Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Tällä viikolla katseet kiinnittyvät tiiviisti siihen, mitä Yhdysvallat ja Kiina tekevät kauppasopimusneuvottelujen pelastamiseksi - tai niiden kuoppaamiseksi.

Volatiliteetti on täällä taas

Viime viikolla markkinoilla mentiin melkoisessa vuoristoradassa, kun paljastui, että Yhdysvaltain ja Kiinan väliset kauppasopimusneuvottelut olivat kaikkea muuta kuin etenemässä hyvässä hengessä kohti loppusuoraa. Viikonloppuna alkoi vaikuttaa siltä, että neuvotteluissa otetaan kenties viikkoja kestävä hengähdystauko tai vaihtoehtoisesti ne pannaan toistaiseksi kokonaan jäihin.

Yhdysvallat vaatii Kiinaa sitoutumaan lupausten sijaan konkreettisiin uudistuksiin, kuten markkinoidensa avaamiseen vapaalle kilpailulle lakimuutoksin. Kiina puolestaan totesi, ettei sillä ole mitään aikeita ”nielaista katkeraa hedelmää” tai suostua etujensa vastaisiin myönnytyksiin.

Kaiken tämän päällä leijuu vielä odotus tullimaksujen nokittelusta: Yhdysvallat korotti tullejaan 200 miljardin dollarin suuruiselle tuonnille Kiinasta perjantaina ja Kiinan ennakoidaan vastaavan tähän vastatulleilla. Lisäksi amerikkalaiset ovat uhanneet asettaa tullimaksut lopuillekin maahantuotaville kiinalaistuotteille, mikäli kauppasopimusta ei synny.

Kuitenkin mojova osuus tuontitulleista lankeaa amerikkalaisten yritysten sekä kuluttajien maksettavaksi. Tämän joutui myöntämään jopa Valkoisen talon oma talousneuvonantaja Larry Kudlow viikonlopun tv-haastattelussa.

Vaikka amerikkalainen teollisuus on tähän asti pystynyt sulattamaan viime vuonna voimaan tulleiden kymmenen prosentin tuontitullien vaikutukset, nyt 25 prosenttiin nousseet maksut ovat kokonaan toinen juttu: yhdenkään yrityksen marginaalit eivät kestä sellaista kulutälliä, vaan korotus siirtyy väistämättä ketjussa eteenpäin nousevina hintoina – aina kuluttajille saakka – sekä kulukarsintana ja investointien leikkauksina. Ne voivat vaikuttaa Yhdysvaltain talouteen tuhoisasti, sillä työttömyys ja inflaatio saattavat kääntyä kasvuun samalla, kun kaksi kolmasosaa maan bkt:sta muodostava yksityinen kulutus supistuu.

Kauppaneuvottelujen jatkosta ei ole tiedotettu mitään. Valkoisesta talosta todettiin, että Trump ja Xi saattaisivat tavata Japanissa kesäkuun 28.-29. päivänä järjestettävän G20-maiden tapaamisen yhteydessä ja keskustella kauppasopimuksesta. Markkinoille se tarkoittaisi epävarmuuden pitkittymistä, eikä Trumpin henkilökohtaisista tapaamisista muidenkaan maailman johtajien kanssa ole juurikaan ollut kotiin tuomisia, joten odotukset eivät senkään suhteen ole korkealla.

 

Aasiassa laskua

Epävarmuuden voi siis olettaa heijastuvan markkinoille tälläkin viikolla, mikä konkretisoituu kurssien heiluntana. Aasiassa Intiaa lukuun ottamatta pörssit olivat viikon aluksi selvässä laskussa: Tokiossa Nikkei päätti 0,7 prosenttia miinukselle, Shanghaissa oltiin 1,3 prosenttia pakkasella ja Singaporessa prosentin. Mumbain Sensex sinnitteli hitusen plussalla. Hongkongissa pörssi oli maanantaina kiinni kansallisen vapaapäivän takia.

Wall Streetin futuurit olivat kaikki tiukasti miinuksella ja povasivat reilun prosentin laskuavausta. Siihen on kuitenkin vielä pitkä matka ja osa markkina-analyytikoista ovat ehättäneet jo ennakoimaan kursseille palauttavaa rallia viime viikon noin kahden prosentin pudotuksen jälkeen.

On myös mielenkiintoista seurata, alkavatko sijoituskohteet tällä viikolla eriytyä toisistaan. Viime viikolla ei vielä nähty selkeää siirtymistä riskisemmistä kohteista esimerkiksi kullan kaltaisiin turvasatamiin, vaan eri kohteiden hintakehitys meni melko lailla yhtä jalkaa. Tätä on perinteisesti pidetty vaaran merkkinä markkinoilla.

Täällä kotimaassa osavuosikausi alkaa hiljentyä ja muutamat yhtiöt pitävät vielä yhtiökokouksiaan. Viikon varrella raportit saadaan muun muassa Sotkamo Silveriltä, Marimekolta sekä Componentalta.

 

Vilkasta makrorintamalla

Makropuolella luvassa on tilastoja kuluttajahintojen kehityksestä: tiistaina Saksasta, keskiviikkona Yhdysvalloista ja perjantaina euroalueelta.

Kuitenkin suurin mielenkiinto kohdistuneen teollisuuden raskaaseen dataan. Euroalueen maaliskuun teollisuustuotantoon tiistaina (odotus -1,0 %, helmikuu -0,3 %, Reuters) sekä keskiviikkona saataviin Kiinan ja Yhdysvaltain teollisuustuotantolukuihin huhtikuulta (ennuste Kiina: 6,5 %, maaliskuu 8,5 %; ennuste Yhdysvallat 0,2 %, maaliskuu -0,1, Reuters).

Lisäksi kannattaa pitää silmällä, mitä luottamusluvut kertovat tulevaisuudesta. Tiistaina Saksasta saadaan sijoittajien luottamusta kuvaava Zew, keskiviikkona Yhdysvaltain Empire Manufacturing -indeksi ja torstaina erityisen kiinnostava toukokuun Philly Fed -indeksi.

Toisaalta nykytilanteessa mielenkiintoisia poimintoja voivat olla myös huomiset Yhdysvaltain tuontihintojen tilastot, keskiviikkona saatavat maaliskuun yritysvarastot sekä perjantaina Michiganin yliopiston keräämä kuluttajien luottamusta seuraava indeksi. Näistä voi ottaa itselleen merkkipaalua lähikuukausien kehityksen varalta.

Lisää aiheesta "Tällä viikolla"