Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Tällä viikolla katseet ovat kiinnittyneet politiikaan, kun tuloskausi on hiljentynyt.

Tynkäviikolla katseet politiikassa

Loppuaan kohti kaartava toukokuu on ollut markkinoilla melkoista vuoristorataa. Mikäli osakkeet eivät ota tiukkaa loppukiriä, kuukaudesta näyttää tulevan huonoin seitsemään vuoteen. Todellinen ”sell in May”, mutta sanonnan loppuosaan eli ”go away”, lomille lähtöön voi olla vielä liian aikaista.

Nyt maanantaina markkinat ovat kiinni sekä Lontoossa että Yhdysvalloissa veteraanien muistopäivän kunniaksi, joten viikon startti on tavallista verkkaisempi. Lisäksi helatorstai sulkee monet Euroopan markkinat.

Kun lisäksi tuloskausi alkaa olla taputeltu, niin katseet kiinnittyvät politiikkaan. Euroopassa pureskellaan alkuviikolla eurovaalien tuloksia ja niiden merkitystä. Sijoittajien kannalta huomionarvoista on vihreiden menestyminen kautta linjan sekä Britannian konservatiivipuolueen rökäletappio – ensimmäinen merkitsee, että EU on todella ottamassa etunojaa ilmastotaistelussa, kun taas jälkimmäinen oli jo toinen selkäsauna Toryille kuukauden sisällä ja vähentää entisestään puolueen kiinnostusta ratkaista EU-eron pattitilannetta esimerkiksi ennenaikaisilla parlamenttivaaleilla.

Konservatiivit hävisivät näyttävästi jo alkukuun paikallisvaaleissa ja pääministeri Theresa May ilmoitti viime viikolla eroavansa kesäkuun alkupuolella. Puolue valitsee hänen tilalleen uuden puheenjohtajan heinäkuun lopulla, josta tulee samalla uusi pääministeri. Tähän mennessä puheenjohtajakisaan ilmoittautuneista enemmistö kannattaa Brexitiä, mutta kannat esimerkiksi uuden kansanäänestyksen järjestämisestä eivät vielä ole selvillä. EU-kielteisten menestys eurovaaleissa hankaloittanee tilannetta entisestään ja avaa oven jälleen niin sanotulle kovalle Brexitille eli Britannian sopimuksettomalle lähdölle.

Yhdysvaltain presidentti on maanantaina vierailulla Japanissa ja Aasiassa kuunnellaan Trumpin kommentteja Pohjois-Koreasta tai kauppasodan seuraavista liikkeistä herkällä korvalla.

-Jos markkinoilla toivotaan Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasopimuksen syntyvän ensi kuussa tai keskuspankki Fedin ryhtyvän uusiin elvytystoimiin, edessä saattaa olla tyly herätys. Tässä tilanteessa on vaikea nähdä, miten kauppasodan laajeneminen edelleen voitaisiin välttää, kun neuvottelujen yllä leijuu uhkaus kaiken Kiinan tuonnin alistamisesta 25 prosentin tullimaksuille, Capital Economics -tutkimusyhtiö kirjoitti perjantain katsauksessaan.

 

Dataa kuluttajien tunnelmista

Suomessa kuluttajien luottamus pysyi Tilastokeskuksen mukaan toukokuussa negatiivisena. Myös Euroopasta tiistaina saatavien kuluttajaluottamuslukujen ennakoidaan pysyvän vaisuina, mutta Yhdysvalloissa odotuksissa on vankkana jatkuva luottamus omaan talouteen.

Kuitenkin loppuviikolla tulevat yksityisten tulojen ja kulutuksen sekä inflaation luvut voivat antaa osviittaa, ovatko jenkkikuluttajat kauppasodan nostamien hintojen paineessa muuttumassa aiempaa varovaisemmiksi – etenkin, kun ansiokehityksen odotetaan pysyvän edelleen vaatimattomana.

Lisäksi kannattaa pitää silmällä torstaina julkistettavaa Yhdysvaltain ensimmäisen neljänneksen bkt-luvun tarkistusta, sillä ensimmäisen julkistuksen kova 3,2 prosentin kasvuluku voi hyvinkin tarkentua alaspäin. Samoin on hyvä katsoa, miltä Kiinan varhain perjantaina julkistettavat teollisuuden ostopäällikköluvut toukokuulta näyttävät. Edelliskuussa lukema oli niukasti yli 50:n eli kasvun puolella.

Kiinan teollisuusyhtiöiden tulokset olivat kutistuneet huhtikuussa 3,7 prosenttia edellisvuodesta, maan tilastokeskus kertoi tänään. Edelliskuussa tulokset olivat harpanneet 13,9 prosenttia viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna, kun ostajat olivat kasvattaneet teollisuustuotteiden hankintojaan ennen ALV:n korotusta. Tilastonikkarit kuitenkin huomauttivat, että vaikka tuoreimmat luvut kertoivat talouden käänteestä heikompaan suuntaan, viime vuoden vertailuluvut ovat myös poikkeuksellisen kovaa tasoa.

Lisää aiheesta "Tällä viikolla"