Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kestävätkö huiput?

Viime viikolla nähtiin koko tukku ennätyksiä ja huippulukemia – New Yorkin pörssi-indekseissä sekä dollarissa. Tämä vuosi onkin ollut erityisen hyvä sijoittajalle, kohteesta riippumatta, sillä kehitys on ollut positiivista niin osake-, joukkolaina-, öljy- kuin bitcoin-markkinoilla.

Osa asiantuntijoista varoitteleekin, ettei nousu näin laajalla rintamalla ole kestävällä pohjalla. Osa taas on sitä mieltä, että markkinoilla vallitsee nyt ideaalitilanne.

Laaja Standard & Poor’s 500 -indeksi päätti viime viikon prosentin nousulla 2 945,64 pisteeseen, kun huhtikuun työllisyystilasto oli ennakoitua vahvempi ja työttömyysaste laski alimmilleen 50 vuoteen.

”Talouden kestävä pohja sekä työpaikkojen kasvu yhdessä nousevan tuottavuuden, hitaan inflaation ja matalien korkojen kanssa on suunnilleen niin lähellä nirvanaa kuin markkinoilla on mahdollista koskaan päästä”, BMO Capital Marketsin senioriekonomisti Sal Guateri kommentoi tilannetta Marketwatch-verkkojulkaisulle.

Nähtäväksi jää, alkaako sijoittajia huimata näissä korkeuksissa, vai vieläkö rallilla on eväitä edetä. Vuosi kun on edennyt jo perinteiseen lomille lähdön valmistelujen vaiheeseen ja salkkuja tuunataan joka tapauksessa hiljaisemman kesäkauden varalle. Onko edessä siis kaikkien aikojen voittojen kotiutus, ”sell in May”?

 

Jää ritisee jo?

Ensimmäiset hermoilun merkit nähtiin heti maanantaiaamuna Aasian markkinoilla, missä viikko käynnistyi reippaalla laskulla Kiinan hyvistä talousluvuista huolimatta. Markkinat reagoivat voimakkaammin uutisiin, joiden perusteella Kiinan ja Yhdysvaltain väliset kauppaneuvottelut vaikuttaisivat olevan sulamassa käsiin.

Palvelusektorin kasvu kiihtyi Kiinassa hieman huhtikuussa ja Caixin-indeksi päätyi lukemaan 54,5 edelliskuun 54,4:ään verrattuna. Lukemaa tulkittiin tuoreeltaan positiiviseksi merkiksi talouden kasvun vakautumisesta, joskin kustannukset ovat edelleen korkeat ja yritykset varovaisia tulevaisuudennäkymiensä suhteen.

Kuitenkin virallinen teollisuustuotannon ulkopuolisten sektoreiden indeksi laski viime viikolla 54,3:een maaliskuun 54,8:sta. Kiinan tilastokeskuksen julkaisema luku sisältää myös rakennussektorin.

Tällä viikolla olisi Kiinan valtuuskunnan vuoro suunnata Washingtoniin jatkamaan maidenvälisiä kauppaneuvotteluja. Toiveikkuus sovun syntymisestä on tukenut osakemarkkinoiden optimismia, mutta viikonloppuna saatiin merkkejä siitä, että neuvottelut eivät sittenkään ole edenneet toivotulla tavalla.

Vielä perjantaina neuvottelulähteistä kuului positiivisia kommentteja ja sopimuksen aavisteltiin syntyvän lähiaikoina. Kuitenkin sunnuntaina vuorossa oli täyskäännös: Yhdysvallat nimittäin uhkasi asettaa kiinalaistuotteille uusia tullimaksuja jo tulevana perjantaina. Jos uhkaus toteutetaan se nostaisi tullimaksun kymmenestä prosentista 25 prosenttiin yhteensä 200 miljardin dollarin arvoiselle tuonnille. Valkoinen talo uhkaa myös nostaa tulleja jatkossakin ja ulottaa ne kattamaan kaiken Kiinan-tuonnin, ellei kauppasopimusta synny.

Kiina ei tuoreeltaan reagoinut uhkaukseen, mutta ilmeisemmin delegaation matkaa ainakin lykätään – ellei peruuteta kokonaan.

Jos tullimaksut kohoavat entisestään, se saattaa iskeä ikävästi Yhdysvaltain talouteen, sillä iso osa niistä lankeaa Kiinasta tavaraa maahantuovien yritysten maksettavaksi. Mikäli lisäkulut viedään edelleen täysimääräisesti asiakkaiden ja kuluttajien maksettavaksi, se saattaa kiihdyttää inflaatiota tilanteessa, jossa talouskasvu hidastuu. Ei siis ihme, että keskuspankki Fed kiinnitti viime viikon kokouksessaan huomiota inflaatioon mainiten maltillisen hintojen nousun olevan ”tilapäistä”.

 

Tammi-maaliskuun raportteja

Osavuosikausi jatkuu edelleen vilkkaana. Helsingin listayhtiöistä tammi-maaliskuun lukunsa kertovat muiden muassa Outokumpu, Altia, HKScan, Nokian Renkaat, Sampo sekä Outotec.

Mielenkiintoa herättää etenkin Sammon keskiviikkona saatava raportti, josta odotetaan näkemystä Nordean tilanteeseen – olihan Suomeen pääkonttorinsa muuttaneen Sammon osakkuusyhtiön ensimmäinen neljännes markkinoille pettymys.

Yhdysvaltain markkinoilta on luvassa yli tuhannen yhtiön tulokset. Isoimmat raportoivat nimet tulevat media-alalta, kuten Disney ja Viacom. Muita mielenkiintoisia raportoijia ovat vakuutusjätti AIG, ruokayhtiö Tyson Foods sekä hotelliketju Marriott International.

 

Puntarissa maailmatalouden tilanne

Datapuolella on luvassa erityisen kiinnostava viikko, jonka mittaan tilannekuva maailmantaloudesta selkeytynee. Luvassa on vienti- ja tuontitilastoja sekä kauppataseet niin Kiinasta, Yhdysvalloista kuin Saksastakin. Näistä on tarjolla myös tietoja tuottaja- ja kuluttajahintojen kehityksestä huhtikuulta.

Etenkin Kiinan luvuista odotetaan parempia, mutta Saksassa alkuvuoden synkkyys saanee jatkoa ja Yhdysvalloissa kauppataseen vajeen ennakoidaan kasvaneen.

Ekonomistien ennusteiden perusteella myös kuluttaja- ja tuottajahintojen nousun ennakoidaan vauhdittuneen kevään edetessä. Odotukset hiljalleen vauhdittuvasta inflaatiosta ovat näkyvissä parhaiten energian voimakkaasti kuukausittain heiluvista hinnoista siivotuista pohjahinnoista.

Lisää aiheesta "Tällä viikolla"