Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Inflaation kehitys näyttää tällä hetkellä huolestuttavalta. Kuva: iStock

Vieroksutko korkosijoituksia? Reaalikorkorahasto voi olla kannattava valinta, jos inflaatio kiihtyy

’Pitkäaikaisen sijoittajan suurin huolenaihe on inflaatio, joka syö ahnaasti säästöjen ostovoimaa.

Vuosina 2002–2021 sijoittaja olisi hukannut ostovoimastaan 29 prosenttia, jos säästöt olisivat olleet sukanvarressa tai nollakorkoisella pankkitilillä. Inflaatio ei edes noina vuosina varsinaisesti laukannut: keskimääräinen vauhti oli 1,35 prosenttia. Tieto ilmenee Tilastokeskuksen tarjoamasta laskurista, joka kuvaa keskimääräisen suomalaisen kotitalouden ostovoiman muutosta.

Kukaan ei tiedä, miten inflaatio seuraavan 10 tai 20 vuoden jaksolla kehittyy, mutta nyt suunta näyttää huolestuttavalta: maaliskuussa kuluttajahintaindeksi oli 5,8 prosenttia korkeampi kuin vuotta aikaisemmin. Kyse saattaa olla lyhytaikaisesta inflaatiospurtista, josta ei koidu kummoista vahinkoa kenenkään säästöille.

Tilastokeskuksen mukaan inflaatiota ovat kiihdyttäneet etenkin sähkön, bensiinin, dieselin ja omakotitalojen peruskorjausten kallistuminen. Euroalueella hinnat nousivat maaliskuussa 7,5 prosenttia ja Yhdysvalloissa 8,5 prosenttia.

Mahdollista on sekin, että olemme nähneet alkutahdit pitkä­aikaisemmasta muutoksesta.

Korkorahaston valitseminen voi nykyisessä tilanteessa tuntua haastavalta.

Viisautta on tietää, mihin omat kyvyt riittävät ja mihin eivät. Esimerkiksi korkorahaston valitseminen voi nykyisessä tilanteessa tuntua haastavalta.

Aktiivisesti hoidettu korkorahasto voi nyt olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto, koska tilanne on monilla tavoin haastava. Voi ajatella, että taitava salkunhoitaja, jolla on laajat valtuudet etsiä tuottoa monesta lähteestä, on nykytilanteessa palkkansa väärti.

Reaalikorkorahastot ovat omanlaisensa vaihtoehto. Ne sijoittavat varansa inflaatioon kytkettyihin joukkolainoihin. Reaalituottorahastot yltävät tavallisia korkorahastoja parempaan tuottoon, jos inflaatio kiihtyy markkinaodotuksia enemmän. Jos käy päinvastoin eli inflaatio jää odotuksia hitaammaksi, nämä rahastot tuottavat tavallisia korkorahastoja heikommin.

Koko juttu on julkaistu Viisaan Rahan numerossa 3/2022.

Lue koko juttu

Lue toukokuun Viisas Raha -lehdestä, miten yhdysvaltalaisen finanssiyhtiö AQR Capital Managementin johtajistoon kuuluva Antti Ilmanen ohjeistaa sijoittajia varautumaan niukkuuteen.

Osakesäästäjien jäsenenä pääset lukemaan toukokuun lehden sekä kaikki aiemmin ilmestyneet numerot.

Jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa. Nuorten Osakesäästäjien jäsenyys maksaa vain 15 euroa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"