Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kohta elvytetään taas

Keskuspankit valmistautuvat jälleen kerran avaamaan elvytyshanat ja virvoittamaan kompuroivaa talouskasvua.

Takataan roos rokataan taas, lauloi Hector jo vuonna 1974. Öljykriisin aikainen hitti sopii hyvin nykyhetkeenkin, onhan taloudessa näkyvissä samankaltaisia suuria protektionistisia elkeitä. Tosin nyt riimin voisi pukea muotoon Tapataan puus putataan taas.

Fedin legendaarinen pääjohtaja Alan Greenspan antoi nimen ensimmäiselle ”Greenspan put”-vaiheelle. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa keskuspankki laskee korkoja tukeakseen talouskasvua ja lisää rahoituksen tarjontaa. Edullisempi ja runsaammin saatavilla oleva rahoitus vahvistaa riskinottohaluja, mikä näkyy pörssien nousuna ja talouden aktiivisuuden lisääntymisenä. Greenspanin aika olikin hyvää vaihetta osakemarkkinoille, kun reaalikorko oli monesti jopa negatiivinen.

Myös Greenspania seurannut Ben Bernanke otti samat keinot käyttöön finanssikriisin vuosina. Hänen toimikaudellaan keskuspankkielvytys oli jopa niin runsasta, että Bernankea kutsuttiin välillä ”Helikopteri-Beniksi”.

Ja vahvasti näyttää, että nykyinenkin pääjohtaja Jerome Powell turvautuu koronlaskuun talouden vahvistamiseksi lähikuukausina. Fed nosti viime vuonna korkonsa nykyiselle 2,25-2,5 prosentin tasolle.

Tämä odotus näkyi selvästi Wall Streetillä perjantaina: kurssit nousivat kautta linjan voimakkaasti, vaikka Yhdysvaltain toukokuun työllisyysraportti oli täysin karmaiseva. Työpaikkoja oli syntynyt ainoastaan 75 000, kun odotuksissa oli 185 000 uutta pestiä.

Tilastoa tulkittiin niin, että siitä heijastui sama, mikä oli jo teollisuuden tilastoissa näkyvissä eli kauppasota iskee lujaa amerikkalaisen liike-elämän suonta. Kun teollisuuden tilaukset hiipuvat, ei uusiakaan työläisiä tarvita. Laajemmalle levittyvät vaikutukset nostavat todennäköisyyttä keskuspankin interventiosta ja tämä optimismi heijastui kursseihin. Wall Streetillä kesäkuun ensimmäinen viikko olikin paras sitten viime marraskuun.

Seuraava kysymys onkin, että milloin Powell tarttuisi toimeen? Tilannekuvaa voivat kirkastaa tällä viikolla saatavat toukokuun inflaatioluvut (keskiviikkona) sekä perjantain vähittäiskaupan myyntitilastot. Mielenkiintoisia ovat lisäksi tuottajahinnat (tiistai), tuontihinnat (torstai) ja teollisuustuotanto (perjantai).

Inflaation ennakoidaan olleen toukokuussa 0,3 prosenttia ja pohjahintojen tasolla 0,1 prosenttia. Vähittäiskaupan ennakoidaan laskeneen 0,2 prosenttia, mutta nousseen autokaupasta siivottuna 0,1 prosenttia toukokuussa.

Viikon voisi ennakoida käynnistyvän positiivisissa tunnelmissa perjantain jatkeeksi varsinkin, kun Meksikon tuonnin tullikorotukset pistettiin toistaiseksi jäihin. Aasian markkinoilla maanantai on ollut reippaan nousun päivä pääindeksien edetessä prosentista kahteen. Wall Streetin viikon ennakoidaan tässä vaiheessa käynnistyvän hienokseltaan plussalle.

-Sijoittajat hermoilevat kuitenkin kauppasotia ja tuontitulleja. Ne sanelevat markkinatunnelmaa seuraavien viikkojen ajan. ”Powell put” on mielenkiintoinen strategia, joka innostaa sijoittajia ja se voikin auttaa pidentämään nykyistä noususykliä, mutta itse uskon sen vain pahentavan ongelmia pitkällä tähtäimellä. Ja markkinoillekin tämä valkenee jossain vaiheessa, State Street Global Advisorsin sijoitusjohtaja Michael Arone kommentoi CNBC-kanavalle.

Yhdysvaltain pääkiistakumppani kauppasodassa, Kiina, julkistaa omia tilastojaan kuluttaja- ja tuottajahintojen kehityksestä varhain keskiviikkoaamuna. Inflaation ennakoidaan pysyneen toukokuussa kuukausitasolla ennallaan, kun taas tuottajahintojen nousun odotetaan hidastuneen.

Ehkä kuitenkin mielenkiintoisempi tilasto saadaan perjantaiaamulla: tuolloin Kiina julkistaa tietoja teollisuustuotannosta, investoinneista sekä vähittäismyynnistä. Investointien ennakoidaan pysyneen vuodentakaisella tasollaan, mutta vähittäiskaupan ja teollisuustuotannon kasvaneen viime vuodesta.

Euroalueelta viikon tärkein tilasto on teollisuustuotanto. Huhtikuun lukujen ennakoidaan olevan kylmät sekä kuukausi- (-0,4 %) että vuositasolla (-0,4 %).

Lisää aiheesta "Tällä viikolla"