Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Alkaneella viikolla on luvassa koko tukku kiinnostavia huhti-kesäkuun tulosraportteja. Lisäksi datarintamalla on vilkasta ja tilastotietoa saadaan muun muassa Yhdysvaltain teollisuudesta.

Tuloskausi kunnolla käyntiin ja raskasta dataa

Toisen neljänneksen tuloskausi pääsee alkaneella viikolla vauhtiin, kun 24 Helsingin pörssin yhtiötä kertovat lukunsa keskiviikon ja perjantain välillä.

Keskiviikkona on luvassa raportit kuudelta yhtiöltä: Alma Media, Finnair, Oriola, Orion, SRV ja SSH. Torstaina vuorossa ovat Atria, Cargotec, HKScan, Kone, Nordea, Telia, Wärtsilä sekä Ålandsbanken. Perjantai on päivistä ruuhkaisin, kun kevätkesän neljänneksestään kertovat DNA, Fortum, F-Secure, Huhtamäki, Kemira, Rapala VMC, SSAB, Stora Enso, Tieto ja Vaisala.

Myös muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa huhti-kesäkuun raportointi vilkastuu – Euroopasta mielenkiintoisin raportti lienee ruotsalaisen Ericssonin keskiviikkona saatava osavuosikatsaus, kun taas Wall Streetiltä lukujaan kertovat isot pankit, kuten JP Morgan, Goldman Sachs ja Bank of America, sekä teollisuuden raskassarjalaisista Alcoa, IBM, Netflix ja Microsoft.

Ennakkoon tulosodotukset on viritetty erittäin matalalle.

-Nolla on luku, johon pitäisi päästä, eräs analyytikko totesi.

Eli useimmilta yhtiöiltä odotetaan viimevuotista heikompia lukuja. Konsensuslinja on, että S&P 500 -indeksin yhtiöt kertoisivat keskimäärin 1,0 prosenttia viime vuotta heikommista tuloksista per osake. Mutta mutta: ensimmäisellä neljänneksellä analyytikot odottivat osakekohtaisten tulosten laskeneen 2,0 prosenttia vuositasolla, mutta toteutuma oli 3,0 prosentin nousu. Kun vielä eturintamassa raportoivien pankkien odotetaan esittelevän kelpo kasvulukuja, siten estradi on pedattu iloisille yllätyksille – ja kurssinousulle.

Datapuolella ennakoivia ja teollisuuden indeksejä

Wall Streetillä rallateltiin viime viikolla jälleen uusiin ennätyskorkeuksiin, kun Fedin pääjohtaja Jerome Powell väläytti keskuspankin olevan sittenkin valmis neljännesprosenttiyksikön koronlaskuun heti kuluvan kuun lopun kokouksessaan. Markkinoille ilmoitus oli mannaa, mutta asiantuntijat näkivät laskun pikemminkin vakuutuksen ottona Fediltä, sillä talouskasvu on hiipumassa niin Yhdysvalloissa kuin muualla maailmassa.

Tästä kertoo karulla tavalla jo varhain tänään saatu Kiinan toisen neljänneksen bkt-luku. Talouskasvu oli hidastunut 6,2 prosenttiin huhti-kesäkuussa, mikä oli talousjätin verkkaisinta menoa sitten tammi-maaliskuun 1992 eli 27 vuoteen.

Ensimmäisellä neljänneksellä Kiinan bkt kasvoi 6,4 prosentin tahtia. Ennusteet loppuvuodelle povaavat vauhdin hidastuvan edelleen 6,1 prosentin tuntumaan, joten silloin testattaisiin virallisen 6,0-6,5 prosentin kasvutavoitteen alalaitaa ja Beijingin todellista haponsietokykyä.

Kysyntä on vajonnut niin koti- kuin vientimarkkinoilla ja kauppasota Yhdysvaltain kanssa jarruttaa tahtia edelleen. Kuitenkin samalla saadut vähittäiskaupan ja teollisuustuotannon luvut viittaisivat siihen, että pahin olisi jäänyt keväällä taakse ja tilanne olisi vakautumassa. Kuitenkin myös Kiinan keskuspankin ja muiden viranomaisten voi odottaa lisäävän elvytystoimiaan lähikuukausina.

Kiinan ohella tällä viikolla on luvassa eteenpäin katsovia indikaattoreita Saksasta ja Yhdysvalloista. Tänään iltapäivällä saadaan New Yorkin talousalueen tilannetta luotaava Empire Manufacturing -indeksi, joka antaa viitteitä itärannikon raskaan teollisuuden tulevaisuuden odotuksista. Kuitenkin tarkempi ilmapuntari on torstaina saatava Philadelphia Fed -indeksi. Empire jysähti jo kesäkuussa selvästi pakkaselle, kun Philly Fed sinnitteli vielä plussalla.

Tulevaisuuden suuntia voi etsiä myös huomenna tiistaina julkistettavasta saksalaisten sijoittajien Zew-luottamusindeksistä, myöhään keskiviikkona tulevasta Fedin Beige Book -katsauksesta sekä Yhdysvaltain ennakoivasta indeksistä torstaina ja Michiganin kuluttajaluottamusluvuista perjantaina.

Vilkkaan tilastoviikon muuta raskaan sarjan antia ovat Yhdysvaltain tuontihinnat, vähittäismyynti, kesäkuun teollisuustuotanto sekä asuntokaupat (tiistai), euroalueen inflaatio (keskiviikko) ja Saksan tuottajahinnat (perjantai).

Pörssiviikko starttasi plussalta

Aasian pörsseissä kauppaa käytiin maanantaina pääasiassa noususuunnassa, vaikka Kiinan heikko bkt-luku säikäytti markkinat hetkellisesti ja Tokio oli kiinni kansallisen vapaapäivän vuoksi.

Euroopassakin uusi viikko on startannut pikkuplussalle: vahvinta nousu on ollut Frankfurtissa, missä Dax oli vajaan tunnin kaupankäynnin jälkeen 0,8 prosentin nosteessa. Etenkin saksalaiset tekno-osakkeet saivat puhtia, kun amerikkalaisviranomaiset väläyttivät mahdollisuutta jatkaa kaupankäyntiä pannaan joutuneen kiinalaisen Huawein kanssa mahdollisesti jo elokuun alusta alkaen.

Lontoossa FTSE oli 0,1 ja Pariisin CAC 0,3 prosentin nousussa. Myös Helsingissä yleisindeksi OMXH oli noin kolmen vartin jälkeen 0,3 prosenttia plussalla.

Wall Streetin indeksifutuurit liikuskelivat kaikki tässä vaiheessa päivää noin 0,3 prosentin nousuavauksen luokassa. Kulta oli kallistunut 0,3 prosenttia 1 415,70 dollariin unssilta, kun taas öljyfutuurin hinta oli 0,1 prosentin laskussa 60,16 dollarissa.

Lisää aiheesta "Tällä viikolla"