Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kauppasodan varjo ei hellitä

Viimeisin nokittelukierros Yhdysvaltain ja Kiinan välillä on synkentänyt tunnelmia osakemarkkinoilla heti viikon aluksi. Etenkin globalisaatiosta ja kaupan vapaasta liikkumisesta hyötynyt teknologiasektori on ottanut lukua, kun Google ilmoitti lopettavansa osan yhteistyöstään amerikkalaisten tikunnokkaan nostaman kiinalaisvalmistaja Huawein kanssa.

Lännessä Huawein on epäilty vakoilevan ja keräävän tietoja Kiinan valtion tiedustelulle, minkä yhtiö on kiistänyt. Jos Googlen päätös pitää, yhtiön älypuhelimissa jouduttaisiin jatkossa käyttämään avoimen koodin Android-järjestelmää, eikä Googlen palveluja voisi enää päivittää vanhoihin puhelimiin. Tämä voi jättää Huawei- ja Honor-puhelimet kauppojen hyllyille tai vauhdittaa päätöstä vaihtaa puhelin toisen valmistajan tuotteeseen.

Kiina vastannee jälleen amerikkalaisten iskuun. Markkinoilla spekuloidaan jo, että maa voisi pysäyttää vastavuoroisesti kokonaan esimerkiksi iPhonejen toimitukset.

Varmaa näyttää tässä vaiheessa olevan vain se, että kierrokset talousmahtien kauppasodassa kovenevat ja yhä useammat globaalin kaupan sektorit saavat tuntea vihoittelut nahoissaan.

Tämä näkyi tuoreeltaan maanantaina osakemarkkinoilla. Esimerkiksi Euroopassa Huaweille siruja tekevät Infineon Technologies, AMS ja STMicroelectronics olivat kaikki rajussa laskussa. Toisaalta verkkopuolella kiinalaisjätin kanssa kisaavien Nokian ja Ericssonin osakkeet olivat loivassa nosteessa.

Osavuosikausi hiljenee

Kuluvalla viikolla on luvassa vielä jonkin verran alkuvuoden raportteja. Yhdysvalloista mielenkiintoisimmat raportit tulevat vähittäiskaupasta, mistä lukuja säestettäneen kipakoilla kommenteilla kauppasodan varjostamista näkymistä. Tiistain ja torstain välillä raportointivuorossa ovat muun muassa Home Depot, J.C. Penney, Kohl’s , Nordstrom, Lowe’s ja Target.

Täällä kotimaassa päähuomio kiinnittyy Nokian huomiseen ja Tallinkin torstaiseen yhtiökokoukseen.

Myös makropuolella edessä on hieman hiljaisempi viikko. Kiinnostavimmat tapahtumat ovat Saksan tammi-maaliskuun bkt-luku sekä Ifon talousluottamusindeksi toukokuulta, jotka saadaan torstaina. Ifon näkymiä puolen vuoden päähän luotaavan pääindeksin ennakoidaan pysyneen edelliskuun tasollaan eli 99,2 pisteessä.

Yhdysvalloista mielenkiintoisimmat tilastojulkistukset ovat torstaina tuleva toukokuun alustava teollisuuden ostopäällikköindeksi sekä huhtikuun kestokulutushyödykkeiden tilaukset, jotka saadaan perjantaina.
 

Lisää aiheesta "Tällä viikolla"