Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Alkaneella viikolla kotimainen tuloskausi jatkuu vilkkaana. Päähuomio voi kuitenkin kiinnittyä kauppasodan uusimpiin koukeroihin.

Lisää tuloksia ja kauppasodan pyörteitä

Osakemarkkinoille odotetaan jälleen uutta ”punaisten ruutujen” viikkoa, kun uudelleen leimahtaneen kauppasodan kurimukset tarraavat globaaleihin osakemarkkinoihin.

Viime viikko oli Wall Streetin huonoin sitten joulukuun ja samaa meno näyttäisi jatkuvan tälläkin viikolla. Aamulla Aasiassa kurssit ovat rymistelleet 1,2-2,9 prosentin laskuissa, kun sijoittajat arvioivat viime viikolla jälleen uudelle kierrokselle roihahtaneen kauppasodan vaikutuksia.

Yhdysvallat uhkasi loppuviikolla asettaa loputkin kiinalaisvalmisteiset tuotteet tullimaksujen alaisuuteen. Se tarkoittaisi, että noin 300 miljardin arvoiselle tuonnille alettaisiin kantaa kymmenen prosentin tullia 1. syyskuuta alkaen, ja sen jälkeen käytännössä kaikki tuonti Kiinasta olisi Yhdysvalloissa tullien alaista.

Huolestuttavaa asiassa on, että Kiinan ja Yhdysvaltain valtuuskunnat olivat vasta viime viikolla tavanneet jälleen parin kuukauden tauon jälkeen ja tunnustelleet eväitä jatkaa toukokuussa katkenneita kauppasopimusneuvotteluja. Osapuolet kuvailivat neuvotteluja rakentaviksi ja niitä oli tarkoitus jatkaa lähiaikoina.

Wall Street Journalin mukaan presidentti Trump oli ottanut kiivaasti yhteen malttia neuvotteluissa kannattaneiden neuvonantajiensa kanssa ja päätti ilmoittaa tullimaksujen korotuksista. Kun Kiina vielä ilmoitti vastaavansa tullikorotuksiin täysimääräisesti ja paikallisen median tietojen mukaan keskushallinto olisi viikonloppuna esittänyt valtionyhtiöille toiveen lopettaa maataloustuotteiden ostot Yhdysvalloista, neuvottelujen jatko on epätodennäköistä.

Kun Wall Streetillä aiemmin viikolla ennätystasoilla huidelleet Nasdaq ja Standard & Poor’s 500 kyykkäsivät lopulta viikkotasolla noin neljä ja kolme prosenttia, sijoittaja voi hyvällä syyllä tuntea deja-vu -fiiliksiä. Tämähän tuntuu kovin jo toukokuulta…

Ja samaan aikaan, kun kauppasodan laineeet pyyhkivät pörssejä, katseet kääntyivät jälleen anovasti kohti Federal Reserveä. Paine keskuspankin lisäkoronlaskuille kasvaa epävarmuuden kalvaessa amerikkalaisyhtiöitä entistä enemmän. Fed laski ohjauskorkoaan vasta heinäkuun lopussa varttiprosenttiyksiköllä, mutta kauppasodan kiehahdus pyyhki siitä koituneen ilon nopeasti pois.

Tuloskausi jatkuu

Toisen neljänneksen tulokset ovat Yhdysvalloissa vielä olleet hyviä. Credit Suisse laskee, että laajan S&P 500 -indeksin yhtiöistä tähän mennessä on toisen neljänneksen katsauksensa julkistanut 80 prosenttia, joista 68 prosenttia ovat ylittäneet odotukset ja kaikkiaan tulokset ovat osoittautuneet 5,7 prosenttia odotuksia paremmiksi. Siten tuloskausi on ollut melko lähellä viimeisen kolmen vuoden keskiarvoa eli 71 prosenttia ja 5,5 prosenttia.

Tällä viikolla Wall Streetin isoista raportointivuorossa ovat Marriott-hotelliketju, Disney, Kraft Heinz sekä keväällä listautuneet kyytifirmat Lyft ja Uber.

Helsingissä tulosviikko on vilkas: lukunsa julkistaa kaikkiaan 27 yhtiötä. Näistä suurimmat ovat Nokian Renkaat (tiistai), Raisio, (keskiviikko), Sampo (keskiviikko), Glaston (torstai) sekä Stockmann (perjantai).

- Tuloskausi on edennyt vaihtelevasti. Yhdysvalloista on jälleen saatu markkinoiden odotuksia kovempia tuloksia niin voittojen kuin liikevaihtojen osalta. Euroopassa yritykset ovat raportoineet vaisumpia lukuja, mutta silti odotukset ovat ylittyneet. Pohjoismaissa on sen sijaan jääty ennusteista. Helsingin pörssin yhtiöistä vain kolmannes on ylittänyt odotukset. Indeksitasolla Nokian ja Fortumin ennusteita paremmat luvut ovat kuitenkin kumonneet muiden yhtiöiden negatiivisten tulosten vaikutukset, Handelsbanken huomauttaa katsauksessaan.

Datapuolella hiljaisempaa

Tällä viikolla tilastojulkistukset ovat vähemmällä. Maanantaina keskiössä ovat palvelupuolen kehitystä uumoilevat ostopäällikkö- ja ISM-luvut.

Perjantaina Yhdysvaltain teollisuuden heinäkuun ISM painui alimmilleen lähes kahteen vuoteen, kun etenkin uudet tilaukset ja rekrytoinnit sukelsivat voimakkaasti. Palvelusektorilla kasvun kuitenkin odotetaan jatkuneen, joskin hidastuvaa tahtia, ja näkymien pysyneen valoisina.

Toinen sijoittajia kiinnostava julkistus on perjantaiset tuottajainflaatioluvut. Inflaatio on muutoin pysynyt maltillisena, joten tuottajahintojen ennakoidaan myös kiivenneen vain 0,2 prosenttia kesäkuusta ja 2,4 prosenttia vuositasolla. Mikäli nousu on odotetun kaltaista, se vahvistaisi Fedin linjausta, että heinäkuun lopun koronlasku oli vain kertaluonteinen korjaus, eikä lisälaskuja olisi luvassa.

Muutoin suomalaissijoittajia kiinnostanevat Saksasta tulevat kesäkuun tehdastilaukset (tiistai) sekä teollisuustuotanto (keskiviikko). Ne kertovat, kuinka syvällä suossa euromaista suurin todella tarpoo.

Lisää aiheesta "Tällä viikolla"