Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Köyhyyden periytyminen ei ole pakollista

Uskoisitko, jos väittäisin että keskimääräisen suomalaisen tuloilla on mahdollista kasvattaa nettovarallisuutta 50 000 € neljässä vuodessa? Tämä väittämä on tosi ja se ei vaadi sitä kaikkien ihmisten ajattelemaa kituuttamista lainkaan. 

Keskimääräiselle suomalaiselle tämä kuulostaa täysin mahdottomalta, kun säästöaste Suomessa oli hädin tuskin positiivinen vuonna 2018 (0.6 %, Findikaattori 2018). Tämän saavuttaminen vaatii vaan uudenlaista suhtautumista rahaan ja taloudellista remonttia.

Vaurastuminen ei vaadi hyviä lähtökohtia elämässä eikä myöskään perintöä tai lottovoittoa. Kirjoittaja itse on lähtöisin erittäin köyhästä perheestä, jossa ruokajonot tulivat tutuiksi, viikkorahasta ei ollut tietoakaan ja Pelastaa Lapset Ry maksoi koulunkäynnin. Köyhyys on valitettavasti kovin perinnöllistä, mutta sen ei tarvitse olla sitä. Itse olen siitä elävä esimerkki. Vaurastuminen ei myöskään vaadi loistavaa koulumenestystä tai yliluonnollista älykkyyttä. Se on lähes jokaisen saatavilla, kunhan viitsii hieman nähdä vaivaa ja perehtyä omaan kulutuskäyttäytymiseen. Elämäntapainflaatio ja tietämättömyys ovat vaurastumisen pahimmat viholliset.

Kotona opitut taloudelliset käyttäytymistavat kopioituvat helposti, joten uudenlaisen ajatusmaailman oppiminen jää helposti nuoren vastuulle.

Internetin ja loistavien järjestöjen avulla, kuten Suomen Osakesäästäjät, tietoa vaurastumisen väylistä on saatavilla huomattavasti helpommin ja enemmän kuin aikaisemmin. Nuorten talousosaamisen lisäämiseksi itsekin aloitin kirjoittamaan sijoitusblogia (Osinkoinsinööri), jotta voisin omalta osaltani parantaa nuorten suhtautumista rahaan ja kertoa sijoittamisen mahdollisuuksista.

Lapsuuteni köyhyys oli jotain sellaista mitä en halunnut ottaa mukaan enää aikuiselämääni tai siirtää eteenpäin tuleville lapsilleni. Olin jo pienestä lapsesta pitäen päättänyt, että sukulinjani köyhyys loppuu minuun, mutta minulla ei ollut siihen silloin työkaluja eikä suunnitelmia sen toteuttamiseen. Vuosikymmeniä myöhemmin elämäni suunnan muuttajaksi osoittautui yksi keskustelu, joka johti itselläni osakesijoittamiseen ja sitä kautta vaurastumiseen.

Edellä mainittu keskustelu työkaverini kanssa tapahtui 3.5 vuotta sitten joulukuussa 2015, jolloin aloitin sijoittamisen pörssiosakkeisiin ostamalla 1 000 €:lla Oriolaa. Tätä blogitekstiä kirjoittaessa salkun arvo on jo 26 553 €, joka on pitkäjänteisen säännöllisen säästämisen ja sijoittamisen tulosta. Salkun kasvun ollessa merkittävää tässä nousukauden aikana, on nettovarallisuuden kasvaminen ollut vieläkin rivakampaa.

 

Vaikka jokaiselle ihmiselle ei ole mahdollista säästää kymmeniä tuhansia euroja vuodessa, niin jokaiselle työkykyiselle ihmiselle on kuitenkin mahdollista säästää esimerkiksi 10 % nettotuloista. Keskimääräisellä osakkeiden tuotto-odotuksella (8 %) täydellisen taloudellisen riippumattomuuden tavoittaminen kestää n. 50 vuotta 10 %-säästöasteella aloittaen nollasta (Erilainen ote omaan talouteen, Talentum 2014). Esimerkiksi 200 €/kk säästävä parikymppinen nuori omaisi eläkepäivinään jo n. 1.5 miljoonan euron salkun. 

Elämäntapainflaatio on mielestäni pahin vaurastumista haittaava yksittäinen tekijä, kun yksilö pyrkii perustelemaan itselleen uuden asian hankinnan sillä, että on ansainnut sen. Palkankorotus tai siirtyminen parempipalkkaiseen työhön johtaa suurimmalla osalla ihmisistä kulutuksen kasvamiseen samassa suhteessa muutaman kuukauden sisällä. Tulojen kasvaessa rahaa pitäisi ohjata samassa suhteessa enemmän myös varallisuuden kasvattamiseen eli sijoittamiseen. Tällöin oma talous on tulevaisuudessa turvattua ja vaurastuminen taattua.

Sijoittamisella vaurastuminen on mahdollista kaikille ja sen voi helpoimmillaan aloittaa 15 €:lla kuukaudessa vaikka opintojen ohella. Vaurastumisen ensi askeleiden ottaminen on nykyään niin helppoa, että ketään ei enää jää sen ulkopuolelle. Sijoittaminen ei ole vain etuoikeutettujen ihmisten harrastus vaan se kuuluu kaikille. Tee muutos elämässäsi lähtökohdistasi riippumatta ja aloita sinäkin vaurastuminen sijoittamisella. Tehdään Suomesta yhdessä varakkaampi ja parempi maa asua.

Jesse Viljanen
Nuorten Osakesäästäjien aktiivi ja Osinkoinsinööri talousblogin kirjoittaja

#Taloushaltuun #15euroariittää #NuoretOS

Katso Jessen haastatteluvideo Viisaan Rahan facebookissa 

Juttu on julkaistu alun perin lokakuussa 2019.

Lisää aiheesta "Taloushaltuun"