Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Mistä Talous haltuun -kampanja lähti liikkeelle

"Ajatus Talous haltuun -kampanjasta syntyi vuonna 2018 sitten lueskeltuani Twitterissä kovin epämotivoivia kommentteja siitä, kuka voi ja kuka ei voi säästää ja sijoittaa."

"Minua suututti ajatus siitä, että joudumme kohtaamaan arjessamme ihmisiä, jotka koittavat määritellä kenelle taloudellinen hyvinvointi on mahdollista ja kenelle ei. Mielestäni taloudelliseen hyvinvointiin on meillä jokaisella oikeus taustasta riippumatta, eikä kukaan voi määritellä kuka sitä saa tavoitella. Säästötili tai pörssi eivät valikoi tai syrji ketään, sillä jokaisen rahat kelpaavat arvo-osuustilille tai säästötilille sijoitetusta summasta, palkan määrästä tai sosioekonomisesta taustasta riippumatta."

"Twitterissä olen myös kirjoitellut julkisesti taloudellisista päätöksistäni sekä sijoituksistani. Kerran minulta kysyttiin oleellinen kysymys; mistä saan jatkuvasti rahaa, kun aina vaan ostan enkä koskaan myy mitään? Oletus varmasti tässä kohtaan oli se, että sijoitan jatkuvasti tuhansia euroja pörssiin. Kysyjällä ei ollut käynyt mielessä se, että säästän jokaisesta palkastani osakkeisiin eikä näin ollen sijoitetulla summalla ole merkitystä vaan sillä, että toimintani on jatkuvaa ja toistuvaa. Tein jo vuosia sitten itseni kanssa sopimuksen, että jokaisena palkkapäivänä säästän tilille ja sijoitan pörssiin. Ennen kuin ehdin kysymykseen vastata, sain ennakkoluuloisen vastauksen asiaan muualta; joku vihjaili alentavaan sävyyn, että minulla on rikas perheenjäsen rahoittamassa pörssiostoksiani. Tämä on valitettavasti kovin monen ajatusmaailma sijoittamisen suhteen. Monien on hanakala ymmärtää, että vähästäkin voi säästää ja jopa sijoittaa, kunhan tulot ja menot ovat tasapainossa keskenään. Nykyään säästäminen ja sijoittaminen on minulle aikaisempaa helpompaa, sillä ansaitsen suomalaisten keskipalkkaa. Aina näin ei kuitenkaan ole ollut. Alku oli erityisen haastava, sillä muutin alaikäisenä omilleni tyhjän tilin kera. Ensimmäiset säästetyt eurot olivat vaivoin säästettyjä ja summat hyvin pieniä, mutta sitäkin tärkeämpää, siitä alkoi matkani kohti taloudellista hyvinvointia."

"Olemme tehneet tätä kampanjaa yhdessä vapaaehtoisten Nuorten Osakesäästäjien -tiimin ja Danske Bankin kanssa. Meitä kaikkia yhdistää intohimo edistää suomalaisten talouslukutaitoa sekä taloudellista hyvinvointia. Haluamme myös rikkoa hiljaisuuden ja kiusaantuneisuuden rahaan liittyvissä keskusteluissa. Rahasta voi ja pitää keskustella! Tervetuloa mukaan lukemaan ajatuksia taloudellisesta hyvinvoinnista, säästämisestä ja niihin liittyvistä haasteista. Mukana kampanjassamme on 8 erilaisen taustan omaavaa henkilöä ja heidän tarinansa omasta taloudesta."

#taloushaltuun #15euroariittää

Juttu on julkaistu alun perin syyskuussa 2019.

Lisää aiheesta "Taloushaltuun"