Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Alkaneella viikolla luvassa on runsaasti sijoittajia kiinnostavia tilastojulkistuksia aina Saksan bkt:sta Yhdysvaltain yritysvarastojen kehitykseen.

Politiikan kiemuroita, raskasta datavyörytystä ja tuloskauden häntäpäätä

Poliitikot ympäri maailmaa pitävät sijoittajat tälläkin viikolla varpaillaan. Markkinoilla viikko starttaa kuitenkin hieman viime viikkoa rauhallisemmissa tunnelmissa, kun useat Aasian pörssit ovat vapaapäivän vuoksi kiinni ja viikon raskain datatykitys on luvassa vasta myöhemmin.

Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasodassa ollaan siirrytty viime viikon draaman jälkeen hieman kyräilevämpään vaiheeseen. Markkinoilla levottomuutta ovat herättäneet huhut, joiden mukaan ensi kuulle sovittua kauppasopimusneuvottelujen seuraavaa kokousta ei järjestettäisikään liian suurten erimielisyyksien vuoksi.

Samaan aikaan täällä Euroopassa Italian hallitussotku syvenee. Varapääministeri Matteo Salvini olisi valmis hajottamaan hallituksen ja mennä uusiin vaaleihin – onhan hänen Lega-populistipuolueensa gallupeissa nyt selkeä ennakkosuosikki. Pääministeri Giuseppe Conte ei kuitenkaan ole vielä määrännyt luottamusäänestystä, joten populistipuolueiden koostaman hallituksen sisäinen riitely jatkunee ainakin yli lomakauden.

Osakemarkkinoiden viime viikon kurvailut saivat monet sijoittajat jos nyt ei vetäytymään markkinoilta, niin ainakin hajauttamaan omistuksiaan laajemmalle. Korkojen lasku oli nopeaa ja jyrkkää, kun valtionlainojen lisäksi salkkuihin sujahti hyvälaatuisia yrityslainoja.

Wall Streetillä kurssit laskivat perjantaina selvästi, mutta uusi viikko starttasi Aasiassa varovaiseen nousuun ja Euroopassa vahvemmin nousun vaihdellessa puolikkaasta prosentista kokonaiseen.

Isoja ilmapuntareita

Kuluvalla viikolla luvassa on tuhti tukku raskaan sarjan talousdataa. Etenkin Saksasta ja Yhdysvalloista saadaan talouden tilaa perinteisesti hyvin ennakoivia tilastoja, joten lukujen kehitystä kannattaa pitää silmällä.

Tiistaina saadaan keskikesän inflaatiotietoa sekä Saksasta että Yhdysvalloista. Hintakehityksen ennakoidaan olleen hidasta: Saksassa hintojen ennakoidaan nousseen kesäkuusta 0,5 prosenttia ja viime vuoden heinäkuusta 1,7 prosenttia. Yhdysvalloissa Fedin tarkasti seuraaman pohjahintainflaation odotetaan nousseen 0,2 prosenttia kuukausitasolla ja 2,1 prosenttia viime vuodesta.

Samoin tiistaina saadaan tuorein saksalaissijoittajien lähiaikojen tunnelmia mittaava Zew-indeksi. Pessimismin ennakoidaan syventyneen selvästi elokuulle tullessa ja varsinkin tulevaisuuden odotuksissa voidaan nähdä ennätyksellisiä miinuksia.

Kuluttajat ovat pitäneet talouksia pitkin kuluvaa vuotta pinnalla, erityisesti Yhdysvalloissa ja Saksassa, mutta keskiviikkoaamuna saadaan tilannetietoa Kiinan osalta. Keskiviikon kuitenkin mielenkiintoisin tilastojulkaisu on Saksan alustava toisen neljänneksen bkt, mistä haetaan viitteitä taantumasta. Talouden ennakoidaan supistuneen 0,1 prosenttia tammi-maaliskuusta ja 0,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Torstaina huomio keskittyy Yhdysvaltoihin, mistä luvassa ovat erittäin kiinnostavat vähittäiskaupan heinäkuun luvut. Myynnin ennakoidaan kasvaneen edelleen, mutta selvästi alkukesää hitaampaa tahtia.

Lisäksi teollisuuden puolelta saadaan Philly Fed -indeksi sekä teollisuustuotanto, kapasiteetin käyttöaste sekä varastot.

Tuloskausi loppusuoralle

Toisen neljänneksen raportointikausi alkaa muualla jo vedellä viimeisiään, mutta Helsingin pörssin yhtiöistä tuloksestaan kertoo vielä noin 30 yhtiötä.

Vauhdikkain päivä on torstai, jolloin raportoivat muiden muassa Marimekko, Altia, Cramo, Pihlajalinna, Olvi ja Teleste.

Yhdysvalloissa suurimmat tulosjulkistajat ovat vähittäiskaupan puolelta, kuten kauppaketjut Macy’s, Walmart sekä J.C. Penney. Lisäksi jo tänään maailman tuottavimmaksi yhtiöksi tituleerattu, saudiarabian valtion öljy-yhtiö Aramco kertoo alkuvuodestaan sijoittajapuhelussa. Markkinoilla seurataan kiinnostuneena, antaako yhtiö vihjeitä mahdollisesta listautumisestaan.

Lisää aiheesta "Tällä viikolla"