Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Tällä viikolla luvassa on tulossavottaa sekä huhkitaan läpi hurja määrä tilastojulkistuksia. Sen päälle luvassa on kolmen keskeisen keskuspankin korkokokoukset.

Fediltä historiallinen suunnanmuutos - tuloksia ja tilastoja tukuittain

Toisen neljänneksen tuloskausi jatkuu edelleen vilkkaana, mutta päähuomion alkaneella viikolla vievät keskuspankit.

Viikon ykköstapahtuma on Yhdysvaltain keskuspankin keskiviikkoinen korkokokous. Fedin odotetaan kääntävän nyt kelkkansa ja laskevan ohjauskorkoaan ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen tukeakseen maan pehmenevää talouskasvua ja heikentyviä näkymiä.

Uutistoimisto Reutersin keräämässä ennusteessa ekonomistit odottavat Fedin laskevan korkoa neljännesprosenttiyksiköllä nykyisestä 2,25-2,50 prosentin vaihteluvälistä. Kyselyyn vastanneista 111 ekonomistista vain kaksi odotti suurempaa, puolen prosenttiyksikön laskua, ja kaksi ennakoi koron pysyvän ennallaan.

Keskuspankin suunnanmuutos on ollut ripeä, sillä vielä viime vuoden joulukuussa Fed nosti korkoaan 0,25 prosenttiyksiköllä.

Ekonomistit odottavat lisäksi Fediltä toista koronlaskua loppuvuonna eli vuodenvaihteessa korkotaso liikkuisi 1,75-2,0 prosentin haarukassa. Näin siitäkin huolimatta, että Yhdysvaltain taloudesta viimeviikkoina saadut tilastot ovat olleet odotuksia parempia.

- Perjantaina saatu toisen neljänneksen bkt-ennakko oli odotuksia vahvempi, mutta alatason luvuista, kuten investoinneista ja pohjainflaatiosta, näkyy, että suhdanne heikkenee. Nämä ovat Fedin pääasialliset huolenaiheet ja näillä perusteilla korkoa tullaan leikkaamaan, Bank of America Merrill Lynchin katsauksessa todetaan.

Markkinoille Fedin koronlasku on ollut mannaa ja Wall Streetillä päädyttiinkin perjantaina jälleen uusiin ennätyskorkeuksiin keskuspankkiruisketta odotellessa. Teknologiapainotteinen Nasdaq sulki 8 330 pisteeseen ja laaja Standard & Poor’s 500 -indeksi 3 026 pisteeseen. Dow Jones päätti lukemaan 27 192.

Fedin lisäksi korkokokouksensa pitävät tällä viikolla Japanin keskuspankki (tiistai) ja Englannin keskuspankki (torstai). Molempien lausuntoja katsotaan mielenkiinnolla, sillä myös Euroopan keskuspankki väläytti viime viikolla lisäelvytyksen mahdollisuutta.

Tuloskausi rullaa eteenpäin

Toisen neljänneksen tuloskausi jatkuu vilkkaana niin Helsingin kuin muidenkin pörssien osalta. Yhdysvalloista kiinnostavimmat raportoijat ovat Apple, jonka tuloksen arvioidaan laskeneen, sekä siruvalmistajat AMD ja Qualcomm. Lisäksi Wall Streetillä on luvassa katsaukset isoilta öljy-yhtiöiltä, ConocoPhilips (tiistai) sekä Exxon Mobil ja Chevron (perjantai).

Täällä kotimaassa viikon mittaan tuloksensa julkistaa 13 yhtiötä. Niistä mielenkiintoisimpiin lukeutuvat Fiskars, Metsä Board ja Outokumpu, jotka kaikki raportoivat torstaina. Muita julkistajia ovat Talenom, Ahlstrom-Munksjö, Ramirent, Raute, Uutechnic Group, Aktia Pankki, QPR Software, Wulff, Componenta ja Detection Technology.

Euroopan osakemarkkinoilla viikko on käynnistynyt vahvaan nousuun suuryhtiöiden, kuten Nestlen, Vivendin ja Pearsonin, hyvien tulosten imussa. Vauhtia antoi myös operattorijätti Vodafonen ilmoitus, että yhtiö harkitsee linkkitorniensa eriyttämistä omaan yhtiöönsä.

Ensimmäisen tunnin kaupankäynnin jälkeen Lontoon FTSE oli omilla luvuillaan 0,9 prosentin nousussa, kun taas muualla nousuavaus oli hiipumassa – Frankfurtissa Dax sinnitteli 0,1 prosenttia plussalla, mutta Pariisissa ja Milanossa indeksit olivat jo taipuneet miinukselle. Helsingissä yleisindeksi OMXH oli runsaan tunnin jälkeen 0,2 prosentin laskussa, kun samaan aikaan Tukholmassa oltiin 0,3 ja Oslossa 0,2 prosenttia vihreällä.

Aasiassa pörssiviikko alkoi selvässä laskussa, kun markkinoilla hermoillaan keskuspankkien päätöksiä, viikon tulosantia sekä Yhdysvaltain ja Kiinan tällä viikolla jatkuvia kauppasopimusneuvotteluja. Odotukset eivät ole minkään kolmesta suhteen korkealla.

Tuhti kattaus dataa

Viikon varrella on luvassa kiinnostavaa tilastodataa laajalla rintamalla. Niistä tärkeimmät kuitenkin lienevät Yhdysvaltain perjantaina saatavat heinäkuun työllisyysluvut: maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen ennakoidaan kasvaneen 170 000:lla, kun kesäkuussa uusia paikkoja syntyi 224 000 (Bloomberg). Työttömyysasteen arvioidaan pysyneen ennallaan 3,7 prosentissa.

- Viime kuukausien tilastot viittaavat siihen, että rekrytoinnit olisivat hidastuneet. Jos tämä pitää kutinsa, silloin kolmen kuukauden rullaava rekrytointien määrä pitäisi asettua heinäkuussa 155 000:een edelliskuun 171 000:sta, Bank of America ennakoi.

Ennen perjantaita on kuitenkin luvassa muun muassa kuluttaja- ja bkt-tietoa Euroopasta, euromaiden työttömyys ja inflaatio (keskiviikko), Kiinan ostopäällikkölukuja (keskiviikko ja torstai) sekä Yhdysvaltain teollisuuden ISM-indeksi (torstai).

Etenkin Euroopan ja Kiinan luvuista kannattaa seurata trendikehitystä, josko pahin olisi jäämässä jo taakse. Viime viikolla Saksasta saadut luvut eivät anna suurta syytä optimismiin – ja myös Kiinasta aiemmin tulleet luvut viittaisivat alkukesästä koetun piristymisen jääneen lyhyeksi.

Lisää aiheesta "Tällä viikolla"