalaisia vaurastumaan, ja viestintäpäällikkö Kristina Bergströmin mukaan välittäjävertailu ja muut Osakesäästäjien tutkimukset antavat piensijoittajalle äänen.

– Tutkimukset ovat paras keino selvittää, mitä sijoittajat ajattelevat ja haluavat. Ne antavat myös hyvää tietoa muiden sijoittajien käyttäytymisestä.

"Suomalaisen sijoittajan yhteiskunnallista asemaa voidaan edistää laadukkaan tiedon ja datan avulla."

Välittäjä 2021 -tutkimuksen mukaan etenkin nuoret löytävät paljon puutteita välittäjien kaupankäyntijärjestelmistä. Reagointi kaupankäyntijärjestelmien ongelmiin onkin useiden välittäjien heikko kohta.

Sijoittajat kaipaisivat myös parempaa raportointia kaupankäynnin kuluista sekä reaaliaikaisia kurssitietoja.

– Me Osakesäästäjissä tahdomme, että päätöksiä tehdään luotettavien tutkimusten ja lukujen perusteella. Suomalaisen sijoittajan yhteiskunnallista asemaa voidaan edistää laadukkaan tiedon ja datan avulla, Bergström sanoo.

Tutkimukset tarjoavat myös välittäjille ja varainhoitajille mahdollisuuden tarkastella, mitä sijoittajat todellisuudessa kaipaavat. Palveluntarjoajat saavat erinomaisen tilaisuuden kehittää omaa toimintaansa sijoittajien tarpeita vastaavaksi.

Välittäjä 2021 -tutkimus osoitti, että sijoittajat eivät saa välittäjiltä hyvätasoista yritysanalyysia. Sijoittajien kokemukset ovat olleet samanlaiset myös vuosina 2019 ja 2017.

– Tutkimukset antavat meille vertailuarvoja. Säännölliset tutkimukset kertovat sijoituskäyttäytymisen muutoksista sekä erilaisista nousevista trendeistä, Bergström muistuttaa.

 

Tutkimuksille on tarvetta

Suomen Osakesäästäjät tekee jatkuvasti tutkimuksia joko itse tai yhteistyössä muiden kanssa. Osakesäästäjät myös auttaa parhaansa mukaan lopputyötä tekeviä opiskelijoita sekä akateemisen tutkimuksen tekijöitä.

Viisas Raha -lehdessä julkaistaan vuorovuosin välittäjä- ja varainhoitajavertailua. Niiden lisäksi kaksi kertaa vuodessa julkaistaan Suomen Osakesäästäjien, Pörssisäätiön ja Viisas Raha -lehden teettämä Sijoittajabarometri, joka selvittää yksityissijoittajien sijoituskäyttäytymistä sekä heidän näkemyksiään talouden ja sijoitusmarkkinoiden kehityksestä.

Syksyllä 2021 julkaistaan ensimmäisen kerran pörssiyhtiöiden mainetutkimus, jonka Suomen Osakesäästäjät toteuttaa yhdessä T-Median ja Pörssisäätiön kanssa. Sen tavoitteena on selvittää, mitä sijoittajat ajattelevat yhtiöiden toiminnasta ja mitkä tekijät vaikuttavat voimakkaimmin yksityissijoittajien luottamukseen ja sijoitushalukkuuteen.

Lue lisää tutkimuksista Suomen Osakesäästäjien sivuilta.
 

Lisää aiheesta "Tutkittua"