Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Tällä viikolla kalenterissa on runsaasti alkuvuoden tuloksia sekä kuluttaja- ja teollisuusdataa.

Tulokset ja kauppaneuvottelut luupin alla

Kevään kolmas tynkäviikko markkinoilla on pullollaan mielenkiintoisia tulosjulkistuksia.

Kotimaasta tammi-maaliskuun lukunsa esittelevät muiden muassa Nordea, Sanoma sekä tulosvaroituksen antanut Stockmann. Vaikka meillä ruuhkaisin tulosviikko jäi jo taakse, alkanut viikko on sitä Yhdysvalloissa. Ensimmäisestä neljänneksestä kertovat siellä vuorostaan globaalitalouden raskassarjalaiset, kuten Apple, Alphabet ja GE.

Tulosten ohella sijoittajien huomio kiinnittyy etenkin Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasopimusneuvotteluihin, jotka jatkuvat tiistaina. Lisäksi markkinoilla kuunnellaan herkällä korvalla Fedin kaksipäiväisen kokouksen antia ja pääjohtaja Jerome Powellin keskiviikkoista tiedotustilaisuutta.

Fedin ei ennakoida koskevan korkotasoon tällä kertaa nykyisestä 2,25-2,5 prosentin haarukastaan, mutta se, kuinka keskuspankki viestii linjastaan ja potentiaalisesta elvytyshalustaan markkinoille, on mielenkiintoista kuultavaa. Ovathan keskuspankkiirit jo indikoineet pitkin kevättä, että korkotaso pidetään loppuvuoden nykyisellään, mikä riitti jo rauhoittamaan alkuvuoden pehmenneestä talouskasvusta hermostuneita markkinoita.

Datarintamalla luvassa on runsaasti kuluttajapuolen tilastoa Euroopasta ja Yhdysvalloista. Kuluttajabarometrejä seurataan tiiviisti, koska ne ovat perinteisesti ennakoineet hyvin talouden tulevaa kehitystä.

Kuitenkin mielenkiintoisimmat julkistukset lienevät euroalueen bkt-luku ensimmäiseltä neljännekseltä, joka tulee tiistaina. Ennuste on 1,1 prosentin kasvussa, kun Yhdysvalloissa tammi-maaliskuun bkt pamautti perjantaina yli odotuksista ollen 3,2 prosenttia.

Jenkkien bkt-luvun ensimmäiseen julkistukseen kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella, sillä sitä tarkistetaan tulevien viikkojen aikana vielä kahteen kertaan ja yleensä tarkistukset vetävät alkuperäistä lukemaa alaspäin. Lisäksi siinä kannattaa huomioida, että tammi-maaliskuun ennakoitua ripeämmän kasvun taustalla oli muun muassa varastojen täyttämistä sekä julkisen sektorin kysyntää, joista riisuttuna todellinen pohjakasvu jäi suunnilleen 1,3 prosenttiin – mikä olisi paremmin linjassa Euroopan alkuvuoden kanssa.

Muita mielenkiintoisia lukuja ovat vapunpäivänä tuleva Yhdysvaltain teollisuuden ISM-indeksi ja Kiinan torstaina saatava teollisuuden Caixin-ostopäällikköindeksi. Molemmissa odotukset ovat hienoisessa kasvussa, joka kertoisi talousjättien jättäneen tahmean alkuvuoden taakseen.

Lisää aiheesta "Tällä viikolla"