Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Jarmo Leppiniemi 1948–2020. Kuva: Timo Porthan

in memoriam - Jarmo Leppiniemi 1948–2020

Professori Jarmo Leppiniemi kuoli Helsingissä 15.1.2020. Hän oli 71-vuotias, syntynyt 16. helmikuuta 1948 Jurvassa.

Professori Jarmo Leppiniemestä tuli valtakunnallisesti hyvin tunnettu Suomen Osakesäästäjien (silloinen Osakesäästäjien Keskusliitto) puheenjohtajuuden myötä. Tässä tehtävässä hän toimi vuosina 1982–2008, eli peräti 24 vuoden ajan. Aina sanavalmiina ja analyyttisenä julkisuudessa esiintynyt Leppiniemi voitti yleisön arvostuksen puolelleen, ja samalla hän nosti Osakesäästäjät järjestönä alallaan tunnetuksi ja kiistattomaksi vaikuttajaksi.

Osakesäästäjien puheenjohtaja Leppiniemi toimi koko kautensa hyvin aktiivisesti osakesäästämisen puolestapuhujana. Hänen kaudellaan järjestö, ja eritysesti sen merkitys yhteiskunnallisena vaikuttajana, kasvoi huomattavasti. On paljolti nimenomaan Leppiniemen ansiota, että järjestön vaikutusvalta oli huomattavasti suurempi kuin sen jäsenmäärästä olisi voinut päätellä. 
Juuri ennen puheenjohtajan tehtävästä luopumista vuonna 2008, Leppiniemi perusti Osakesäästäjille Viisas Raha -lehden. Se tuli aiemman järjestölehden, Arvopaperin, tilalle.

Viisas Raha onkin vakiinnuttanut asemansa osakesäästämisestä kiinnostuneiden keskuudessa. Osakesäästäjien jäsenet muistavatkin hänet erityisen hyvin tässä lehdessä julkaistuista artikkeleista, ensin puheenjohtajan palstalla ja myöhemmin kolumnistina. Kirjoituksissaan hän otti väliin voimakkaastikin kantaa ajankohtaisiin asioihin. Näin hän toimi muutoinkin julkisuudessa kommentoidessaan ajankohtaisia asioita. 

Jarmo Leppiniemen sydämenasia oli osakesäästämisen edistäminen.

Erityisen lähellä häntä oli sijoittajansuoja ja verotuskysymykset. Näitä asioita hän pyrki parantamaan myös vaikuttamalla suoraan päättäjiin. Tällä on ollut varmasti vaikutus nykyiseen lainsäädäntöön, joka on oleellisesti parantunut viime vuosikymmenien aikana. Myös yksittäisten yritysten suhteen hän oli aktiivinen; monet muistavat hänen roolinsa esimerkiksi Suomi-yhtiön vakuutuskannan puolustajana tai yritysten maksamien osinkojen kasvattamisen vaatijana. Myös palveluntarjoajat saivat kuulla kunniansa esimerkiksi rahastojen korkeista kuluista. 

Monet meistä Osakesäästäjistä muistavat hänestä toisenkin puolen, joka tuli esiin risteilyillä ja seminaareissa. Niihin hän mielellään osallistui esiintyjänä vielä varsinaisen puheenjohtajakautensa jälkeenkin Osakesäätäjien kunniapuheenjohtajana. Näissä tilaisuuksissa opimme tuntemaan hänet erinomaisena seuramiehenä: mielenkiintoisia tarinoita ja huumoria riitti loputtomasti.

Jarmo Leppiniemen sydämenasia oli osakesäästämisen edistäminen. Suomen Osakesäästäjien hallitus kunnioittaa Leppiniemen muistoa jatkamalla tätä arvokasta työtä. 

Timo Rothovius ja Suomen Osakesäästäjien hallitus

Lisää aiheesta "Tapahtumat"