Lehti suomalaiselle sijoittajalle

"Demarit vastustavat ihmisten köyhtymistä", linjasi SDP:n Elisa Gebhard illan ensimmäisessä keskustelussa. Muina panelisteina RKP:n Kaarle Hurtig, perussuomalaisten Asseri Kinnunen ja liberaalien Amos Ahola. Kuva: Toni Pakarinen

Osakesäästötili puhutti Nuorten Osakesäästäjien vaalipaneelissa

Osakesäästötilissä on valuvikoja, mutta siitä voidaan lähteä liikkeelle. Valtion ei pitäisi toimia finanssisijoittajana. Perintövero on siitä hyvä vero, ettei sillä ole negatiivisia käyttäytymisvaikutuksia, mutta veron voisi periä esimerkiksi asunnosta vasta, kun raha liikkuu. Tässä muutamia asioita, joista Nuorten Osakesäästäjien vaalipaneeliin osallistuneet ehdokkaat olivat pääsääntöisesti yhtä mieltä.

Yhdestä asiasta Helsingin keskustakirjasto Oodissa pidetyn tilaisuuden osallistujat olivat täysin yksimielisiä: taloustaitoja tulisi opettaa kouluissa nykyistä enemmän. Juontaja Karo Hämäläinen kyseli, minkä oppiaineen tunteja poliitikot olisivat valmiita vähentämään taloustiedon tieltä. Harva kuitenkaan halusi lähteä tekemään uutta opetussuunnitelmaa, kuten Elisa Gebhard (sd.) vastauksensa muotoili. Yhteiskuntaopin tunnit olivat suosituin sijoituskohde paremmalle opetukselle.

-Ehkä sellainen nykypäivän juttu, mikä pitäisi peruskoulussa takoa oppilaiden päähän, on se korkoa korolle -ilmiön voima. Se on aivan käsittämättömän hurja juttu, miten aika auttaa siinä säästämisessä ja vaurastumisessa, kommentoi kokoomuksen Henrik Vuornos tiedon tarvetta illan kolmesta erillisestä paneelista viimeisessä.

Tapahtumaan osallistui yksitoista puoluetta. Niistä kaksi, liberaalipuolue ja piraattipuolue, olivat eduskunnan ulkopuolisia ryhmiä. Osakesäästötilin 50 000 euron kattoa kritisoi suorasanaisimmin piraattien Petrus Pennanen samalla, kun vaati yhtenäistä veroprogressiota kaikille tulotyypeille.

-Suursijoittajien sijoituskäytännöt pitäisi saada kaikille muillekin. Jos on yli miljoona,saa sen vakuutuskuoren, jos on alle 50 000, saa osakesäästötilin. Jos on 50 000–1 000 000, maksaa veroa enemmän kuin ne köyhät ja rikkaat. Eihän tässä ole mitään järkeä, Pennanen tiivisti.

Sijoittamisen moninaisuutta kuvasivat ehdokkaiden vastaukset omasta sijoitusprofiilistaan. Kristillisdemokraattien Aleksi Sarasmaa kertoi parhaaksi sijoituksekseen hyvin tienaavan puolison, ja RKP:n Kaarle Hurtig oli elämässään “pääasiassa sijoittanut vasempaan alakulmaan”.

 

Lisää aiheesta "Tapahtumat"