Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Sijoittajabarometrin mukaan yksityissijoittajat aikovat lisätä osakepainoaan myös seuraavien kuuden kuukauden aikana. Kuvitus: iStock

Sijoittajabarometri 1/2021: ”Nyt mennään lujaa”

Elvytys pumppaa rahat sijoituksiin ja vahvistaa uskoa talouskasvuun. Sijoittajabarometrin mukaan yksityissijoittajat aikovat kasvattaa osakepainoa entisestään.

Osakekurssit ovat nousseet vuoden takaisesta kuopasta huimalla tahdilla. Vaikka kurssinousu käynnistyi pian maaliskuun 2020 pohjalukemien jälkeen, kukaan ei tiennyt, kuinka kauan paluu entiseen kestäisi. Nousu oli nopeampi kuin osattiin arvatakaan. Tällä hetkellä indeksit paukuttavat kaikkien aikojen ennätyksiään.

– Vuosi takaperin oltiin pohjalla ja maailma tuntui kaatuvan ympärillä. Maailmantalous oli aika lailla vaakalaudalla. Ilman megalomaanista elvytystä olisimme pahassa lirissä. Elvytys johti kurssinousuun, mikä puolestaan johtaa siihen, että ihmiset kiinnostuvat osakkeista. Se taas johtaa siihen, että kurssit nousevat edelleen. Tämä on mukava itseään ruokkiva sykli, Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman sanoo.

Suomen Osakesäästäjien, Pörssisäätiön ja Viisas Raha -lehden teettämän tuoreimman Sijoittajabarometrin mukaan rahaa on virrannut kaikkiin sijoituskohteisiin arvioitua enemmän. Barometriin vastasi yli 3 500 yksityissijoittajaa.

Peräti 76 prosenttia vastaajista on kasvattanut pörssiosakesijoituksiaan viimeisten kuuden kuukauden aikana, ja 70 prosenttia vastaajista kertoo kasvattaneensa sijoituksiaan osakesäästötilin kautta.

Noin puolet vastaajista kasvatti myös rahasto-osuuksiaan, ja vajaa neljännes sijoitti aiempaa enemmän listaamattomiin yhtiöihin.

76 prosenttia vastaajista kasvatti pörssiosakesijoituksiaan viimeisen puolen vuoden aikana.

Sijoituksia on kasvatettu nousumarkkinaan, ja Sijoittajabarometrin vastaajajoukko uskoo vahvasti, että osakekurssien nousu jatkuu ainakin seuraavien kuuden kuukauden ajan.

– Suunnaton elvytys inflatoi kursseja. Toki kursseissa näkyy se, miten ennennäkemättömän suuria infrastruktuuriuudistuksiakin on suunnitteilla. Nyt mennään lujaa. Korkotuotot ja vaihtoehtoiset tuotot osakkeille ovat käytännössä lähellä nollaa, joten valtaosa euroista virtaa osakkeisiin, Snellman kuvailee.

Joko kupla puhkeaa?

Elvytys ja rokotekehitys ovat johtaneet paitsi kurssinousuun myös siihen, että usko talouden kehitykseen on kasvanut. Yli 60 prosenttia Sijoittajabarometrin vastaajista uskoo maailmantalouden kasvuun ja 44 prosenttia myös Suomen kansantalouden kasvuun.

Toisaalta lähes neljännes vastaajista uskoo Suomen kansantalouden supistuvan, kun taas maailmantalouden osalta näin ajattelee vain 14 prosenttia vastaajista.

47 prosenttia vastaajista aikoo kasvattaa osakepainoaan seuraavan puolen vuoden aikana.

Osakekurssit ovat huipussaan ja uskoa niiden nousuun löytyy edelleen. Mediassa on jo tiuhaan varoiteltu osakekuplan puhkeamisesta, eikä ehkä syyttä.

– On hyvä kysymys, kuinka kauan tämä kestää. Jos miettii, uskaltaako olla pois markkinalta, niin jokainen päivä maksaa rahaa, kun on ulkona nousukaudesta. Vastaavasti taas jokainen päivä, jolloin kurssit putoavat, rahaa saattaa menettää paljonkin, Snellman pohtii.

Sijoittajabarometrin vastaajajoukossa kuplan ei vielä pelätä puhkeavan. Vastaajista 47 prosenttia arvioi kasvattavansa osakepainoaan seuraavien kuuden kuukauden aikana ja 42 prosenttia aikoo pitää osakepainon ennallaan. Vain 11 prosenttia suunnittelee vähentävänsä osakepainoa.

Sijoittajia eniten kiinnostavat toimialat ovat tällä hetkellä energia- ja raaka-aineet (62 %), teknologia (52 %) sekä pankit ja rahoitus (50 %).

Tietoykkönen Oy toteutti Sijoittajabarometrin Suomen Osakesäästäjien, Pörssisäätiön ja Viisas Raha -lehden toimeksiannosta. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää yksityissijoittajien sijoituskäyttäytymistä ja heidän näkemyksiään talouden ja sijoitusmarkkinoiden kehityksestä. Tutkimuksen kohderyhmänä ovat Osakesäästäjien jäsenet sekä Pörssisäätiön sähköisen uutiskirjeen tilaajat. Aineisto kerättiin verkkokyselynä 17.–29.3.2021. Kohderyhmälle lähetettiin sähköpostitse kutsu osallistua tutkimukseen. Määräaikaan mennessä saatiin yhteensä 3 518 hyväksytysti täytettyä vastausta. Tutkimuksen eri vaiheiden laadunhallinta noudattaa SFS-ISO 20252:2013 -laatustandardia.

 

Lue lisää Sijoittajabarometrin tuloksista sekä sijoittajia kiinnostavista toimialoista ja pörssiyhtiöistä Viisaan Rahan 6. toukokuuta ilmestyvästä numerosta 3/2021.

Etkö ole vielä jäsen? Liity tästä.

Lisää aiheesta "Tutkittua"