Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Wall Streetillä on tällä viikolla tavallista lyhyempi pörssiviikko. Datapuolelta on luvassa raskaan sarjan taloustilastoja, joista etsitään suuntaa talouden kehityksestä.

Keskikesän tulitauko

Viikonlopun G20-kokouksesta saatiin lopulta hyvin vähän villoja. Paras uutinen olikin, että Yhdysvallat ja Kiina jatkavat keskinäisiä kauppaneuvottelujaan prosessin normaaleissa puitteissa, ja että osapuolet pidättäytyvät toistaiseksi uusista tullien korotuksista ja muista vastatoimista.

Kiinalla oli kuitenkin hieman enemmän kotiin viemisiä, kun Trump lupasi antaa amerikkalaisyhtiöiden myydä teknologiaa jälleen Huaweille. Vastineeksi Kiina olisi Trumpin mukaan luvannut ostaa maataloustuotteita Yhdysvalloista, mitä kiinalaiset eivät kuitenkaan vahvistaneet.

Osapuolten paluuta neuvottelupöytään jatkamaan toukokuun alussa katkenneita sopimusneuvotteluja on tulkittu tulitauoksi, mikä on virittänyt markkinoille helpotusrallia. Aasiassa Tokion Nikkei ja manner-Kiinan Shanghai käynnistivät molemmat heinäkuun yli kahden prosentin nousuilla, ja Singaporessakin edettiin 1,5 prosenttia. Sen sijaan mielenosoitusten keskellä Hongkongissa viikko avautui 0,3 prosentin laskulla.

Kurssirallin vastapainoksi Aasiasta saatiin viikon aluksi synkeitä talouslukuja. Japankin keskuspankin Tankan-raportti kertoi teollisuuden luottamuksen laskeneen kesäkuussa selvästi maaliskuuhun verrattuna. Suuryhtiöiden luottamusindeksi laski tasolle 7 maaliskuun 12:sta.

Kiinassa puolestaan teollisuuden ostopäällikköindeksi oli ennallaan tasolla 49,4 kesäkuussa, mikä kertoo odotusten olevan edelleen heikompaan suuntaan.

Myös Euroopassa kurssit ovat avautuneet selvään, reilun prosentin nousuun.

Helpotusrallia viritellään samoin Wall Streetille, missä Dow Jones -futuuri ennakoi tässä vaiheessa päivää 276 pisteen nousuavausta. Myös Nasdaqin ja Standard & Poor’s 500:n ennakoidaan jatkavan kesäkuun vahvoja nousujaan. DJ kohosi kesäkuussa 7,2, S&P 500 8,1 ja Nasdaq peräti 11,6 prosenttia. Kirin taustalla oli odotus keskuspankin korkojen laskusta, jolla tuettaisiin horjuvaa talouskasvua.

Oman osansa ralliin voi tuoda tavallista lyhyempi pörssiviikko, sillä Wall Street sulkeutuu keskiviikkona aikaisemmin ja on kokonaan kiinni torstain itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Riskin nälkä näyttää palanneen markkinoille, sillä kullan hinta on ollut 1,8 prosentin laskussa liikkuen jälleen alle 1 400 dollarissa unssilta. Vastaavasti öljyn hinta on kivunnut rapiat kolme prosenttia ja maksaa taas reilut 60 taalaa tynnyriltä, kun Venäjä sopi Opec-maiden kanssa tuotannon rajoitusten pitämisestä nykyisellään seuraavien yhdeksän kuukauden ajan.

 

Allakassa raskasta dataa

Tilastoanti on alkaneella viikolla kuun alulle tyypillisesti raskasta. Heti maanantaina luvassa on työllisyystilastoja Saksasta ja euroalueelta, mutta ehdottomasti mielenkiintoisin julkistus on illansuussa tuleva Yhdysvaltain teollisuuden ISM-indeksi. Odotuksissa on, että indeksi laski kesäkuussa tasolle 51,5 toukokuun 52,1:stä.

Toinen viikon merkittävä tilastojulkistus saadaan perjantaina, kun Yhdysvaltain työministeriö kertoo kesäkuun työllisyysluvut. Toukokuussa työllisyystilasto oli iso järkytys, sillä uusia työpaikkoja oli syntynyt ainoastaan 75 000. Nyt odotuksissa olisi 165 000 uutta pestiä.

Työllisyystilastoa seurataan markkinoilla tarkasti, sillä rekrytointien hidastuminen kertoo talouskasvun pehmenemisestä – ja siten ennakoi Fedin koronlaskuja.

Lisää aiheesta "Tällä viikolla"