Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Nokian toisen neljänneksen tulos on yksi alkaneen viikon kiinnostavimpia tulosjulkistuksia.

Tulostykitystä ja EKP:n kokous

Alkavalla viikolla luvassa on koko tukku toisen neljänneksen raportteja sekä kotimaasta että ulkomailta. Tuloksestaan kertovat muiden muassa Nokia, Amazon ja Deutsche Bank.

Toisen neljänneksen tuloskausi jatkuu tällä viikolla vilkkaana ja raportit saadaan 18 Helsingin pörssin yhtiöltä. Tiistaina saadaan luvut metsäyhtiö UPM:ltä ja Valmetilta, keskiviikkona vuorossa ovat Caverion ja Kesko. Suurin huomio kiinnittynee kuitenkin torstaihin, jolloin heti aamusta saadaan Nokian, Metson, Nesteen sekä Konecranesin raportit.

Wall Streetillä tämä viikko on tuloskauden vilkkain, sillä tuloksestaan kertoo suunnilleen neljäsosa S&P 500 -indeksin yhtiöistä. Sumassa ovat mukana muiden muassa teknojätit Alphabet, Amazon, Facebook, AMD, Twitter ja Tesla sekä perinteisemmän teollisuuden järkäleitä kuten AT&T, Boeing, Caterpillar, Ford ja Coca-Cola.

Eurooppalaisista kannattaa pitää silmällä muun muassa Deutsche Bankin, ABB:n, Unileverin, Volkswagenin ja SCA:n huhti-kesäkuun lukuja.

Elvytysvinkkausta EKP:stä?

Europankkiirit kokoustavat torstaina Frankfurtissa ja vaikka odotukset kokouksen annista ovat matalalla, EKP saattaa väläyttää valmiuttaan lisätoimiin talouden tukemiseksi – varsinkin, kun Kiinan ennakoidaan kasvattavan omaa elvytystään loppuvuonna ja Fedin laskevan korkoaan ensi viikon kokouksessaan, niin EKP:kin saattaa haluta viestittää, että hereillä ollaan sielläkin.

Suurin huomio kiinnittyy pääjohtaja Mario Draghin sanamuotoihin korkokokousta seuraavassa tiedotustilaisuudessa.

Data-anniltaan viikko on melko kevyt, kahta lukuun ottamatta. Torstaina saatava Saksan elinkeinoelämän tunnelmaa mittaava Ifo-indeksi on viistänyt kevään ja alkukesän ajan pohjamutia, mutta olisiko heinäkuussa jo näkyvissä käänne parempaan?

Toinen mielenkiintoinen tilastojulkistus on perjantai-iltapäivällä saatava Yhdysvaltain toisen neljänneksen alustava bkt-luku. Odotuksissa on, että talouskasvu hidastui huhti-kesäkuussa 1,8 prosenttiin tammi-maaliskuun 3,1 prosentista (Bloomberg).

Ekonomistien haarukka on kuitenkin melkoisen laaja – pessimistisempien mukaan luvassa on pehmeä luku, jopa alle puolet ensimmäisen neljänneksen tasosta, jolla Fed voi perustella seuraavalla viikolla koronlaskuaan. Optimistisempien mukaan kasvu kylläkin hidastui, mutta pysyi reilussa kahdessa prosentissa vahvana jatkuneen yksityisen kulutuksen kannattelemana.

Markkinat odottavat nyt Fedin laskevan ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä kuun lopun kokouksessaan.

Laskustartti viikkoon

Aasian osakemarkkinoilla viikko on käynnistynyt selvässä laskussa Wall Streetin perjantain peesissä. Toisaalta Shangaissa avautunut uusi tekno-osakkeiden STAR-markkinapaikka avasi räväkästi nousuun, kun listautumisannit oli ylimerkitty moninkertaisesti.

Shanghain pääindeksi oli laskenut 0,9 prosenttia, kun Hongkongissa laskua oli 0,8 prosenttia. Tokiossa Nikkei painui 0,2 prosenttia ja Mumbain Sensex 0,9 prosenttia. Soulin Kospi oli likimain perjantain tasollaan.

Aamupäivällä Suomen aikaa Yhdysvaltain indeksifutuurit ennakoivat nippanappa nousulähtöä. Kullan hinta oli jotakuinkin perjantaisella tasollaan, kun taas WTI-öljyn hinta oli kiivennyt 0,9 prosenttia 56,15 dollariin Persianlahden kiristyneen tunnelman imussa.

Lisää aiheesta "Tällä viikolla"