Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Toukokuussa osakemarkkinoille levinnyt epävarmuus näyttää jatkuvan edelleen kesäkuussa.

Uusi kuu, hengähdystauko markkinoille?

Uusille kierroksille yltynyt kauppasota pyyhki osakemarkkinoilla pöytää toukokuussa. Alkukuun huippulukemat ovat enää muisto vain, mutta kuukauden tärinöihin nähden ne eivät lopulta karanneet kovin kauas.

Wall Streetillä toukokuu päättyi perjantaina selvään laskuun kauppasodan uusimman vaihteen, Meksikon tuonnille uhattujen tullien säikytettyä markkinat. Teollisuusosakkeiden Dow Jones -indeksi painui toukokuun aikana 6,4 prosenttia, kun taas huipputasolla alkukuusta huidellut Standard & Poor’s 500 menetti 6,6 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq peräti 8,7 prosenttia.

Euroopan keskeisistä pörsseistä toukokuu vei mennessään Lontoon FTSE:sta kolme prosenttia ja Frankfurtin Daxista 5,5 prosenttia. Euroopan laajin Stoxx 600 painui samoin 5,5 prosenttia.

Pohjolassa Helsingin pääindeksi luisui kuukaudessa 5,1 prosenttia, Tukholmassa miinusta tuli 7,5 prosenttia ja Oslossa 3,3.

Uusi viikko ja kuukausi ovat nekin käynnistyneet mollivoittoisesti. Aasiassa Tokion Nikkei sulkeutui 1,1 prosentin laskuun, kun taas Hongkongissa ja Shanghaissa kurssit ovat sahailleet nollaviivan tuntumassa, kun Kiinan toukokuun ostopäällikköindeksi osoitti tuotannon jatkaneen vaatimatonta, mutta tasaista kasvua.

Caixin/Markit ostopäällikköindeksi oli lukemassa 50,2 eli ennallaan huhtikuuhun verrattuna. Uutistoimisto Reutersin mukaan markkinoilla oli odotettu indeksin laskeneen 50,0:aan, joten pienikin valopilkku otettiin ilahtuneena vastaan.

Uusien tilausten määrä oli kasvanut toukokuussa, mutta toisaalta tuotannon alaindeksi oli laskenut. Samoin oli käynyt myös odotuksia puolen vuoden päähän kuvaavalle alaindeksille ja kiinalaisostopäälliköt olivat nyt pessimistisempiä näkymien suhteen sitten huhtikuun 2012, jolloin tilastoa alettiin kerätä.

Tässä vaiheessa aamua Wall Streetin futuurit ennakoivat loivaa laskuavausta, mutta matkaa avauskelloon on vielä pitkän päivämatkan verran.

 

Politiikka taas keskiössä

Suomessa tänään huomio kiinnittyy uuden, Antti Rinteen hallituksen ohjelmaan ja ministerilistaan. Ne tuskin väräyttävät markkinoita, mutta kauppasodan suurin ajuri, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vierailee tällä viikolla Euroopassa – ensin Britanniassa ja torstaina toisen maailmansodan Normandian maihinnousun muistojuhlissa Ranskassa. Arvokkaista juhlallisuuksista huolimatta on todennäköistä, että Trump ottaa esille taloussuhteet ja nykypolitiikan tilanteessa, jossa Yhdysvallat ja Eurooppa ovat valmistautumassa nekin uusiin keskinäisiin kauppaneuvotteluihin.

Kauppasota kärjistyi jälleen viikonloppuna, kun Yhdysvallat alkoi kerätä korotettua, 25 prosentin tullimaksua useista Kiinasta tulevista tuotteista. Vastaavasti Kiina pisti täytäntöön tullimaksujen noston vastatoimena Yhdysvaltain korotuksiin.

 

Vilkas tilastoviikko

Kuun alulle tyypillisesti viikko on ladattu täyteen raskasta tilastodataa. Mielenkiintoisimmat julkistukset ovat myöhemmin tänään maanantaina saatava Yhdysvaltain teollisuuden ISM-indeksi toukokuulta, jonka odotetaan Reutersin mukaan edelleen nousseen lukemaan 53,0 huhtikuun 52,8:sta.

Sitä ennen päivällä saadaan vastaavat ostopäällikköindeksit Saksasta ja euroalueelta. Keskiviikkona on luvassa sama setti palvelualojen osalta.

Torstaina on EKP:n korkokokous, mistä ei odoteta muutoksia nykyiseen rahapolitiikan linjaan. On kuitenkin kiinnostavaa kuulla, muuttaako keskuspankki viestiään ja signaloiko se uusien tuki- tai elvytystoimien mahdollisuutta.

Perjantaina saadaan tietoja Saksan viennistä huhtikuulta sekä Yhdysvaltain tukkuvarastot – tällä kerralla huhtikuun luku on kiinnostava, sillä alkuvuoden bkt-tilasto viittasi siihen, että amerikkalaisyritykset olivat tankanneet varastoja vuoden aluksi ja nyt kiinnostavaa on nähdä, ovatko varastot sulaneet odotetulla tavalla.

Lisää aiheesta "Tällä viikolla"