Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Yhtiökokousten pitäminen täysin suljetuin ovin vailla todellista omistajadialogia ei ole millään muotoa perusteltua varsinkaan enää, kun poikkeusolot ovat olleet pitkään tiedossa ja kokousten virtualisointiin on ollut hyvin aikaa.

Suomen Osakesäästäjät: Omistajien oikeuksien on toteuduttava myös pandemian aikana

Korona on vauhdittanut digiloikkaa myös yhtiökokouksissa, mutta kaikissa yhtiöissä kehitys ei ole mennyt haluttuun suuntaan. Jotta omistajien oikeudet toteutuisivat myös pandemian aikana, Suomen Osakesäästäjät ry vaatii kaikkia yhtiöitä järjestämään yhtiökokouksensa myös koronaviruksen aiheuttamana poikkeusaikana siten, että omistajilla on tasa-arvoinen osallistumisoikeus ja he tulevat kuulluiksi.

Osakesäästäjät kannattaa vahvasti yhtiökokousten virtualisointia ja etäosallistumisen mahdollistamista.

– Osakkailla tulee olla mahdollisuus esittää kysymyksiä sekä saada niihin liittyvät vastaukset ennen kuin äänestävät yhtiökokouksen esityksistä. Lisäksi omistajilla olisi hyvä olla mahdollisuus yhtiökokouksen reaaliaikaiseen seuraamiseen videon välityksellä sekä puheenvuoroihin kokouksen aikana perinteistä yhtiökokousta vastaavalla tavalla, sanoo Suomen Osakesäästäjät ry:n toimitusjohtaja Victor Snellman.

Poikkeusolojen käytännöt vaihtelevat

Kuten Viisas Raha 1/21:ssä aihetta käsiteltiin, viime vuoden yhtiökokouskausi jouduttiin pitämään poikkeusoloissa ja käytännöt kokousten järjestämisessä ovat olleet värikkäitä. Ketterimmät yhtiöt järjestivät kokouksensa osin verkon yli ja omistajadialogin mahdollistaen, kun taas joillain ovet kokoukseen olivat visusti kiinni.

Snellmanin mukaan yhtiökokousten pitäminen täysin suljetuin ovin vailla todellista omistajadialogia ei ole millään muotoa perusteltua varsinkaan enää, kun poikkeusolot ovat olleet pitkään tiedossa ja kokousten virtualisointiin on ollut hyvin aikaa.

– Yhtiökokousten virtualisointi on paitsi tarpeellinen toimi pandemia-aikana myös askel kohti tulevaisuutta sekä tasa-arvoteko. Rovaniemeltä ja Helsingistä voidaan osallistua iisalmelaiseen yhtiökokoukseen ja keskustella johdon kanssa ilman turhia matkakuluja, hän sanoo.

Suomen Osakesäästäjät ylläpitää verkkosivustollaan päivittyvää luetteloa Helsingin pörssin yhtiöiden kevään 2021 yhtiökokouksista ja niiden järjestämistavoista.

– Jos löydät virheen tai puuttuvaa tietoa, pyydämme ilmoittamaan siitä, sanoo Snellman.

Työ- ja oppimisympäristöjen suunnitteluun ja toteutukseen keskittynyt Martela Oyj ilmoitti tänään, että sen osakkeenomistajat ja näiden asiamiehet voivat osallistua 18.3.2021 pidettävään yhtiökokoukseen ainoastaan reaaliaikaisen videoyhteyden kautta. Covid-19-pandemian takia tilaisuuteen ei voi osallistua fyysisesti paikan päällä.

– Tämä on sitä nykyaikaa. Kiitän teitä kaikkien suomalaisten sijoittajien puolesta ennakkoluulottomuudestanne ja rohkeudestanne! Virtuaalinen yhtiökokous on tasa-arvoteko, Snellman twiittasi tyytyväisenä Martela Groupille tiedon julkistamisen jälkeen.

 

Osakesäästäjät kannustaa yhtiökokousten virtualisointiin ja vaatii omistajien kuulemista: katso lista yhtiöiden käytännöistä tästä 

 

Lisää aiheesta "Tapahtumat"