Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Tällä viikolla katseet kiinnittyvät G-20 -maiden kokoukseen ja sen yhteydessä käytäviin Yhdysvaltain ja Kiinan kauppaneuvotteluihin. Myös Brysselissä tapahtuu loppuviikolla, kun EU-johdon pitäisi päästä sopuun keskeisistä virkanimityksistä seuraaville viidelle vuodelle.

Ratkaisujen viikko

Uusi viikko käynnistyi varovaisen optimistisissa tunnelmissa, mikä on haihtunut aamun edetessä. Kulta ja öljy ovat jatkaneet nousuaan, mikä paljastaa, etteivät sijoittajat suinkaan odota pelkkää päivänpaistetta.

Kurssit kiipesivät viime viikolla Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun keskuspankki Fed vihjaisi koronlaskun olevan mahdollinen tänä vuonna. Se, että keskuspankki ratsastaisi jälleen kerran kasvun ja kurssinousun tueksi, viritti kunnon kirin Wall Streetille juhannuksena ja Standard & Poor’s 500 rapsautti tauluun jälleen uudet ennätyslukemat. Huipuilla ei kuitenkaan jaksettu pysyä, vaikka viikko kokonaisuutena päätyi plussan puolelle.

Samaan aikaan toisaalla: kulta kallistui korkeimmilleen lähes kuuteen vuoteen, kun turvasatamakysyntä heikkeneviä talousnäkymiä – ja niiden imussa heikentyviä tuloksia – vastaan kasvoi. Keltainen jalometalli on jatkanut maanantaina ylämäkeään hinnan liikkuessa selkeästi yli 1 400 dollarin unssilta.

Myös öljyn viimeviikkoinen kymmenen prosentin ralli on kantanut uudelle viikolle. Sen taustalla on hermoilu Yhdysvaltain ja Iranin nokkapokan pahenemisesta öljykuljetuksille elintärkeän Persianlahden väylän ympäristössä. Maanantaina aamupäivällä WTI-öljyn tynnnyrihinta on liikkunut 57,85-58 dollarin haarukassa.

Aasiassa kurssit päätyivät maanantaina pikkuplussalle, mutta Euroopassa indeksit ovat kurvaamassa lounasajan lähetessä miinukselle. Syynä siihen on Saksasta saadut synkät uutiset: Daimlerin tulosvaroitus ja Ifo-indeksi, joka osoitti talousluottamuksen painuneen alimmilleen 4,5 vuoteen.

Wall Streetille odotetaan vielä niukasti positiivista starttia, mutta tilanne voi muuttua päivän edetessä.

 

Norsut posliinikaupassa

Viikon tahdin sanelevat kuitenkin, jälleen kerran, politiikan raskaan sarjan kokoukset eli perjantaina Japanin Osakassa pidettävä G-20 -maiden kokous sekä juhannusviikonlopulta siirtynyt EU-maiden huippukokous. Brysselissä pitäisi päästä sopuun seuraavien viiden vuoden virkanimityksistä, kun taas Osakassa mittaa toisistaan ottavat Kiinan presidentti Xi ja Yhdysvaltain Trump. Kaksikon odotetaan jatkavan maiden välisiä kauppasopimusneuvotteluja nyt korkeimmalla tasolla.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence toppuutteli perjantaina odotuksia kauppasopimuksen synnystä Osakassa. Markkinoilla kuitenkin toiveet ovat korkealla – onhan Trump uhannut nostaa tullimaksut lopuillekin kiinalaistuotteiden tuonnille 25 prosenttiin, mikäli osapuolet eivät pääse sopuun.

Tässä tilanteessa on kuitenkin vaikea nähdä, että kumpikaan presidenteistä olisi omalta osaltaan halukas merkittäviin myönnytyksiin sopimuksen syntymiseksi. Molempien pitäisi päästä palaamaan kokouksesta kotiin voittajana, mikä ei viimeaikaisten toimien valossa vaikuta todennäköiseltä vaihtoehdolta.

Kuitenkin Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasota sekä viimeisempänä kiristyneet välit Iranin kanssa ovat olleet suuria ajureita markkinoille kevään ja alkukesän aikana. Jos siis tilanteeseen saataisiin edes jotain lisävaloa, se olisi markkinoiden kannalta positiivista.

 

Luottamuslukuja ja inflaatiota

Yhdysvalloista saatiin perjantaina synkkää tilannekuvaa, kun IHS Markitin kesäkuun indikaattorit kertoivat teollisuustuotannon olevan alimmillaan 40 kuukauteen, talousluottamuksen seitsemän vuoden pohjissa ja teollisuustuotannon kasvu heikointa sitten vuoden 2009.

Eikä tilanne näytä Euroopassa sen paremmalta: jo viikon aluksi saatu Saksan Ifo-indeksi nuokahti kesäkuussa lukemaan 97,4 edelliskuun 97,9:stä. Kesäkuun taso on indeksin alin sitten marraskuun 2014 ja kertoo Saksan talouden ajavan kohti lamaa.

Ifon lisäksi luvassa on tukku eurooppalaista dataa, kuten kuluttajaluottamusta ja perjantaina inflaatiolukuja. Suurimman huomion saa kuitenkin jenkkidata, jota Fed kertoi viime viikolla seuraavansa nyt tiiviisti. Keskuspankkiireista Atlantan Fedin Bostic, itse pääjohtaja Powell sekä ainoana koronlaskun puolesta viime viikolla äänestänyt St Louisin Fedin Bullard ovat äänessä tiistaina, joten sanomisia kuunnellaan jälleen herkällä korvalla.

Yhdysvalloista on tulossa tiistaina asuntomarkkinadataa, kuten Case-Shiller -hintaindeksi sekä torstaina vahvistettava ensimmäisen neljänneksen bkt-luku ja erityisen mielenkiintoiset kestokulutushyödykkeiden tilaukset.

Perjantaina saadaan vielä Fedin tarkkaan seuraamat inflaatioluvut sekä Michiganin yliopiston lopullinen kuluttajaluottamus kesäkuulta, mikä saattaa kertoa kauppasotauutisten alkavan rapauttaa amerikkalaiskuluttajien tulevaisuuden uskoa.

Täällä kotimaassa tiistaina kaivosyhtiö Afarakin omistajat kokoontuvat yhtiökokoukseen Helsinkiin ja torstaina turkistuottaja Saga Furs kertoo puolivuosilukunsa.

Lisää aiheesta "Tällä viikolla"