Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Yksi prosentti kevään Sijoittajabarometrin vastaajista ilmoitti kryptovaluutat pääasialliseksi sijoituskohteekseen. Kuva: iStock

Joka kymmenennellä sijoittajalla kryptovaluuttoja – ”Onko houkutellut mahdollisuus nopeisiin tuottoihin?”

Kryptot kiinnostavat erityisesti nuoria sijoittajia, mutta myös yli 60-vuotiaat ovat sijoittaneet virtuaalivaluuttoihin.

Kevään Sijoittajabarometrissa selvitettiin ensimmäistä kertaa, kuinka moni vastaajista on sijoittanut kryptovaluuttoihin. Vastaushetkellä 12 prosentilla vastaajista omisti kryptovaluuttoja. Lisäksi neljä prosenttia ilmoittaa käyttäneensä kryptovaluuttoja sijoituskohteena aiemmin. Pääasiallinen sijoituskohde kryptovaluutat ovat vain yhdelle prosentille vastaajista.

Alle 30-vuotiaista vastaajista 39 prosenttia kertoi sijoittaneensa kryptovaluuttoihin. Heistä 12 prosenttia ei sijoittanut niihin enää vastaushetkellä.

– Tutkimuksessa näkyy vahvasti, että mitä nuorempi vastaaja, sitä todennäköisemmin on kryptovaluuttoja. Luvut olivat kuitenkin yllättävän korkeita kaikissa ikäryhmissä, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kommentoi.

Yli 60-vuotiaista vastaajista neljä prosenttia on jossakin vaiheessa sijoittanut kryptovaluuttoihin, 30–59-vuotiaiden ikäryhmässä sen sijaan joka neljäs.

Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto

Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto. Kuva: Danske Bank

Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto arvelee kryptovaluuttojen saaneen tukea markkinoiden yleisestä epävarmuudesta:

– Varmaankin kryptovaluutat nähdään tietynlaisena suojauksena, koska ne eivät linkity suoraan mihinkään maantieteelliseen alueeseen tai toimialaan.

–  Kryptojen arvonmääritys on kuitenkin niin vaikeaa, että itse pohdin, onko niihin sijoittaminen houkutellut nuoria vain mahdollisuutena nopeisiin tuottoihin, vai onko niistä todella otettu selvää. Selkeästi kuitenkin näkyy, että piensijoittajia kryptot kiinnostavat, hän toteaa.

Pörssiosakkeita on 94 prosentilla vastaajista, ja lisäksi neljä prosenttia oli sijoittanut niihin aiemmin. Rahasto-osuuksia on 65 prosentilla, ja 18 prosentilla oli ollut niitä.

Sijoitusvarallisuuden määrää kysyttäessä oman kodin arvoa ei laskettu mukaan. Siitä huolimatta 11 prosentilla on sijoitusvarallisuutta yli miljoonan euron arvosta ja 14 prosentilla sijoitusten arvo on puolen miljoonan ja miljoonan välillä. Kaikkiaan siis joka neljännellä vastaajalla sijoitusten arvo on vähintään puoli miljoonaa euroa.

Sijoittajabarometri on Pörssisäätiön, Suomen Osakesäästäjien ja Viisas Raha -talouslehden Tietoykkönen Oy:ltä tilaama tutkimus. Se on tehty kaksi kertaa vuodessa vuodesta 2014 lähtien. Tutkimuksen tarkoitus on selvittää yksityissijoittajien sijoituskäyttäytymistä ja näkemyksiä talouden ja sijoitusmarkkinoiden kehityksestä. Aineisto kerättiin internetin välityksellä 24.3.–5.4.2022. Vastaajia on yhteensä 2 884. He ovat Suomen Osakesäästäjien jäseniä ja Pörssisäätiön uutiskirjeen tilaajia.

Osakesäästäjänä saat enemmän

Osakesäästäjien jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Tutkittua"