Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Alkaneella viikolla kiinnostaa, mitä sanoo Fedin istuva pääjohtaja Jerome Powell sekä saadaanko Euroopan keskuspankkiin suomalainen isäntä.

Keskuspankki-sanamuotojen tulkintaa ja EU-nimitysvääntöä

Juhannuksen alusviikolla on kaksi selkeää kiinnekohtaa: Yhdysvaltain keskuspankin korkokokous keskiviikkona sekä perjantain ja lauantain kestävä EU-huippukokous.

Fediltä ei odoteta tässä kokouksessa muutoksia rahapolitiikan linjaan ja korko pidetään edelleen 2,25-2,5 prosentin haarukassa. Kiinnostus kohdistuu pikemminkin siihen, mitä Fed viestii tulevasta linjastaan markkinoille ja miten – markkinoillahan odotetaan kieli pitkällä jopa kolmea koronlaskua loppuvuodeksi. 

Siten Suomen aikaa keskiviikkoiltana saatava korkopäätös ja lausunto ovat keskuspankkiretoriikan teelehtien lukijoiden kulta-aikaa, kun markkinoilla ryhdytään tulkitsemaan, mitä pääjohtaja Jerome Powell tiedotustilaisuudessaan oikein sanoi ja mitä siitä pitäisi päätellä.

- Uskomme Fedin ohjaavan markkinoita mahdollisen ohjauskoron laskun suuntaan, mikäli tilanne sitä edellyttää. Ennakoimme ”kärsivällisyys”-muotoilun putoavan nyt ohjausmuotoilusta ja keskuspankin korostavan, että se on valmis elvyttämään taloutta. Pääjohtaja Powellin on toisaalta luotava uskoa toiveikkaista talousnäkymistä, mutta samalla viestittävä Fedin olevan valmis elvyttämään varmistaakseen talouskasvun jatkuvuuden, Bank of America arvioi katsauksessaan.

Sveitsiläinen UBS-pankki kuitenkin huomauttaa, että pääosa koroista päättävästä neuvostosta katsoo, että korot ovat nykytasollaan talouden kannalta neutraaleja tai hieman elvyttäviä. Siten koronlaskun todennäköisyys on pankin mielestä tänä vuonna erittäin pieni.

Fediltä ei uskota kuultavan kovin jyrkkiä kannanottoja nyt, vain pari viikkoa ennen G-20 -ryhmän kokousta, jonka yhteydessä presidenttien Trump ja Xi on määrä tavata ja mahdollisesti neuvotella maidenvälisistä kauppakiistoista.

Vaikka Fedin korkopäätös ja linjaukset vaikuttavat osakemarkkinoihin kautta maailman, juhannusta viettävälle Suomelle tärkeämpiä päätöksiä tehdään loppuviikolla Brysselissä. Eurooppa-neuvoston kokouksessa nimittäin väännetään kättä keskeisistä nimityksistä seuraaville viidelle vuodelle.

EU-komission ja parlamentin puheenjohtajien nimitykset ovat isojen maiden peliä, mutta Suomella on pelipaikka sekä komissaarien salkkujaossa sekä EKP:n uuden pääjohtajan nimityksessä. Komissaariksi ehdolla olevalle Jutta Urpilaiselle voi olla tarjolla painavakin salkku, kun taas komission puheenjohtajapeli ratkaisee, olisiko jompikumpi suomalaispankkiireista, Erkki Liikanen tai Olli Rehn, seuraava EKP:n nokkamies.

Viime viikolla arvovaltainen The Economist -lehti nosti Liikasen ykköskandidaatiksi EKP:n johtoon. Sen mukaan lokakuussa pestin jättävä Mario Draghin seuraaja tarvitsee keskuspankkiasiantuntemusta, arvostelukykyä sekä poliittista pelisilmää, jotka parhaiten yhdistyvät Liikasessa.

Ostopäällikködataa ja kiinnostava listaus New Yorkiin

Tilastoannilta viikko on Euroopan suhteen melko kevyt: padassa on Saksan tuottajahintoja sekä euromaiden harmonisoitua inflaatiota tiistaina sekä torstaina koko tukku Markit-ostopäällikköindeksejä Saksasta ja euroalueelta. 

Yhdysvalloista mielenkiintoisinta antia ovat torstaina saatavat teollisuuden tunnelmia peilaavat Philly Fed ja alustava ostopäällikköindeksi kesäkuulta, jonka ennakoidaan kaikesta huolimatta nousseen tasolle 50,6 edelliskuun 50,5:stä. 

Kuitenkin parempana kuvaajana pidetyssä Philadelphia Fed -indeksissä odotus on laskussa 10,6:een toukokuun 16,6:een verrattuna. Esimakua tunnelman suunnasta saadaan jo tänään New Yorkin alueen vastaavasta Empire Manufacturing -indeksistä, jonka odotetaan painuneen lukemaan 12,0 toukokuun 17,8:sta. 

New Yorkin pörssiin on luvassa taas uusi ”yksisarvinen”, kun työpaikkojen pikaviestipalvelu Slack listautuu suoraan. Edellisen kerran vastaava suoralistautuminen, jossa pankit eivät järjestä listautumista eivätkä toimi puskureina osakkeen markkinastartissa, nähtiin Spotify-musiikkipalvelun kohdalla.
 

Lisää aiheesta "Tällä viikolla"